Madame Ginger | "Kόβοντας το κρέας ξαλάφρωσα από το ηθικό βάρος του να συμβάλλω στον βασανισμό των ζώων"

Η Madame Ginger εξηγεί πώς η χορτοφαγική διατροφή αλλάζει τη ζωή σου.

Madame Ginger

Γνωστή και αγαπημένη στο κοινό της ως Madame Ginger, συγγραφέας και καθηγήτρια plant-based μαγειρικής Μαριλού Παντάκη μάς εξηγεί πως η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας. 

Ο νέος χρόνος ξεκινά με την πρόκληση του #veganuary: Μπορούμε να μην καταναλώσουμε ζωϊκά προϊόντα για έναν μήνα κάνοντας μια νέα αρχή στη ζωή μας; Ρωτήσαμε την Μαριλού Παντάκη που έχει κάνει τη μεγάλη στροφή στη διατροφή της και μέσα από τα βιβλία, το blog και τα SoΜe της προτείνει άπειρες ιδέες για μια νόστιμη καθημερινότητα, αλλά και μια στάση ζωής που συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη και σε έναν καλύτερο κόσμο.

-Τι σας δυσκόλεψε στη μετάβαση προς τη vegetarian διατροφή; 

Είμαι vegetarian τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά δεν έχω καταφέρει ακόμα να γίνω τελείως vegan. Στο κρέας και το ψάρι δεν με δυσκόλεψε τίποτα, απλά μία μέρα τα έκοψα. Ήταν πολύ απλό αφού έκανα την σύνδεση στο μυαλό μου ότι το κρέας που καταναλώνω είναι ένα ζώο που έχει ακριβώς τα ίδια συναισθήματα, συμπεριφορές κτλ. με τα σκυλιά μου. Στα γαλακτοκομικά προϊόντα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα αφού λόγω της καζεϊνης που περιέχουν είναι εθιστικά για τον άνθρωπο. Βρίσκομαι όμως στη φάση που συνειδητοποιώ πλήρως ότι το γάλα των ζώων είναι το μητρικό τους γάλα, το οποίο για να καταναλώσουμε εμείς, το στερούμε από τα μωρά τους τα οποία φυσικά απομακρύνονται από τις μητέρες τους και τρώνε φόρμουλες χείριστης ποιότητας. Με αυτήν την επίπονη -ως άνθρωπος αλλά και ως γυναίκα- σκέψη, τα έχω κόψει στο 90% και ελπίζω μέσα στην ερχόμενη νέα χρονιά να τα κόψω τελείως. 

-Ποια tips δίνετε για να προετοιμαζόμαστε μέσα στο ΣΚ για τη διατροφική εβδομάδα μας και να μην παραγγέλνουμε απ' έξω;

Η σωστή προετοιμασία του φαγητού για την εβδομάδα μας σώζει πολύ χρόνο αλλά και χρήμα. Πρώτα απ’ όλα, γράφω σε ένα χαρτί τα 3-4 φαγητά που θέλω να μαγειρέψω μέσα στην εβδομάδα και φτιάχνω τη λίστα για ψώνια. Το ΣΚ φτιάχνω δύο από αυτά τα φαγητά. Βάζω το μισό φαγητό στο ψυγείο και το μισό στην κατάψυξη για την άλλη εβδομάδα. Στη συνέχεια φτιάχνω άπειρα ταπεράκια με συμπληρωματικά φαγητά όπως: βραστά χόρτα, βραστά όσπρια, πατάτες ή γλυκοπατάτες στον ατμό, ψητά λαχανικά, κινόα ή ρύζι κ.λπ. Όλα αυτά θα κρατήσουν τα τάπερ της δουλειάς γεμάτα μέχρι τουλάχιστον την Τετάρτη ή ακόμα και την Πέμπτη! Ε, την Παρασκευή δεν θα αξίζω μία τέλεια πίτσα απ’ έξω; 

- Η αλλαγή στη διατροφή μας επηρεάζει και την ψυχή μας; 

Ναι φυσικά είναι αλληλένδετα, τόσο σε ηθικό επίπεδο όσο και πρακτικά. Το τι τρώμε, το τι επιλέγουμε να βάλουμε μέσα στο σώμα μας είναι ουσιαστικά το καύσιμο που του δίνουμε, η τροφή για τα όργανά μας συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου μας απ’ όπου ξεκινάνε όλα. Kόβοντας το κρέας ξαλάφρωσα από το ηθικό βάρος του να συμβάλλω στον βασανισμό των ζώων που συμβαίνει. Σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία per se, σίγουρα βοηθάει μία θρεπτική και υγιεινή διατροφή χωρίς τοξίνες, ορμόνες και αντιβιώσεις που βρίσκουμε κυρίως στο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Τις περιόδους που η θλίψη μού χτυπάει πάλι την πόρτα, μία σωστή διατροφή αλλά και πολλή γυμναστική με βοηθάει στο να έχω καθαρό μυαλό και να νιώθω ευεξία. 

*Διάβασε ολόκληρη τη συνέντευξη στο Shape που κυκλοφορεί στα περίπτερα με εξώφυλλο τη Βασιλική Ρούσσου, και δώρο μάσκα μαλλιών της mastic spa. 

*Interview: Μελίνα Σιδηροπούλου
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i