iStock
Ο καφές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Το άρωμα του φρεσκοκομμένου καφέ, η πρώτη γουλιά το πρωί, ή η χαλαρή στιγμή στο τέλος της ημέρας, όλα αρχίζουν με έναν καλά διατηρημένο κόκκο. Όμως, έχεις σκεφτεί ποτέ η φύλαξη του γίνεται σωστά; Πολλές φορές επικρατεί σύγχυση, καθώς άλλοι λένε ότι πρέπει να τον κρατάς στο ντουλάπι και άλλοι στην κατάψυξη. Ποια είναι, τελικά, η σωστή απάντηση; Οι ειδικοί δίνουν ξεκάθαρη απάντηση και αποκαλύπτουν πώς μπορείς να διατηρείς τον καφέ σου φρέσκο, αρωματικό και απολαυστικό για περισσότερο.
Ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύεις αλεσμένο καφέ
Αν θέλεις ο καφές σου να κρατήσει το άρωμα και τη γεύση του, πρέπει να τον αποθηκεύεις σε σκοτεινό, στεγνό και δροσερό σημείο – όπως ένα ντουλάπι. Ιδανικά, χρησιμοποίησε αεροστεγές, διάφανο δοχείο από κεραμικό ή γυαλί (όχι πλαστικό ή μέταλλο). Απόφυγε το φως, τη θερμότητα και την υγρασία, αυτοί είναι οι τρεις εχθροί της φρεσκάδας. Αν δεν έχεις δοχείο, τύλιξε καλά τη συσκευασία με λαστιχάκι και βάλε τη μέσα σε σακουλάκι που κλείνει ερμητικά.
Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης για κόκκους καφέ
Οι κόκκοι καφέ χρειάζονται φροντίδα, ακριβώς όπως και ο αλεσμένος καφές. Κράτα τους κι αυτούς σε διάφανο, αεροστεγές δοχείο μακριά από υγρασία και φως. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι κόκκοι διατηρούνται περισσότερο φρέσκοι και σου χαρίζουν πιο έντονο άρωμα όταν τους αλέθεις λίγο πριν τον καφέ σου.
Αν μπορείς, προτίμησε κεραμικά δοχεία, ή γυάλινα που φυλάσσονται σε σκοτεινό σημείο. Απόφυγε πλαστικά και μεταλλικά, γιατί αλλοιώνουν τη γεύση.
Πόσο διαρκεί η φρεσκάδα του καφέ;
Αν φυλάσσεται σωστά, ο αλεσμένος καφές διατηρείται φρέσκος περίπου δύο εβδομάδες. Μετά αρχίζει να χάνει τη γεύση και το άρωμά του. Προτίμησε να αγοράζεις μικρότερες ποσότητες για να τις καταναλώνεις μέσα σε αυτό το διάστημα.
Οι κόκκοι καφέ μπορούν να διατηρηθούν για έως έναν μήνα μετά το άνοιγμα της συσκευασίας. Το μυστικό είναι να αλέθεις μόνο την ποσότητα που χρειάζεσαι κάθε φορά.
► Αν ο καφές σου μυρίζει άσχημα ή έχει αλλάξει χρώμα, είναι σημάδι ότι έχει αλλοιωθεί - πέτα τον χωρίς δεύτερη σκέψη.
Πότε επιτρέπεται η κατάψυξη
Η κατάψυξη δεν είναι πάντα ο εχθρός του καφέ, αρκεί να γίνει σωστά. Αν καταψύχεις τον καφέ που χρησιμοποιείς καθημερινά, η συνεχής αλλαγή θερμοκρασίας δημιουργεί υγρασία μέσα στη συσκευασία και αλλοιώνει το άρωμα. Όπως εξηγεί ο διευθυντής ποιότητας καφέ Scott McMartin στο Real Simple, η υγρασία αλλάζει τη δομή του κόκκου και ο καφές αποκτά μια "χαρτονένια" γεύση.
Αν όμως θέλεις να αποθηκεύσεις μεγαλύτερη ποσότητα για μακροχρόνια χρήση, τότε μπορείς να την καταψύξεις κλειστή και σφραγισμένη. Ο αλεσμένος καφές μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη έως έναν χρόνο, αλλά είναι καλύτερο να τον χρησιμοποιήσεις μέσα σε δύο μήνες για πιο έντονη γεύση.
Οι κόκκοι καφέ μπορούν να μείνουν στην κατάψυξη έως έναν μήνα, εφόσον δεν ανοίγεις το σακουλάκι στο μεταξύ. Για μεγαλύτερες ποσότητες, χώρισέ τις σε μικρές μερίδες και αποθήκευσέ τες σε αεροστεγείς σακούλες. Όταν τις βγάλεις, άφησέ τες να ξεπαγώσουν στο ράφι και χρησιμοποίησέ τες μέσα σε δύο εβδομάδες.
Διάβασε επίσης:
6 τρόποι να ενισχύσεις τον καφέ σου με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά
Matcha ή καφές; Το debate για την καφεΐνη που πρέπει να διαβάσεις
Σκέτος καφές: Το απίθανο κόλπο που τον κάνει να μοιάζει πιο γλυκό - χωρίς ζάχαρη!
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr