The Power of Hugs: Οι 7 τύποι αγκαλιάς και τί λένε για τη σχέση σου

Ανάλογα με το είδος της αγκαλιάς, μπορεί να είναι σημάδι ρομαντικής οικειότητας, ασφάλειας, συναισθηματικής υποστήριξης, φιλίας ή αγάπης.

couple hugs iStock

Οι αγκαλιές είναι μια ουσιαστική μορφή σωματικής επαφής στην οποία οι άνθρωποι βασίζονται από τη στιγμή που γεννιούνται και σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Ανάλογα με το είδος της αγκαλιάς, μπορεί να είναι σημάδι ρομαντικής οικειότητας, ασφάλειας, συναισθηματικής υποστήριξης, φιλίας ή αγάπης.

Προκειμένου να αποκρυπτογραφηθεί τι μπορεί να σημαίνει μια αγκαλιά, οι ειδικοί σε θέματα οικειότητας, αναλύουν στο mindbodygreen.com επτά συνηθισμένους τύπους αγκαλιάς και τι λένε για μια σχέση.

Διαβάστε Επίσης

1. Πλευρική αγκαλιά

Μια πλευρική αγκαλιά είναι όταν δύο πρόσωπα αγκαλιάζονται τυλίγοντας τα χέρια τους γύρω από τη μέση ή τον ώμο του άλλου. Συνήθως στέκονται δίπλα-δίπλα, ο ένας χρησιμοποιώντας το αριστερό χέρι και ο άλλος το δεξί.

Τι σημαίνει αυτό; "Μια πλευρική αγκαλιά σημαίνει ότι δεν είστε πλήρως μέσα σε αυτήν", λέει η ειδικός σε θέματα οικειότητας Julian Colker. Αυτή η αγκαλιά είναι πιο συνηθισμένη σε γνωστούς παρά σε φίλους, καθώς είναι πιο προσιτή και κατάλληλη για ανθρώπους που δεν είναι πολύ κοντά.

"Παρόμοια με τα λόγια ενθάρρυνσης, μια πλευρική αγκαλιά είναι σχεδόν σαν να λέτε ‘Τα καταφέρνεις!’, χωρίς να είναι εντελώς από καρδιάς", εξηγεί η coach σχέσεων και οικειότητας Marla Mattenson.

2. Φιλική αγκαλιά

Η φιλική αγκαλιά είναι μια παραδοσιακή αγκαλιά με τα δύο χέρια, όπου τα στήθη και των δύο ανθρώπων αγγίζονται, συνήθως με απομακρυσμένες λεκάνες ο ένας από τον άλλον.

Τι σημαίνει αυτό; Η απόσταση ανάμεσα στις δύο λεκάνες παρέχει επιπλέον χώρο, ώστε να μην παρερμηνευτεί τίποτα ως σεξουαλικό ή ρομαντικό. Γενικά, αυτές οι αγκαλιές είναι γρήγορες, εκτός αν δύο άτομα έχουν να ιδωθούν πολύ καιρό.

3. Αγκαλιά από πίσω

Ανάλογα με τον τρόπο εκτέλεσης αυτής της αγκαλιάς, θα μπορούσε να υποδηλώνει μια ρομαντική σχέση ή μια σχέση γονέα-παιδιού. Σε ένα ρομαντικό περιβάλλον, το ένα άτομο συνήθως στέκεται πίσω από το άλλο, με το μπροστινό μέρος του αγκαλιάζοντος να αγγίζει στενά την πλάτη του άλλου, και τυλίγει τα χέρια του γύρω από το στήθος ή τον κορμό του αγκαλιαζόμενου.

Σε ένα περιβάλλον γονέα-παιδιού, ο γονέας μπορεί να σκύψει, να τυλίξει τα χέρια του γύρω από το στήθος του παιδιού του από πίσω και να κουνήσει απαλά το παιδί από τη μία πλευρά στην άλλη ή απλώς να το κρατήσει.

Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τη Mattenson, αυτή η στάση δένει τα ζευγάρια, επειδή μπορούν να μείνουν σωματικά κοντά ενώ κοιτάζουν την ίδια θέα. Γενικά, το ψηλότερο άτομο στη σχέση βρίσκεται από πίσω.

Μπορεί επίσης να είναι μια εξαιρετική αγκαλιά για τους γονείς με τα παιδιά τους, καθώς προάγει το δέσιμο και την αίσθηση παροχής προστασίας.

4. Αγκαλιά γύρω από τη μέση

Με αυτόν τον τύπο αγκαλιάς, οι μέσες και των δύο συντρόφων είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες και τα χέρια τους είναι τυλιγμένα γύρω από τη μέση του άλλου. Σε αυτή τη θέση, μπορούν να γείρουν προς τα πίσω και να κοιτάζουν ο ένας τον άλλον στα μάτια.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτή είναι μια οικεία ρομαντική αγκαλιά, η οποία παρέχει ένα άνοιγμα για κάποιον να κάνει την επόμενη κίνηση. "Μπορούν να το πάνε σε μια πιο παιχνιδιάρικη σεξουαλική σφαίρα, ίσως να αρχίσουν να φιλιούνται ή να κοιτάζουν ο ένας τα μάτια του άλλου", λέει η Mattenson.

