5 πράγματα που δεν γνώριζα πριν ξεκινήσω πεζοπορία – γιατί είναι η άσκηση που ταιριάζει ιδανικά στις γυναίκες

Γιατί ξαφνικά όλος ο κόσμος ασχολείται με την πεζοπορία;

γυναικεια_κολαν Courtesy of Fjällräven

Η πεζοπορία είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες υπαίθριες δραστηριότητες στον κόσμο - και όχι τυχαία. Άνθρωποι σε κάθε γωνιά της γης είναι σε αναζήτηση μονοπατιών τόσο κοντά στα σημεία που ζουν όσο και στις περιοχές που κάνουν διακοπές για να ξεκινήσουν πεζοπορία σε άλση, δάση και περιοχές άγριας (και όχι τόσο άγριας) φύσης. Ρούχα πεζοπορίας, υποδήματα, σακίδια πλάτης, μπαστούνια πεζοπορίας και σνακ είναι μερικά από τα είδη με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Τι συμβαίνει λοιπόν με την πεζοπορία και γιατί όλοι ασχολούνται με αυτήν; Να τι ανακάλυψα στη δική μου -μικρή αλλά υπέροχη- εμπειρία με την πεζοπορία.

1. Το σώμα τροφοδοτεί το μυαλό

Πολλοί από εμάς ασκούμε το μυαλό μας όλη μέρα, αλλά κάνουμε λίγα για το σώμα μας. Ή ίσως πηγαίνουμε στο γυμναστήριο για μερικές ώρες κάθε εβδομάδα. Το γυμναστήριο –όσο υπέροχο κι αν είναι, και είναι– δεν παύει να είναι ένα τεχνητό, κυρίως άψυχο περιβάλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα γυμναστήρια δεν είναι καλά για εμάς. Το αντίθετο, προσφέρουν τεράστια αξία, αλλά ωχριούν σε σύγκριση με την αναζωογονητική ενέργεια που μπορούν να παράγουν μερικές ώρες έξω στη φύση. Ουσιαστικά, δεν ήταν γραφτό να κάνουμε την άσκησή μας σε διαδρόμους. Οι άνθρωποι εξελιχθήκαμε "ασκούμενοι" στη φύση, περιτριγυρισμένοι από τα δυναμικά συστήματα ζωής που αποτελούν το θαύμα της ζωής.

Φυσικά και θα συνεχίσεις το γυμναστήριο για να παραμένεις σε φόρμα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας – είναι ευεργετικό για το σώμα και την υγεία. Αλλά όταν έχεις χρόνο ή όταν μπορείς να βρεις χρόνο, βγες στο μονοπάτι για 4-6 ώρες και ξεκίνα. Την πρώτη φορά που δοκίμασα, η εμπειρία ήταν όντως κουραστική, αλλά δεν συγκρινόταν με οτιδήποτε είχα κάνει ολόκληρο εκείνον το μήνα! Στα μισά της πεζοπορίας σταμάτησα, κάθισα σε έναν βράχο και απόλαυσα την ομορφιά που είναι παντού γύρω. Πήρα μια βαθιά ανάσα από το φρέσκο ​​οξυγόνο. Άκουσα τα πουλιά. Παρακολούθησα τη ροή του νερού. Απλώς έμεινα εκεί και ένιωσα μέρος του ιστού της ζωής για αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα και μετά συνέχισα την πεζοπορία μου - δεν μπορώ να περιγράψω το αίσθημα, απλά παρατήρησε πώς νιώθεις αν το κάνεις αυτό 2-3 φορές το μήνα.

