
Χρησιμοποιείς μεμβράνη τροφίμων γιατί σε βολεύει να τυλίγεις και να αποθηκεύεις τα φαγητά σου. Είναι εύκολη, γρήγορη και σου φαίνεται η πιο πρακτική λύση στην κουζίνα. Όμως, αν την χειρίζεσαι λάθος, μπορεί να καταλήξεις με λιωμένες εκπλήξεις, φαγητό που χαλάει πιο γρήγορα ή ακόμα και κινδύνους για την υγεία σου.
Η αλήθεια είναι πως η μεμβράνη έχει τα όριά της και δεν ταιριάζει σε όλες τις χρήσεις. Γι’ αυτό χρειάζεται να ξέρεις πότε να την αποφεύγεις, πώς να την σφραγίζεις σωστά και ποιες εναλλακτικές μπορείς να προτιμήσεις, όπως αναφέρει η Candace Nagy στο Eating Well. Έτσι θα κρατάς το φαγητό σου φρέσκο, ασφαλές και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.
4 πράγματα που κάνεις λάθος όταν χρησιμοποιείς τη μεμβράνη φαγητού
1. Χρησιμοποιείς μεμβράνη σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες
Η μεμβράνη είναι φτιαγμένη από πολυαιθυλένιο και λιώνει εύκολα σε μεγάλες θερμοκρασίες. Γι’ αυτό ποτέ μην τη βάζεις σε φούρνο, μάτι, γκριλ, φριτέζα αέρα, κατσαρόλα ή χύτρα. Είναι ασφαλής μόνο στο φούρνο μικροκυμάτων και μέχρι τους 100°C.
2. Ζεσταίνεις φαγητά με πολύ λίπος ή ζάχαρη
Τροφές με πολλά λιπαρά ή ζάχαρη φτάνουν πιο γρήγορα σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν τις σκεπάσεις με μεμβράνη, κινδυνεύεις να λιώσει, να κολλήσει ή και να εκραγεί. Αυτό μπορεί να μολύνει το φαγητό σου ή να προκαλέσει ακαταστασία.
3. Δεν αφήνεις αρκετό κενό ανάμεσα στο φαγητό και τη μεμβράνη
Στον φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να αφήνεις 1 εκατοστό κενό ώστε να μη λιώσει πάνω στο φαγητό. Επίσης, άφηνε πάντα μια γωνία ανοιχτή ή κάνε μια μικρή σχισμή για να βγαίνει ο ατμός. Έτσι αποφεύγεις πιέσεις, λιώσιμο ή εκρήξεις.
4. Δεν σφραγίζεις αεροστεγώς όταν αποθηκεύεις
Όταν αποθηκεύεις φαγητό, χρειάζεσαι το ακριβώς αντίθετο: να το κλείνεις αεροστεγώς. Αν δεν το κάνεις, το φαγητό αλλοιώνεται πιο γρήγορα, ξεραίνεται ή παίρνει μυρωδιές από άλλα. Στην κατάψυξη, τύλιγε πάντα διπλή στρώση για να αποφύγεις εγκαύματα κατάψυξης. Έξυπνο tip: σκέπασε το παγωτό με μεμβράνη πριν βάλεις το καπάκι για να μην κάνει κρυστάλλους.
Εναλλακτικές της μεμβράνης
- Φούρνος/Φριτέζα αέρα: χρησιμοποίησε αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί.
- Κατσαρόλα/Χύτρα: υπάρχουν ειδικά liners που αντέχουν τη θερμότητα.
- Γκριλ/Σχάρα: προτίμησε χοντρό αλουμινόχαρτο που δεν σκίζεται.
Διάβασε επίσης:
Το "έξυπνο" κόλπο για να μη μαυρίσουν οι μπανάνες σου
Τα 3 life hacks για το αλουμινόχαρτο που σίγουρα δεν ήξερες!
6 μυστικά για να μην χαλάνε τα φρέσκα προϊόντα στο ψυγείο – Κάνε αυτά μετά το supermarket
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr