Μάτσα: 20 εναλλακτικές χρήσεις, ακόμη κι αν δεν το πίνεις!

Η σκόνη του πράσινου τσαγιού μάτσα μπορεί να κάνει εκπληκτικές μάσκες, τέλεια ποδόλουτρα και απίστευτες προσθήκες στις συνταγές σου.

matcha istock

Το να μάθεις πώς να χρησιμοποιείς την σκόνη μάτσα με νέους, εναλλακτικούς τρόπους θα κάνει καλό στην υγεία και το δέρμα σου. Με την απίστευτη γκάμα που έχει αυτό το τσάι, είναι ιδανικό να το προσθέσεις παντού, ακόμα κι αν δεν το πίνεις!

Τι είναι το μάτσα;

H αυθεντική σκόνη πράσινου τσαγιού μάτσα (Matcha), προέρχεται αποκλειστικά από τη περιοχή Kyoto της Ιαπωνίας και στα ιαπωνικά σημαίνει λεπτή σκόνη πράσινου τσαγιού. Δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς καλλιεργείται από τον 12ο αιώνα και χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία σαν βότανο ιατρικής.

Τα φύλλα του τσαγιού καλλιεργούνται υπό σκιά, συλλέγονται με το χέρι νωρίς την άνοιξη και αλέθονται σε πετρώματα από γρανίτη, χωρίς άλλη επεξεργασία, για να διατηρηθούν τα ισχυρά αντιοξειδωτικά του και η χλωροφύλλη. Το μάτσα έχει περίπου 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κανονικό πράσινο τσάι και μια πιο γλυκιά, ήπια γεύση.

Ποια είναι τα βασικά του οφέλη

Το μάτσα έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο "Ιαπωνέζικος εσπρέσσο” λόγω των θρεπτικών του συστατικών. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, χλωροφύλλη και L-Theanine, και παρέχει πολλά εκπληκτικά οφέλη για την υγεία που επιστημονικές έρευνες τα υποστηρίζουν. Βοηθά στη συγκέντρωση, αυξάνει την ενέργεια, προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλει στη διαδικασία της αποτοξίνωσης, ελέγχει τα επίπεδα της χοληστερόλης, αυξάνει τις καύσεις και τον μεταβολισμό και βελτιώνει τη διάθεση, είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μπορεί να κάνει αυτό το τσάι.

Πώς να χρησιμοποιήσεις την σκόνη μάτσα 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να χρησιμοποιήσεις την σκόνη μάτσα, από το φλιτζάνι σου μέχρι την... μπανιέρα σου!

matcha
istock

1. Στη ζαχαροπλαστική

Η σκόνη μάτσα μπορεί να συνδυαστεί σε κέικ και cupcakes, αρτοσκευάσματα, τηγανίτες κ,.λπ. Μαζί με το αλεύρι μπορείς να το προσθέσεις και θα έχεις ένα πιο δυνατό, ελαφρώς πιο πικρό μείγμα. Η γήινη γεύση του ταιριάζει στα αρτοσκευάσματα.

2. Στη μαγειρική

Η σκόνη μάτσα προσδίδει τις μοναδικές της γεύσεις και στη μαγειρική. Δοκίμασέ το να το προσθέσεις σε μαρινάδες ή διέλυσε ένα κουταλάκι του γλυκού στο λάδι, συνδυάζεται άψογα με το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας, ακόμα και το βούτυρο.

3. Στα smoothies

Ενίσχυσε τα smoothies σου με σκόνη μάτσα για να πάρεις τα θρεπτικά αντιοξειδωτικά, την τονωτική καφεΐνη και τα οφέλη της L-Theanine. 

4. Στα ποπ κορν

Πασπάλισε λίγο matcha πάνω από το ποπ κορν σου. Λόγω της γλυκιάς αλλά και της φυτικής γεύσης συνδυάζεται καλά τόσο με γλυκά όσο και με αλμυρά ποπ κορν. Δοκίμασε να τρίψεις λευκή σοκολάτα ή να ρίξεις θαλασσινό αλάτι και λάιμ με μάτσα στο ποπ κορν.

Ανεξάρτητα από τον συνδυασμό που θα επιλέξεις, εκτός της νέας γεύσης που θα απολαύσεις θα προσφέρεις και επιπλέον αντιοξειδωτικά στον οργανισμό σου. Απλώς φρόντισε να χρησιμοποιήσεις μάτσα καλής ποιότητας, ώστε να μην είναι πολύ πικρό.

matcha
istock

5. Στα κοκτέιλ

Το μάτσα είναι ένα ισχυρό τσάι, αλλά μην ξεχνάς όλα τα άλλα ποτά που μπορεί να ενισχύσει. Lattes, λεμονάδες, ακόμα και κοκτέιλ. Δοκίμασε αφρώδη spritzers, μαργαρίτες ή ένα matcha mule. Υπάρχουν πολλές συνταγές να εξερευνήσεις και να δοκιμάσεις.

6. Στο σπιτικό παγωτό

Το μάτσα συνδυάζεται καλά με τα περισσότερα φρούτα. Δοκίμασε να φτιάξεις σορμπέ παγωτό από λεμόνια, φράουλες ή μάνγκο.

7. Στο πλιγούρι βρώμης

Ξεκίνα τη μέρα σου με υδατάνθρακες βραδείας καύσης και μάτσα. Ανακάτεψε μισό κουταλάκι του γλυκού στο πλιγούρι βρώμης και πρόσθεσε φρέσκα φρούτα για ακόμα περισσότερα αντιοξειδωτικά. Θα παρατηρήσεις μεγάλη διαφορά στην ενέγεια και τη διάθεσή σου. 

8. Στο γιαούρτι

Ως σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνη, το γιαούρτι με λίγη σκόνη μάτσα θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις υγιεινά τη μέρα σου.

Φτιάξαμε swiss roll με τσάι μάτσα και είναι υπέροχο - δες τη συνταγή

9. Στη μπανιέρα σου

Πρόσθεσε σκόνη μάτσα στη μπανιέρα μαζί με άλατα Epsom, για ένα χαλαρωτικό και αναζωογονητικό μπάνιο. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το δέρμα από βλάβες, η χλωροφύλλη αποτοξινώνει, η καφεΐνη τονώνει και η L-Theanine ηρεμεί σώμα και πνεύμα. Πρόσθεσε επίσης μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σου αιθέριο έλαιο για να κάνεις το μπάνιο σου ακόμα πιο ευχάριστο.

10. Ως scrub σώματος

Πάρε τα οφέλη του μάτσα μέσω της απολέπισης. Ανακάτεψε τη σκόνη με ζάχαρη και λίγο νερό για να τρίψεις και να αναζωογονήσεις το δέρμα. 

11. Στο ποδόλουτρο

Πρόσθεσέ το στο ποδόλουτρο, μαλακώνει τους κάλους, ανακουφίζει τα πονεμένα πόδια και αναζωογονεί το δέρμα.

12. Ως scrub ποδιών

Όπως το scrub σώματος, ανακάτεψε τη σκόνη μάτσα με ζάχαρη για να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα και το νεκρό δέρμα. Προσθέστε λίγο λάδι καρύδας για ενυδάτωση, απαλότητα και αναζωογόνηση.

matcha
istock

13. Στη DIY μάσκα προσώπου

Το μάτσα αποτελεί μια καταπληκτική προσθήκη σε οποιαδήποτε συνταγή για μάσκα προσώπου. Δοκίμασέ το με μέλι, γιαούρτι, λάδι καρύδας, πλιγούρι βρώμης, μπανάνα.