2. Το στυλ της πεζοπορίας και της άσκησης στη φύση

γυναικεια_κολαν

Είτε είσαι έμπειρη πεζοπόρος που αναζητάς την περιπέτεια, ψάχνεις να βρεις ένα ορεινό μονοπάτι για να κάνεις πεζοπορία αυτό το Σαββατοκύριακο ή σου αρέσει η επαφή με τη φύση, αυτό που έχει σημασία, εκτός από την καλή διάθεση, είναι και ο απαραίτητος εξοπλισμός. Όσον αφορά την ενδυμασία, το κολάν αποτελεί μια άνετη και πρακτική επιλογή, ανάλογα με τις συνθήκες και τις προτιμήσεις σου.Προσφέρουν αντοχή και ελαστικότητα για άνεση και ελευθερία κινήσεων, ενώ τα τεχνικά υφάσματα που προτιμώνται απορροφούν την υγρασία και στεγνώνουν γρήγορα, Ως εκ τούτου, το κολάν αποτελεί μια δημοφιλή επιλογή ρούχου για τις γυναίκες που αγαπούν την πεζοπορία λόγω της άνεσης, της ευελιξίας και της λειτουργικότητάς του. Από το 1960, η Fjällräven είναι δίπλα στους ανθρώπους που θέλουν να ανακαλύψουν τη φύση και να γίνουν ένα μαζί της. Το σουηδικό brand με τα βιώσιμα ρούχα και εξοπλισμό, έχει μια γυναικεία συλλογή κολάν που έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των γυναικών σε κάθε μας δραστηριότητα. Λειτουργικά, κομψά και άνετα επιτρέπουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων σε κάθε τύπο σώματος, για να τα φοράς όλη μέρα, χωρίς περιορισμούς και ενοχλήσεις.

Ποιο κολάν να διαλέξεις

γυναικεια_κολαν
Courtesy of Fjällräven

Προτού ξεκινήσεις με το Trekking μάθε πρώτα για το Abisko, ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Nuolja στη σουηδική Λαπωνία. Εδώ είναι η γραμμή τερματισμού του Fjällräven Classic και είναι επίσης το βορειότερο σημείο του κλασικού μονοπατιού πεζοπορίας Kungsleden, του μονοπατιού Kings. Το Abisko, που περιβάλλεται από το εθνικό πάρκο και τα όμορφα βουνά, είναι το τέλειο σημείο εκκίνησης για ημερήσιες εκδρομές. Έχοντας αυτό στο μυαλό της η Fjällräven ανέπτυξε τη σειρά προϊόντων Abisko.

abisco_tights
Courtesy of Fjällräven
Abisko tights - Άνετο κολάν από ελαστικό ύφασμα που απορροφά την υγρασία. Ιδανικό για πεζοπορία, αναρρίχηση και για το γυμναστήριο. Είναι ανθεκτικό και προσφέρει προστασία στα κακοτράχαλα εδάφη. Eίναι φτιαγμένο χωρίς PFCs, μια ομάδα τοξικών χημικών ουσιών, ενώ έχει μεγάλη διάρκεια χρήσης.

 

abisco_tight
Courtesy of Fjällräven
Abisko shorts tights 6’ - Kοντό κολάν, ιδανικό για πεζοπορία και καθημερινή ζωή στην φύση. Παράγεται χωρίς PFCs. Στο πίσω μέρος υπάρχει ένα άνοιγμα στη ζώνη και μπορείς να βάλεις το smartphone, τα κλειδιά αυτοκινήτου ή μια ενεργειακή μπάρα ή τζελ. Δεδομένου ότι η τσέπη είναι πολύ ελαστική, ακόμη και ένα smartphone plus size χωράει (με λίγη προσπάθεια).

 

abisco_tight
Courtesy of Fjällräven
Abisko shorts tights - Κοντό κολάν εφαρμογής από ελαστικό ύφασμα διπλής πλέξης από ανακυκλωμένο πολυεστέρα που δεν διατηρεί την υγρασία. Ιδανικό για πεζοπορία και μάλιστα με διαφορετικές συνθήκες και υπαίθρια ζωή. Παράγεται χωρίς PFCs. 

