Πώς θα ξεπερνάς τα αρνητικά συναισθήματα και τι να κάνεις για να νιώσεις χαρά γρήγορα

Βρες την ευτυχία εκεί που δεν το περιμένεις, με τρόπους απλούς. Κατανόησε τα συναισθήματα σου, νίκησε το άγχος!

χαρούμενη γυναίκα iStock

Τι σε πυροδοτεί;

Η αδερφή σου σου έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα; Τσακώθηκες με το σύντροφό σου; Πριν αφηνιάσεις, κλείσε τα μάτια σου και πάρε βαθιές αναπνοές. Νιώσε την ένταση που έχει συσσωρευτεί στο κορμί σου, και προσπάθησε σταδιακά να την αποβάλλεις.

Σκέψου τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνεις

Οργή; Ντροπή; "Μην κατακρίνεις τον εαυτό σου, όποια και αν είναι αυτά" λέει ο James Baraz, συγγραφέας του βιβλίου Awakening Joy: 10 Steps That Will Put You on the Road to Real Happiness. "Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσεις τα συναισθήματα που νιώθεις, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσεις να τα ελέγξεις" τονίζει.

Τώρα, όρισε τα αρνητικά συναισθήματα σου

Όταν ερευνητές του UCLA Brain Mapping Center έδειξαν σε ανθρώπους φωτογραφίες φοβισμένων ή θυμωμένων προσώπων η εγκεφαλική δραστηριότητα στα κέντρα του φόβου στον εγκέφαλο, χτύπησε κόκκινο. Αλλά όταν τα άτομα περιέγραψαν αυτές τις εκφράσεις των προσώπων στις φωτογραφίες η δραστηριότητα στα κέντρα φόβου μειώθηκε. Αυτό σημαίνει ότι η περιγραφή των συναισθημάτων σου μειώνει την αντίδραση της αμυγδαλής. "Όμως οι λέξεις που χρησιμοποιείς έχουν μεγάλη σημασία" τονίζει ο συγγραφέας Daniel Siegel, M.D.

  • "Αντί να πεις "είμαι λυπημένη" που σε καθορίζει, προσπάθησε να πεις "νιώθω λύπη", που δείχνει ότι έχεις αναγνωρίσει το συναίσθημα αλλά δεν έχεις παγιδευτεί μέσα σε αυτό".
  • Κάνε το συνήθεια και θα αποκτήσεις μια πιο θετική οπτική γωνία.

Πάρε χαρά από παντού

Άφησε επιτέλους το κινητό! Πότε ήταν η τελευταία φορά που κοίταξες το ηλιοβασίλεμα ή απλά σταμάτησες και κοίταξες τον ουρανό; Υπάρχει ένας καλός λόγος για να το κάνεις. Δώσε προσοχή σε ευχάριστες εμπειρίες και έτσι θα ενεργοποιήσεις τους νευρώνες που σχετίζονται με την ευτυχία. Με τον τρόπο αυτό θα νιώθεις πιο έντονα θετικά συναισθήματα και θα είσαι πιο χαρούμενη στο μέλλον.

Πώς θα το κάνεις;

Νιώσε την ευτυχία με όλες σου τις αισθήσεις. Εισέπνευσε μυρωδιές, νιώσε τον αέρα στο δέρμα σου. "Όσο πιο ολοκληρωμένα νιώθεις κάτι, τόσο πιο βαθύ είναι το αποτύπωμα που αφήνει αυτή η εμπειρία στους νευρώνες σου" λέει ο συγγραφέας Rick Hanson, Ph.D. "Αυτό ισχυροποιεί την ανάμνηση σου από τη συγκεκριμένη στιγμή" τονίζει. Έτσι, με τον καιρό θα είναι πιο εύκολο για σένα να αντιμετωπίζεις το άγχος!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i