Αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος να γίνεις ευτυχισμένη σήμερα!

Ήξερες πως ο εγκέφαλος σου νιώθει την απόρριψη σαν... ένα σπασμένο πόδι;

eutixismeni-def

Ο νευροεπιστήμονας ερευνητής Alex Korb από το UCLA έχει καταλήξει σε μερικές βασικές σκέψεις για το πώς μπορείς να γίνεις πιο ευτυχισμένη στο βιβλίο του The Upward Spiral: Using Neuroscience to Reverse the Course of Depression, One Small Change at a Time.

Αν δεν είσαι ευτυχισμένη, ιδού τι πρέπει να κάνεις!

Έχουμε ανάγκη να νιώθουμε αγάπη και αποδοχή από τους άλλους. Όταν δεν το έχουμε αυτό, είναι επώδυνο. Και δεν εννοούμε «παράξενο» ή «απογοητευτικό». Εννοούμε πραγματικά επώδυνο. Οι νευροεπιστήμονες έκαναν μια μελέτη όπου οι συμμετέχοντες έπαιζαν ένα βιντεοπαιχνίδι όπου πετούσε ο ένας την μπάλα στους άλλους. Οι άλλοι παίκτες πετούσαν την μπάλα στο συμμετέχοντα κι εκείνος τους την έδινε πίσω. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν άλλοι παίκτες – όλο το παιχνίδι το έκανε ο υπολογιστής

Στους συμμετέχοντες όμως είπαν πως υπήρχαν αληθινοί παίκτες που έλεγχαν τους χαρακτήρες. Τι συνέβη, λοιπόν, όταν οι «άλλοι παίκτες» σταμάτησαν να ρίχνουν την μπάλα στους συμμετέχοντες; Ο εγκέφαλός τους αντέδρασε με τον ίδιο τρόπο όπως αν βίωναν σωματικό πόνο. Η απόρριψη δε σε πληγώνει μόνο συναισθηματικά – ο εγκέφαλός σου τη νιώθει σαν ένα σπασμένο πόδι! «Όπως έδειξε πείραμα σε μελέτη μαγνητική απεικόνισης, ο κοινωνικός αποκλεισμός ενεργοποιεί το ίδιο κύκλωμα με το σωματικό πόνο... Στο σημείο που ο συμμετέχων αποκλείστηκε από το παιχνίδι, η αλλαγή αυτή προκάλεσε συναισθήματα κοινωνικού αποκλεισμού και ενεργοποίησε το φλοιό της πρόσθιας μοίρας της έλικας του προσαγωγίου και την εγκεφαλική νησίδα, όπως θα έκανε ο σωματικός πόνος» επισημαίνει ο Alex Korb.

Πώς θα γίνω ευτυχισμένη;

Οι σχέσεις είναι πολύ σημαντικές για να νιώθει ευτυχία ο εγκέφαλός σου. Θέλεις να το προχωρήσεις στο επόμενο επίπεδο; Άγγιζε τους ανθρώπους. «Ένας από τους βασικούς τρόπους απελευθέρωσης ωκυτοκίνης είναι το άγγιγμα. Μικρές κινήσεις, όπως το σφίξιμο του χεριού ή ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, αρκούν. Επίσης, κάνε μια προσπάθεια να αγγίζεις πιο συχνά τους ανθρώπους με τους οποίους είσαι πιο κοντά» προτείνει ο Alex Korb. How to: Αγκάλιασε κάποιον σήμερα! Και μην αποδέχεσαι βιαστικές, σύντομες αγκαλιές. «Μια αγκαλιά απελευθερώνει ωκυτοκίνη, η οποία μειώνει την αντίδραση στην αμυγδαλή. Έρευνα έδειξε πως πέντε αγκαλιές τη μέρα για 4 εβδομάδες βοήθησαν τους συμμετέχοντες να νιώθουν πραγματικά πιο ευτυχισμένοι» τονίζει ο ερευνητής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i