3. Όλοι μπορούν να το κάνουν

Πολλές υπαίθριες δραστηριότητες απευθύνονται σε... συγκεκριμένα κοινά. Καγιάκ, ορεινή ποδηλασία, αναρρίχηση, ορειβασία, σκι… όλα αυτά είναι καταπληκτικά αθλήματα. Αλλά δεν είναι για όλους. Στα 20 και στα 30 μας δε θα πάθουμε κάτι με κάποιο στραβοπάτημα, αλλά για άτομα που είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή έχουν σωματικούς περιορισμούς, ένα ατύχημα μπορεί να σημαίνει μήνες ή χρόνια ανάρρωσης.

Η πεζοπορία από την άλλη είναι κάτι που μπορούν να κάνουν άνθρωποι σχεδόν κάθε ηλικίας με οποιοδήποτε προϋπολογισμό. Το περπάτημα και η πεζοπορία είναι ήπια για τις αρθρώσεις (τις περισσότερες φορές – μερικές πεζοπορίες σε κατηφόρα μπορεί να είναι λίγο ενοχλητικές), ωφέλιμα για την πλάτη, καλά για τα οστά και ιδανικά για την καρδιά και τους πνεύμονες (ειδικά αν υπάρχει κάποια ανηφόρα.) Αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν την πεζοπορία μια εξαιρετική δραστηριότητα για την πλειοψηφία των ανθρώπων που θέλουν να βγαίνουν πιο συχνά και να είναι πιο δραστήριοι. Για εμένα, που ένιωθα πάντα φόβο με τις πιο απαιτητικές υπαίθριες δραστηριότητες, είναι η ιδανική ενασχόληση.

4. Γίνεσαι πιο περιπετειώδης

Η πεζοπορία προσφέρει την ευκαιρία για αληθινή περιπέτεια. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουμε τέτοιους προορισμούς περιπέτειας κοντά μας, αλλά στα ταξίδια μας, μπορούμε να φτάσουμε σε μερικά αξέχαστα μέρη. Από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο και από την βόρεια Ελλάδα μέχρι τα νησιά μας, η Ελλάδα είναι γεμάτη συναρπαστικά σημεία για πεζοπορία. Μάλιστα πλέον οι δήμοι σε κάθε περιοχή, έχουν χάρτες μονοπατιών για αρχάριους και προχωρημένους εξερευνητές. Έχω ήδη κάνει διαδρομές, από τον Όλυμπο μέχρι την Σκιάθο, την Τζια και την Πεολοπόννησο αλλά και σε ιδιαίτερα σημεία πολύ κοντά στην Αθήνα (μια αξέχαστη Πρωτοχρονιάτικη πεζοπορία!))

Η περιπέτεια μας φέρνει ένα αίσθημα ζωντάνιας και επίγνωσης που οξύνει τις αισθήσεις μας και βοηθά να βάλουμε τη ζωή σε προοπτική. Επίσης σημαντικό; Η πεζοπορία μπορεί να φέρει πολλές περιπέτειες με ελάχιστο κίνδυνο.

κολαν
Courtesy of Fjällräven

5. Είναι καλό για σένα

​Η πεζοπορία στη φύση προσφέρει αμέτρητα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία σου. Ο καθαρός αέρας, το περπάτημα και η ορειβασία είναι ένας φυσικός τρόπος να δώσεις στο σώμα σου όσα χρειάζεται για να αναζωογονηθεί και να νιώσει ευεξία. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, ενδυναμώνει τους μυς, βοηθά στην απώλεια βάρους, βελτιώνει την ισορροπία και τον συντονισμό, ενισχύει τα οστά, συμβάλει στη βελτίωση του ύπνου. Επίσης μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, βελτιώνει τη διάθεση, ενισχύει την αυτοπεποίθηση, καλλιεργεί τη νοητική διαύγεια.

Και όσο για τα απαραίτητα; Η Fjällräven σε φέρνει πιο κοντά στη φύση με το σωστό εξοπλισμό! Βρες τα προϊόντα σε επιλεγμένα καταστήματα outdoor σε όλη την Ελλάδα και στο www.fjallraven.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i