10 πράγματα που κάθε μαμά πρέπει να θυμάται καθημερινά (για να μην τρελαθεί)

μητροτητα

Η μητρότητα είναι μία από τις δυσκολότερες και πιο απαιτητικές προκλήσεις που χρειάζεται να αντιμετωπίσει μία γυναίκα στη διάρκεια της ζωής της. Το ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι πως το ταξίδι της μητρότητας είναι διαφορετικό για την καθεμία από εμάς. Καμία μαμά δεν μπορεί να υποστηρίξει πως περνά πιο δύσκολα από κάποια άλλη, αφού δεν γνωρίζει τον αγώνα της. Είναι άδικο δηλαδή να μετατρέψουμε τη μητρότητα σε έναν ανταγωνισμό χωρίς λόγο και ουσία.

Βέβαια, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες πτυχές της μητρότητας που είναι σχεδόν ίδιες σε κάθε μαμά. Πρόκειται κυρίως για ζητήματα που πρέπει να κανονικοποιήσουμε ως κοινωνία. Έτσι, ολοένα και περισσότερες γυναίκες θα επιθυμούν να μιλήσουν για τις δύσκολες και ευχάριστες στιγμές της μητρότητας, ώστε οι νέες μητέρες να είναι προετοιμασμένες καλύτερα. Χωρίς να πιστεύουν πως η μητρότητα είναι οι τέλειες φωτογραφίες που βλέπουν στο Pinterest ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ποια είναι λοιπόν τα δέκα πράγματα που πρέπει να κανονικοποιήσουμε στη ζωή μίας μαμάς;

Είναι ΟΚ εάν δεν αγαπάς την κάθε στιγμή

Μαμά σημαίνει αγάπη. Σύμφωνοι. Ωστόσο, είναι άκρως φυσιολογικό εάν δεν νιώθεις πως αγαπάς κάθε στιγμή της ζωής σου. Κάποιες φορές νιώθεις πως κουράζεσαι, κάποιες άλλες θα ήθελες να είσαι μόνη σου και κάποιες άλλες θα ήθελες να απομακρυνθείς από τα πάντα. Είναι ΟΚ να το νιώθεις αυτό και δεν σημαίνει πως δεν αγαπάς τα παιδιά σου.

Είσαι ΟΚ να είσαι κουρασμένη

Συνηθίζουμε να λέμε πως οι μαμάδες έχουν τη δύναμη και το κουράγιο ενός σούπερ ήρωα. Ωστόσο, στην πραγματική ζωή κουράζονται ακόμα και οι σούπερ ήρωες. Δεν χρειάζεται να νιώθεις άσχημα επειδή δεν έχεις κουράγιο να παίξεις μία ημέρα με το παιδί σου. Θα έχεις την επόμενη ή την μεθεπόμενη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιτρέπεις στον εαυτό σου να ξεκουράζεται, ψυχικά και σωματικά. Διαφορετικά, δεν θα μπορείς να προσφέρεις όσα επιθυμείς στα παιδιά σου.

Είναι ΟΚ να μην μπορείς να φροντίζεις τα πάντα

Το σπίτι να είναι καθαρό. Να υπάρχει πάντα γεμάτο ψυγείο, έτοιμο φαγητό και υγιεινά σνακ. Να γνωρίζεις το πρόγραμμα των παιδιών και όλες τις δραστηριότητες. Να φροντίζεις τον εαυτό σου, τα παιδιά, τον σύντροφο. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως δεν είναι δυνατόν να τα καταφέρνεις όλα τέλεια, γιατί πολύ απλά η τελειότητα δεν υπάρχει. Κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς και είναι σημαντικό το κάθε μέλος της οικογένειας να βοηθά στις δουλειές του σπιτιού.

Υπάρχει ΚΑΙ ένας μπαμπάς

Από τη φύση μας, οι μαμάδες τείνουμε να φορτωνόμαστε όλες τις υποχρεώσεις και τα to dos. Κάποιες φορές από μόνες μας, κάποιες φορές από ανάγκη. Ωστόσο, μην ξεχνάς πως υπάρχει και ένας μπαμπάς στην οικογένεια που μπορεί να απλώσει τα ρούχα, να πλύνει τα πιάτα μετά το δείπνο, να πάρει τα παιδιά από τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

Δείτε περισσότερα στο themamagers.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i