Αντιμετωπίζεις τα πάντα μόνο θετικά; Μήπως το παρακάνεις και γίνεσαι τοξική;

Η θετική ματιά είναι ένα πολύ καλό γνώρισμα, αρκεί να μη γίνεται υπερβολική.

χαρούμενη γυναίκα iStock

Από τη Μαρίνα Μόσχα ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια (marinamoscha.life)

Αλήθεια, έχεις προσπαθήσει να ζωγραφίσεις πάνω στο μαύρο; Aν ναι, θα ξέρεις πως το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περιμένεις και πως το μαύρο πάντα ξεχωρίζει κάτω από το χρώμα, σκοτεινιάζοντάς το… Κάπως έτσι γίνεται και με τα συναισθήματά μας. Όταν τα αγνοούμε, απορρίπτουμε δύσκολα συναισθήματα ή προσπαθούμε να τα "ξεγελάσουμε" μετατρέποντάς τα σε θετικά, τελικά καταλήγουμε στο να μας ελέγχουν. Σύμφωνα με τη δρα Susan David, ψυχολόγο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, είμαστε παγιδευμένοι σε μια κουλτούρα που εκτιμά τη θετικότητα στην υπερβολή της και τη βάζει πάνω από
τη συναισθηματική ευελιξία, την πραγματική ψυχική ανθεκτικότητα και την εξέλιξη.

Προφανώς, το να έρθουμε αντιμέτωποι με συναισθήματα που δεν είναι και τόσο εύκολο να διαχειριστούμε δεν είναι ούτε ευχάριστη κατάσταση ούτε και εύκολη. Πρόκειται όμως για δικά μας, πραγματικά συναισθήματα, που για κάποιο λόγο έχουν δημιουργηθεί και "κάτι θέλουν να πουν". Με το να τα απορρίπτουμε μέσα στην τάση της εποχής και της θετικής ψυχολογίας, που δυστυχώς έχει αρκετά παρερμηνευτεί, καταλήγουμε να αγκαλιάζουμε μια λανθασμένη θετικότητα χάνοντας την ικανότητά μας να αναπτύσσουμε βαθιές δεξιότητες που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τον κόσμο όπως είναι, και όχι όπως ιδεατά θα θέλαμε να είναι.

Αντίθετα, αν τα αποδεχτούμε και τα αγκαλιάσουμε, συναισθηματικά γινόμαστε πιο προσαρμοστικοί και αντιμετωπίζουμε τον κόσμο όπως πραγματικά είναι. Φτάνουμε στο σημείο να μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας όχι μέσα από μια παραμυθένια ιδεατή εικόνα του πώς θα θέλαμε, αλλά όπως πραγματικά είναι, διατηρώντας και ενισχύοντας μια ρεαλιστική εικόνα εαυτού και περιβάλλοντος και μια υγιή μεταξύ τους σύνδεση.

Τα συναισθήματά μας είμαστε εμείς

Άλλωστε, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι "ιστορίες" μας είναι αυτά που μας βοηθούν να ευδοκιμήσουμε σε έναν ολοένα πιο περίπλοκο και γεμάτο κόσμο. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον εσωτερικό μας κόσμο είναι αυτός που μας καθοδηγεί: Όλες οι πτυχές γύρω από το πώς αγαπάμε, πώς ζούμε, πώς είμαστε ως γονείς και πώς σχετιζόμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας. Αν, λοιπόν, χαρακτηρίσουμε τα συναισθήματά μας ως καλά ή κακά, θετικά ή αρνητικά, υιοθετούμε μια άκαμπτη συμπεριφορά. Και η ακαμψία απέναντι στην πολυπλοκότητα είναι τοξική. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερα επίπεδα συναισθηματικής ευελιξίας για πραγματική ψυχική ανθεκτικότητα.

Προχωρώντας πέρα από τη συναισθηματική ακαμψία


Η ακαμψία γενικότερα δημιουργεί προβλήματα. Σκέψου να έχεις στο γύψο ακίνητο το πόδι σου και πόσο θα δυσκολεύεσαι να το λυγίσεις και να περπατήσεις και πάλι όταν τον βγάλεις. Έτσι ακριβώς συμβαίνει με τα συναισθήματά μας αλλά και με τη συμπεριφορά μας. Η ακαμψία μάς κάνει απόλυτους και "τυφλούς", δε μας επιτρέπει να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα μας, να το διαχειριστούμε και να αποκτήσουμε πιο προσαρμοστική και αποδοτική σχέση με τα πάντα γύρω μας, μια σχέση που θα μπορούσε να χαρακτηρίζεται από θετικότητα και ευελιξία.

Άλλωστε, η ίδια η ζωή έχει φροντίσει να συμπεριλάβει στην ομορφιά της την ευθραυστότητα: Είμαστε νέοι έως ότου γεράσουμε, περπατάμε και νιώθουμε πως τραβάμε βλέμματα θαυμασμού μέχρι που μια μέρα συνειδητοποιούμε ότι είμαστε "αόρατοι". Είμαστε υγιείς έως ότου μια ιατρική διάγνωση μας λυγίσει. Η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι η κατάθλιψη στην εποχή μας έχει ξεπεράσει παγκοσμίως σε νούμερα τα περιστατικά καρκίνου και τις καρδιακές παθήσεις κάνοντάς μας αδύναμους και δυσλειτουργικούς. Και σε μια εποχή μεγαλύτερης πολυπλοκότητας, μιας άνευ προηγουμένου τεχνολογικής, πολιτικής και οικονομικής αλλαγής διαπιστώνουμε ότι οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται ολοένα και πιο άκαμπτοι ακόμα και στα συναισθήματά τους.

Η τυραννία της αδυσώπητης θετικότητας

Φτάσαμε, λοιπόν, στο σημείο να χαρακτηρίζουμε τα συναισθήματα καλά ή κακά και το να είσαι θετικός έχει γίνει μια νέα μορφή ηθικής ορθότητας, με έναν τυραννικό τρόπο όμως. Είναι σαν να πρέπει όλοι να είναι χαρούμενοι τα Χριστούγεννα, γιατί είναι μια λαμπερή γιορτή και "έτσι πρέπει να νιώθουμε". Όχι, δε νιώθουν όλοι οι άνθρωποι όμορφα τα Χριστούγεννα, μάλιστα υπάρχει και η "κατάθλιψη των Χριστουγέννων". Δεν μπορούμε να απαιτούμε από τον εαυτό μας αλλά και από τους άλλους να είναι θετικοί, είναι κακοποιητική αυτή μας η απαίτηση.

Όταν, λοιπόν, παραμερίζουμε τα κανονικά συναισθήματα για να αγκαλιάσουμε μια "ψευδή θετικότητα", χάνουμε την ικανότητά μας να αναπτύξουμε δεξιότητες για να αντιμετωπίσουμε τον κόσμο όπως είναι και όχι όπως θέλουμε να είναι. Δεν είναι τυχαία τα αποτελέσματα ερευνών, όπου τελικά φαίνεται πως, όταν τα συναισθήματα παραμερίζονται ή αγνοούνται, γίνονται ισχυρότερα και, βέβαια, κάθε άλλο παρά εύκολο να ελεγχθούν. 

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω τα συναισθήματά μου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i