Έτσι θα εξαφανίσεις τη μούχλα από το μπάνιο σου

Η μούχλα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αναπνευστικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι απαραίτητο να την αντιμετωπίσεις.

μπανιο_καθαρισμος Istock

Η μούχλα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού, αλλά είναι εξαιρετικά δυσάρεστο όταν συναντάται στο μπάνιο. Είναι ένας χώρος που βρέχεται συχνά, επομένως ο κίνδυνος εμφάνισης μούχλας είναι αυξημένος. Και ενώ μπορεί να σκουπίζεις τον χώρο ή να ανοίγεις τα παράθυρα μετά από ένα καυτό μπάνιο, η μούχλα μπορεί να εμφανιστεί.

Ο καθαρισμός δεν είναι ακατόρθωτος, αλλά υπάρχουν ορισμένα βασικά βήματα που πρέπει να κάνεις για να δεις το μπάνιο σου -ξανά- λαμπερό. Με μία μικρή πρόληψη, και τα σωστά προϊόντα, η μούχλα μπορεί να γίνει παρελθόν.

Εάν έχεις υγρασία και μούχλα στο μπάνιο (και γενικά στο σπίτι), είναι πιο πιθανό να εμφανίσεις αναπνευστικά προβλήματα, λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλεργίες ή άσθμα. Η υγρασία και η μούχλα μπορούν επίσης να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι είναι απαραίτητο να την εξαφανίσεις για να αποφύγεις παρενέργειες στην δική σου υγεία, αλλά και της οικογένειάς σου.

Διαβάστε περισσότερα: Πρέπει ή δεν πρέπει να κάνεις κάθε μέρα ντους; Τι λένε οι δερματολόγοι

Πώς να εξαφανίσεις τη μούχλα στο ντους

μπανιο_καθαρισμος
Istock

Η υγρασία είναι ο βασικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της μούχλας, επομένως οτιδήποτε μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις το ντους σου στεγνό θα βοηθήσει να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης της μούχλας.

Όταν κάνεις μπάνιο προσπάθησε να καθαρίσεις το γρηγορότερο την υγρασία ανοίγοντας τα παράθυρα ή λειτουργώντας τον εξαερισμό, εάν διαθέτεις. Όταν τελειώσεις το ντους, καθάρισε τα τοιχώματα και σκούπισε με μια πετσέτα τα νερά. Τις πετσέτες που χρησιμοποιείς όπως και τα χαλάκια μπάνιου άπλωσέ τα για να στεγνώνουν.

Έλεγξε, επίσης, για τυχόν ραγισμένα πλακάκια, τα οποία μπορούν να αφήσουν χώρο για να εισχωρήσει το νερό και να σχηματιστεί μούχλα.

Πώς να αφαιρέσεις τη μούχλα από τις κουρτίνες του μπάνιου

μπανιο_καθαρισμος
Istock

H πρόληψη όσον αφορά τις κουρτίνες και τους αρμούς είναι το κλειδί για να έχεις ένα καθαρό μπάνιο. Μπορείς να πλένεις μηνιαία τις κουρτίνες στο πλυντήριο, ενώ για τους αρμούς χρησιμοποίησε ένα ειδικό καθαριστικό.

Εάν, όμως, έχεις εντοπίσει ήδη μούχλα στις κουρτίνες, τότε είναι καλύτερα να τις αντικαταστήσεις. Η μόλυνση μπορεί να υπάρχει βαθιά μέσα στις ίνες και να είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθεί πλήρως.

Πώς να απαλλαγείς από τη μούχλα στο ντους

μπανιο_καθαρισμος
Istock

Σε περίπτωση που η μούχλα έχει ήδη εμφανιστεί στα τοιχώματα και τις επενδύσεις του μπάνιου, τότε εξοπλίσου με γάντια και μια μάσκα N-95. Το καθάρισμα έχει ξεκινήσει! Για να αποκατασταθεί σωστά, θα πρέπει να εντοπίσεις και να διορθώσεις την πηγή που οδήγησε στην ανάπτυξη της μούχλας και να εξαλείψεις όλη τη μόλυνση που υπάρχει, συμπεριλαμβανομένης των νεκρών σωματιδίων μούχλας, των μυκοτοξινών και τυχόν βακτηρίων που υπάρχουν.

Επέλεξε ένα προϊόν καθαρισμού με βότανα και επιφανειοδραστικές ουσίες για πλακάκια και άλλες μη πορώδεις επιφάνειες. Κάνε ένα καλό τρίψιμο στο ντουζ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Άφησε το προϊόν καθαρισμού να δράσει για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, χρησιμοποίησε ένα βαμβακερό πανί για να το σκουπίσεις. Θα πρέπει να είσαι ακόμη πιο προσεκτική όταν προσπαθείς να καθαρίσεις τη μούχλα από ημιπορώδη υλικά στο ντους σου (ξύλο, σοβάς, μπετόν), καθώς η μούχλα μπορεί να παραμείνει εκεί και να είναι δύσκολο να αφαιρεθεί.

Εφάρμοσε οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου), άφησέ το να καθίσει για 10 λεπτά, σκούπισε με ένα πανί από μικροΐνες και, στη συνέχεια, επανέλαβε τουλάχιστον τρεις φορές. Θα πρέπει να επαναλάβεις αυτή τη διαδικασία καθαρισμού τουλάχιστον τρεις φορές για να βεβαιωθείς ότι έχεις εξαφανίσει όλη τη μούχλα.

Αφού αφαιρέσεις τη μούχλα από το ντους σου, καθάρισε βαθιά ολόκληρο το μπάνιο για να εξαλείψεις σωματίδια όπως σπόρια μούχλας ή μυκοτοξίνες που μπορεί να έχουν μεταναστεύσει κατά τη διάρκεια του καθαρισμού σου.

Διαβάστε περισσότερα: Πόσο κακό είναι για την υγεία σου να χρησιμοποιείς την πετσέτα του συντρόφου σου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i