Η καλή ξεκούραση είναι δικαίωμα και ανάγκη: Πώς θα τη βάλεις στην καθημερινότητά σου;

Βάλε την ξεκούραση στο καθημερινό σου λεξιλόγιο και δες τη διαφορά στη ζωή σου.

καλή ξεκούραση

Από την Όλγα Λυμπεροπούλου, Γνωστική Νευροψυχολόγο, Msc, Κέντρο Διαταραχών Μνήμης (trainyourbrain.gr)

Ξεκινώντας να γράφω για την ξεκούραση, μου ήρθαν στο μυαλό αναμνήσεις. «Καλώς την τη σκληρά εργαζόμενη!». Έτσι με χαιρετούσε επί μήνες κάθε φορά που τύχαινε να συναντηθούμε ένας γνωστός μου. Είχα μόλις επιστρέψει στη δουλειά λίγο μετά τη γέννηση της κόρης μου, αποφασισμένη να αφήσω πίσω μου τις ημέρες που οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις ξεκινούσαν νωρίς το πρωί και δεν τελείωναν πριν από τα μεσάνυχτα. Είχαν αλλάξει όχι μόνο οι προτεραιότητές μου, αλλά και ο τρόπος που αντιμετώπιζα τη ζωή, συνολικά. Υποδέχτηκα με ανακούφιση τον καινούριο μου εαυτό, που ήθελε να συνεχίσει να δουλεύει με πάθος, να δημιουργεί και να προσφέρει, αλλά και παράλληλα να χαίρεται, να ξεκουράζεται και απολαμβάνει. «Δικαίωμά σου» θα σκεφτεί κανείς. Κι όμως, να που βρισκόμουν απολογούμενη, στόχος υποτιμητικών σχολίων που λέγονταν μεταξύ σοβαρού κι αστείου και που υπονοούσαν, λίγο πολύ, ότι δεν είμαι παρά μια… τεμπέλα. Και δεν είναι παράξενο, αν σκεφτεί κανείς ότι στην εποχή μας το να είσαι μονίμως απασχολημένος

είναι ένα ιδιότυπο είδος «παράσημου», η απόδειξη ότι είσαι πολύ σημαντικός, περιζήτητος και προφανώς επιτυχημένος.

Και η ξεκούραση; Πού χωράει μέσα σε όλα αυτά; Κι εδώ δεν αναφέρομαι στον πολύτιμο ύπνο (που ακόμα και σ’ αυτόν κάνουμε «εκπτώσεις»…) και στις πολυπόθητες καλοκαιρινές διακοπές, αλλά στις στιγμές ανάπαυλας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα έλεγε κανείς πως στην καλύτερη περίπτωση είναι κάτι που σκεφτόμαστε στο τέλος της ημέρας, αν και εφόσον έχουμε «τικάρει» όλα τα κουτάκια στη λίστα με τις εκκρεμότητές μας και παράλληλα, αν υπάρχει ο χρόνος, αν υπάρχει η διάθεση, αν, αν, αν… Δηλαδή, σχεδόν ποτέ. Η ξεκούραση, όμως, δεν είναι πολυτέλεια.

Είναι δικαίωμα και ανάγκη. Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι τα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας επιτρέπουν στο σώμα να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα το στρες και στον εγκέφαλο να γίνει πιο δημιουργικός και παραγωγικός. Παράλληλα, βελτιώνουν την ποιότητα της αλληλεπίδρασης με τους άλλους ανθρώπους, εκτοξεύουν την αποδοτικότητά μας, τονώνουν την ψυχολογία και θωρακίζουν την υγεία μας απέναντι σε πολλές πιθανές

απειλές.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες κάτι χαλαρωτικό; Που έκανες ένα διάλειμμα και χάρισες στον εαυτό σου λίγα ανεκτίμητα λεπτά ξεκούρασης, ηρεμίας και χαλάρωσης; Αν δυσκολεύεσαι να θυμηθείς, δεν είσαι η μόνη. Είναι όμως στο χέρι σου να βάλεις ξανά την ξεκούραση στο καθημερινό σου λεξιλόγιο, ακόμα κι αν το πρόγραμμά σου είναι γεμάτο και ο χρόνος σου περιορισμένος.

Πώς να ξεκουράσω το μυαλό μου; Μάθαμε τα tips για διανοητική… ανάπαυλα!

Τα 2 βασικά βήματα για να βάλεις την καλή ξεκούραση στο πρόγραμμά σου: 

#1 Βρες τι σημαίνει ξεκούραση για σένα

Το πρώτο βήμα σ’ αυτή τη διαδρομή είναι να διαπιστώσεις τι είναι αυτό που σε χαλαρώνει. Η λέξη «ξεκούραση» σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα μας. Για μένα ξεκούραση είναι να χαθώ στις σελίδες του βιβλίου μου. Για σένα μπορεί να είναι το να βγάλεις βόλτα το σκύλο σου, να δεις ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σου σειρά ή το να τρέξεις με έντονο ρυθμό για μισή ώρα στο διάδρομο. Ο δικός σου ορισμός της ξεκούρασης δε χρειάζεται να είναι ο ίδιος με αυτόν των υπολοίπων.

#2 Απόλαυσε τον ελεύθερο χρόνο σου χωρίς τύψεις

Το δεύτερο και το πλέον σημαντικό βήμα είναι να χαλαρώσεις και να απολαύσεις την ανάπαυλα χωρίς τύψεις. Χωρίς να σκέφτεσαι ότι, αντί να χαζέψεις το περιοδικό που σε περιμένει υπομονετικά εδώ και μέρες στο τραπεζάκι του σαλονιού, θα ήταν προτιμότερο να τελειώσεις την έκθεση που έχεις να παραδώσεις/να μαγειρέψεις για αύριο/να πληρώσεις online τους λογαριασμούς. Ακόμα και μια απόλυτα χαλαρωτική δραστηριότητα μπορεί να μετατραπεί σε ψυχολογικό… βασανιστήριο αν την κάνεις νιώθοντας τύψεις.

*Extra tip: Αν αυτό θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις πραγματικά, διάλεξε μία δραστηριότητα που θα σε ξεκουράζει και ταυτόχρονα θα έχει ένα πρακτικό όφελος, ώστε να μην αισθάνεσαι ότι ο χρόνος σου πάει χαμένος. Για παράδειγμα, πηγαίνοντας για περπάτημα στο πάρκο, αδειάζεις το μυαλό σου από τις σκέψεις και κατεβάζεις τους ρυθμούς σου, αλλά ταυτόχρονα ασκείσαι σωματικά και διανοητικά.

Πώς να δυναμώσω το μυαλό μου; Τι «γυμναστική» θέλει το μυαλό και η μνήμη σου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i