14. Στην αντιγηραντική σου κρέμα

Ανακάτεψε μια μικρή ποσότητα μάτσα στην αντιγηραντική σου κρέμα. Θα λάβεις επιπλέον αντιοξειδωτικά, οι κατεχίνες και οι τανίνες συσφίγγουν το δέρμα και η καφεΐνη το τονώνει.

15. Στην οδοντόκρεμα

Η οδοντόκρεμα με μάτσα βοηθά στη μείωση της κακοσμίας του στόματος χάρη στη χλωροφύλλη, αλλά επίσης τονώνει τα ούλα, καταπολεμά τα βακτήρια και επιδιορθώνει την κυτταρική βλάβη. Πρόσθεσε μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνης μάτσα σε 2 μέρη μαγειρική σόδα και 4 μέρη λάδι καρύδας. Ρίξε δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας για γεύση και με αυτήν την πάστα πλύνε τα δόντια σου.

16. Στα μαλλιά σου

Μελέτες έχουν δείξει ότι το μάτσα είναι ευεργετικό για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής. Συμβάλλει στην πρόληψη της τριχόπτωσης κα υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη και αναγέννηση των μαλλιών. Φυσικά, αυτά τα οφέλη για το δέρμα και τα μαλλιά σου μπορείς να τα πάρεις απολαμβάνοντας απλώς ένα φλιτζάνι μάτσα (ή δύο την ημέρα), αλλά μπορείς επίσης να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις μια μάσκα μαλλιών.

Θα χρειαστείς ένα ώριμο αβοκάντο, γιαούρτι, μέλι, λάδι καρύδας και σκόνη μάτσα. Συνδύασε αυτά τα συστατικά μέχρι να σχηματίσουν μια ομοιογενή πάστα και άπλωσέ την στα μαλλιά, στο τριχωτό της κεφαλής και στις ρίζες.

Τύλιξε τα μαλλιά σου με ένα παλιό μπλουζάκι ή με μια πετσέτα που δεν την χρειάζεσαι (επειδή θα βάψει το ύφασμα) και άφησε τη μάσκα για 30 λεπτά πριν ξεπλύνεις. Αυτή η μάσκα μαλλιών είναι εξαιρετική για θρέψη και ενυδάτωση.

eggs
istock

17. Για φυτική βαφή στα πασχαλινά αυγά

Το μάτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσική πράσινη βαφή πασχαλινών αυγών. Απλά ανακάτεψε μια μεγάλη ποσότητα σκόνης μάτσα σε ζεστό νερό και βύθισε τα αυγά για 10 -15 λεπτά, ανάλογα και με το χρώμα των αυγών, εάν είναι λευκά ή καφέ.

18. Για εκπληκτικά μάτσα τρουφάκια

Φτιάξε τρουφάκια με όποια συνταγή έχεις και κύλησε τα σε μάτσα. Γεύση και αντιοξεδωτικά σε μία φανταστική μπουκιά! 

19. Στη σαλάτα σου

Το dressing για σαλάτα με σκόνη μάτσα είναι ο τέλειος τρόπος να προσθέσεις γεύση στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σου. Αυτό το ζωηρό και καταπράσινο dressing διαθέτει τη γήινη γεύση της σκόνης μάτσα, σε συνδυασμό με ξύδι ρυζιού, χυμό λεμονιού, σάλτσα σόγιας και μέλι. 

20. Στα ντιπς σου

Μπορείς να φτιάξεις γουακαμόλε με μάτσα και να το σερβίρεις με διάφορα λαχανικά, ή ακόμα να λιώσεις ένα αβοκάντο και να το ανακατέψεις με μάτσα για να το αλείψεις τοστ. Ταιριάζει επίσης και στο χούμους, ακόμη και στο τζατζίκι! Δοκίμασέ το και θα μας θυμηθείς!

Διάβασε ακόμη: Τσάι και σκόνη μάτσα: Τι οφέλη έχει, πώς βοηθά υγεία και αδυνάτισμα

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i