Από τη Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγο - οικογενειακή σύμβουλο (thepsytrap.gr).
Kατά τη διάρκεια της πανδημίας οι εσωστρεφείς μπόρεσαν να βρουν ένα σημάδι ελπίδας και θετικής πτυχής σε μια κατά τα άλλα αρνητική και αγχώδη συνθήκη. Συγκεκριμένα, ο εσωστρεφής βίωσε την απουσία της πίεσης από τους άλλους για εξόδους και αλληλεπιδράσεις. Η μοναχικότητα και η λειτουργική παραγωγικότητα, που συνήθως τον εκφράζει, έχρισαν την τηλεργασία μια ιδανική επιλογή. Ακόμα, ο εσωστρεφής έτεινε να νιώθει λιγότερο "διαφορετικός" και χωρίς τύψεις αν δεν μπορούσε να έρθει σε κοινωνική επαφή, καθώς με την καραντίνα το "είναι δύσκολο να βρεθούμε" έγινε εύκολα αποδεκτό.
Σαφέστατα, αυτό δε σημαίνει πως σε έναν εσωστρεφή δεν έλειψε η οικογένειά του, οι φίλοι του ή οι αγαπημένες του δραστηριότητες. Απλώς είχε πλέον την ευκαιρία να επιλέγει αυτός ελεύθερα τον ρυθμό που θέλει να επικοινωνήσει μαζί τους και –ίσως– χωρίς να νιώθει επίκριση γι’ αυτό.
Τι γίνεται όμως με τους κατεξοχήν εσωστρεφείς;
Πώς πραγματικά αισθάνονται όλο αυτό το διάστημα, αλλά και τι νιώθουν με την απουσία των αυστηρών μέτρων; "Εκτός από τους περιπάτους μου στη φύση, που αγαπώ, θα μπορούσα να μείνω για πάντα στο σπίτι. Η πανδημία με έφερε ακόμα πιο κοντά με την εσωστρέφειά μου. Το να δουλεύω από το σπίτι ήταν το καλύτερό μου, αλλά πολλές φορές το καλύτερο για εμάς δεν είναι το πιο υγιές για τον εαυτό μας. Και οφείλω να αντιμετωπίσω την επερχόμενη αλήθεια. Η πανδημία κάποια στιγμή θα τελειώσει, εγώ πώς θα βγω από αυτήν;" μου απάντησε θεραπευόμενή μου.
Η αλήθεια είναι πως το ερώτημά της με προβλημάτισε. Είναι γεγονός πως ο δρόμος της μετα-κανονικότητας θα είναι διαφορετικός για έναν εσωστρεφή και τα βήματα καλό θα είναι να γίνουν προσεκτικά για να μην αποσυντονιστεί ή ακόμα και να κλειστεί σε απομόνωση.
Μήπως είσαι κι εσύ εσωστρεφής; Αν ναι, τότε δες τους τρόπους επανένταξης στη μετα-COVID-19 εποχή:
‣ Ξεκίνα από την ασφάλεια του σπιτιού σου. Επανασυνδέσου με αυτούς που αγαπάς διαδικτυακά σε πρώτο στάδιο. Έπειτα κανόνισε ένα γεύμα ή έναν περίπατο με ένα άτομο που νιώθεις οικειότητα και αισθάνεσαι ο πραγματικός σου εαυτός σου όταν είσαι δίπλα του. Αυτό θα σε βοηθήσει να θυμηθείς με ποιους ανθρώπους συνδεόσουν ουσιαστικά και πριν από την καραντίνα. Επίλεξε αυτοί να είναι οι πρώτοι που θα αλληλεπιδράσεις.
‣ Δοκίμασε κάτι καινούριο με τους φίλους σου ή και μόνη σου, κάτι που θα σε εξιτάρει και θα σε κάνει να θέλεις να βγεις έξω από την ασφάλεια του σπιτιού. Το σημαντικό είναι την περίοδο αυτή να δημιουργηθούν κίνητρα που θα σε ωθήσουν στο να θέλεις να βγεις από την comfort zone σου.
‣ Οραματίσου τον εαυτό σου πριν βγεις έξω, στο να κάνεις κάτι που αγαπάς. Τι συναισθήματα σου δημιουργούν αυτές οι εικόνες; Ο θετικός οραματισμός θα βοηθήσει την περίοδο αυτή "για να ξυπνήσεις από τη χειμερία νάρκη της πανδημίας".
‣ Να είσαι ευγενική και επιεικής με τον εαυτό σου. Δε χρειάζεται να πας με τους ρυθμούς των άλλων. Eίναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι άγχος και φόβο "ξεβολέματος" από μια ρουτίνα που συνήθισες. Καλείσαι να επιλέξεις ποιες καταστάσεις και ποιες συνήθειες θα κρατήσεις από την καραντίνα χωρίς να αισθάνεσαι ενοχές γι’ αυτές, επειδή μπορεί να θεωρούνται αντικοινωνικές.
Να μην ξεχνάς
Στον κόσμο της μετα-πανδημικής εποχής αυτό που θα έχει και πάλι μεγάλη αξία θα είναι ο χρόνος με τον εαυτό σου και η ελευθερία του να ζεις όπως εσύ επιθυμείς.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr