Γιατί είναι σημαντική η στοματική υγιεινή του σκύλου;

Η καλή στοματική υγιεινή του σκύλου είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες ευζωίας του.

happy-smiling-young-golden-retriever-dog-under-light-gray-plaid-pet-picture-id1059650734

Από την Αντωνία Γαρυφάλου, pet care & nutrition consultant (www.pet-astero.gr).

Η καλή στοματική υγιεινή του σκύλου είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες ευζωίας του. Πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή θα συμβάλλει σε πιο φρέσκια και ευχάριστη αναπνοή για το σκυλάκι σου, το να φροντίζεις τα δόντια του συνδέεται και με τη γενικότερη καλή υγεία του. Τα χαλασμένα δόντια στα κατοικίδιά μας μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρά θέματα υγείας, όπως προβλήματα στην καρδιά.

Σίγουρα, το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου σας είναι μια συνήθεια που είναι εύκολο κανείς να την παραλείψει. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να ενταχθεί στην καθημερινή σου ρουτίνα. Για να σε πείσω, συγκέντρωσα τους σημαντικότερους λόγους, για να καθαρίζεις τα δόντια του σκύλου σου, αλλά και για να προσέχεις συνολικά τη στοματική του υγιεινή.

Ο πόνος των δοντιών είναι αφόρητος

Όλοι γνωρίζουμε πόσο έντονος μπορεί να γίνει ο πονόδοντος! Αυτό φυσικά δεν ισχύει μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τα ζώα. Τα δόντια των σκύλων μπορούν να φθαρούν, να αποκτήσουν πέτρα ή ακόμα και σοβαρή περιοδοντική νόσο. Τέτοιες καταστάσεις έχουν ως αποτέλεσμα ο σκύλος σου να βιώνει πόνο στα ούλα ή στα δόντια, να δυσκολεύεται να φάει και γενικά να είναι κακόκεφος. Αν του πιάνεις τη μουσούδα και δείχνει δυσφορία ή αν αποφεύγει το φαγητό του επαναλαμβανόμενα, τότε είναι πολύ πιθανό να τον ενοχλεί κάποιο δόντι.

Τα χαλασμένα δόντια βλάπτουν την υγεία

Γνωρίζατε ότι τέσσερα στα πέντε σκυλιά ηλικίας άνω των 3 ετών έχουν κάποιο είδος περιοδοντικής νόσου; Η φλεγμονή στα ούλα προκαλεί την υποχώρηση των δοντιών, κάτι που εκτός από επώδυνο είναι και επικίνδυνο. Επικίνδυνα βακτήρια από το στόμα μπορεί να καταλήξουν στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια να ταξιδέψουν σε ζωτικούς ιστούς, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, το συκώτι, τα νεφρά και οι πνεύμονες, προκαλώντας λοίμωξη και δυσλειτουργία των οργάνων.

Αποφύγετε την απώλεια δοντιών

Αν δεν βουρτσίζεις τακτικά τα δόντια του σκύλου σας, τότε μεγαλώνοντας αναπόφευκτα θα χάσει πολλά δόντια. Πρώτα θα πονάει πολύ και ύστερα τα δόντια θα αρχίσουν να του πέφτουν. Έτσι, όχι μόνο θα υποφέρει, αλλά και θα καταλήξει από μικρή ηλικία να μη μπορεί να φάει διάφορα είδη τροφών. Αυτό που ισχύει για τους ανθρώπους, ισχύει και για τα ζώα. Μόνο με σχολαστική στοματική υγιεινή, τα δόντια παραμένουν υγιή και γερά όσο περνάνε τα χρόνια.

Tips φροντίδας των δοντιών του σκύλου

  • Για το καθημερινό βούρτσισμα, θα πρέπει να πάρεις μια οδοντόβουρτσα ειδική για σκύλους. Οι ανθρώπινες οδοντόβουρτσες έχουν συνήθως πολύ σκληρή τρίχα για τα ευαίσθητα ούλα των σκύλων. Υπάρχουν, επίσης, και μικρές οδοντόβουρτσες που μπαίνουν στο δάχτυλο, οπότε η διαδικασία γίνεται πολύ πιο εύκολη.
  • Ο σκύλος θα καταπιεί την οδοντόκρεμα, οπότε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να του χρησιμοποιείς ανθρώπινη! Υπάρχουν ειδικές οδοντόκρεμες με γεύση κρέατος που είναι απόλυτα ασφαλείς για το στομάχι του σκύλου και παράλληλα κάνουν το βούρτσισμα πολύ πιο ευχάριστο για αυτόν.
  • Η πρακτική της στοματικής υγιεινής καλό είναι να ξεκινήσει, από όταν ο σκύλος είναι κουτάβι. Έτσι, θα συνηθίσει ευκολότερα και σταδιακά η διαδικασία θα γίνει ρουτίνα.
  • Εκτός από το βούρτσισμα, στην καλή στοματική υγιεινή βοηθάνε και οι λιχουδιές για τα δόντια του σκύλου. Όταν ο σκύλος τις δαγκώνει, τα δόντια του γίνονται πιο γερά και χάρη στα συστατικά τους αποφεύγεται η συσσώρευση μικροβιακής πλάκας και πέτρας.

Σε περίπτωση που ο κτηνίατρός σου κρίνει απαραίτητο και αναπόφευκτο τον καθαρισμό των δοντιών του σκύλου σου, τότε μην το σκεφτείς καθόλου, προγραμμάτισέ το άμεσα. 

Stress αποχωρισμού σκύλου και γάτας: Πώς θα το διαχειριστείς σε 5 βήματα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i