5. Σφιχτή αγκαλιά με συμπίεση

Οι αγκαλιές αυτές γίνονται συνήθως σε όρθια στάση. Είναι σαν μια κανονική αγκαλιά αλλά πολύ πιο κοντά, πιο σφιχτά και συνήθως πιο παρατεταμένη. Μπορεί επίσης να γίνει σε ξαπλωμένη στάση, την οποία η Mattenson αποκαλεί "κουβέρτα αγάπης", με το ένα άτομο να βρίσκεται πάνω στο άλλο.

Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τη Julian Colker, η αίσθηση αυτής της αγκαλιάς θυμίζει την κατάσταση στη μήτρα, όταν νιώθει κανείς ζεστασιά και ασφάλεια. Βοηθά επίσης στην ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο βγάζει κάποιον από τη λειτουργία μάχης, φυγής ή παγώματος. "Αυτός ο τύπος αγκαλιάς είναι τόσο χορταστικός σε φυσικό, ανθρώπινο επίπεδο", λέει η Mattenson. Οι στενοί φίλοι, οι ερωτικοί σύντροφοι και τα μέλη της οικογένειας μπορούν όλοι να συμμετάσχουν κατάλληλα σε μια τέτοια αγκαλιά.

6. Μονόπλευρη αγκαλιά

Σε μια μονόπλευρη αγκαλιά, και τα δύο άτομα είναι στραμμένα ο ένας προς τον άλλον. Ο ένας συνήθως δέχεται την αγκαλιά, ενώ ο άλλος τη δίνει. Ο δέκτης είναι συνήθως χαλαρός με τα χέρια του στο πλάι. Ο δότης (ή ο υποστηρικτής) σφίγγει τον άλλο.

Τι σημαίνει αυτό; Συχνά θεωρείται ως μια αναγκαστική ή ανεπιθύμητη αγκαλιά. Η μονόπλευρη αγκαλιά μπορεί στην πραγματικότητα να είναι συναισθηματικά υποστηρικτική. "Δεν πειράζει να καταρρεύσετε λίγο στον σύντροφό σας και να τον αφήνετε να σας υποστηρίζει όταν τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα", λέει η Colker.

7. Αγκαλιά από καρδιά σε καρδιά

Σε μια αγκαλιά καρδιά με καρδιά, και οι δύο αγκαλιάζοντες πλησιάζονται με την αριστερή τους πλευρά, έτσι ώστε οι καρδιές τους να ακουμπήσουν πρώτες. Αυτό μπορεί να γίνει σε όρθια ή καθιστή θέση. Όταν είναι καθιστοί, τα χέρια και τα πόδια τους μπορούν να είναι πλεγμένα μεταξύ τους.

Τι σημαίνει αυτό; "Οι περισσότεροι άνθρωποι αγκαλιάζονται ακούσια ξεκινώντας από τη δεξιά πλευρά επειδή είναι πιο προστατευτική και πιο μακριά από την καρδιά" εξηγεί η Mattenson. "Όταν ξεκινάτε από την αριστερή πλευρά, είναι οικεία". Αυτή είναι μια εξαιρετική αγκαλιά για ζευγάρια που θέλουν να έρθουν πιο κοντά.

Οι αγκαλιές από καρδιά σε καρδιά είναι επίσης ευεργετικές για τους ανθρώπους που συνήθως δεν τους αρέσει να αγκαλιάζονται, αλλά θέλουν να κατευνάσουν ένα αγαπημένο πρόσωπο που του αρέσει το σωματικό άγγιγμα ή εκλαμβάνει το σωματικό άγγιγμα ως γλώσσα αγάπης. "Είναι πιο θρεπτικό και για τους δυο σας, ακόμη και αν δεν απολαμβάνετε πραγματικά την πτυχή του σωματικού αγγίγματος" λέει η Colker.

Τα οφέλη της αγκαλιάς για την υγεία

Υπάρχουν τόσο σωματικά όσο και ψυχικά οφέλη από την αγκαλιά. Σύμφωνα με την ολοκληρωτική νευρολόγο και μέλος του Collective Ilene Ruhoy του mindbodygreen.com, M.D., Ph.D., η αγκαλιά προάγει τη συναισθηματική εγγύτητα μεταξύ δύο ανθρώπων μέσω της ανταλλαγής ενέργειας.

"Η πράξη της αγκαλιάς απελευθερώνει επίσης την ωκυτοκίνη που είναι αποθηκευμένη στην υπόφυση, η οποία συχνά αναφέρεται χαϊδευτικά ως η ορμόνη της αγάπης, επειδή μας βοηθά να συνδεθούμε με τα νεογέννητα παιδιά μας" εξηγεί η Ruhoy. "Αυτό το αίσθημα αγάπης, οικειότητας και συντροφικότητας είναι ο λόγος που έχουμε το ένστικτο να αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας, τους γονείς μας και τους φίλους μας".

Αυτή η απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, μαζί με τη σεροτονίνη, βοηθά στη μείωση του στρες με την αποκλιμάκωση της κορτιζόλης στο σώμα. Υπό αυτή την έννοια, η αγκαλιά είναι ένα προσιτό και αποτελεσματικό εργαλείο διαχείρισης του στρες.

Σωματικά, μελέτες έχουν συνδέσει την αγκαλιά με τη μείωση του σωματικού πόνου και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Το συμπέρασμα

Η αγκαλιά, ακόμη και για όσους παραδοσιακά δεν έλκονται από το σωματικό άγγιγμα, οδηγεί σε οφέλη στη συνολική υγεία και ευεξία. Ανάλογα με το είδος της, τα επίπεδα άνεσης και την πρόθεση, ο σωστός τύπος αγκαλιάς μπορεί να διαφέρει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i