Πώς θα βγεις από τον "αυτόματο πιλότο" στην καθημερινότητά σου;

Ζώντας ενεργά στο παρόν, μαθαίνεις να παρατηρείς τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου.

καθημερινότητα pexels

Πόσες φορές σου έχει τύχει να μιλάει κάποιος κι εσύ να είσαι εκεί σωματικά, χωρίς όμως πραγματικά το μυαλό σου να "ακούει" και να συμμετέχει ενεργά σε αυτό που σου λέει; Ή να είσαι στο αυτοκίνητο χαμένη σε σκέψεις και σενάρια και ξαφνικά να συνειδητοποιείς ότι έχει περάσει μία ώρα χωρίς καν να καταλάβεις ότι, εκτός των άλλων, όλη αυτή την ώρα οδηγείς!

Σε έρευνά τους (με 2.250 συμμετέχοντες) με θέμα το πού αφιερώνουμε τη σκέψη μας κατά τη διάρκεια της ημέρας ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι στο 47% του χρόνου μας το μυαλό μας κινείται απλά στον... αυτόματο πιλότο. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι οι ίδιοι συμμετέχοντες περιέγραψαν ότι τις περισσότερες φορές που ενεργούσαν αυτόματα δεν ένιωθαν χαρούμενοι. Κι ενώ ορισμένες διαδικασίες, όπως η αναπνοή, θεωρούνται αυτόματες και χρειάζεται να είναι έτσι, πολλές άλλες, όπως η ανάγνωση ή η οδήγηση, γίνονται αυτόματες μέσω της επανάληψης και της εξάσκησης.

Αντίστοιχα, με έναν παρόμοιο τρόπο "αυτόματου πιλότου" μπορείς να αντιδράς συχνά σε ερεθίσματα με συγκεκριμένες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, μπορεί να νευριάζεις και να μιλάς απότομα όταν φίλοι ή συνεργάτες αναφέρουν συγκεκριμένα θέματα, όπως όταν δέχεσαι μια παρατήρηση για τη δουλειά σου ή μια κριτική για κάτι που έκανες, χωρίς να σκεφτείς πρώτα και να περάσεις από το φίλτρο της λογικής ή/και του συναισθήματος την αντίδρασή σου. Τι θα συνέβαινε, όμως, αν την επόμενη φορά που γινόταν η παρατήρηση, αντί για την αυτόματη αντίδραση, επέλεγες να πάρεις μια βαθιά ανάσα πριν απαντήσεις;

Σε αυτή την περίπτωση θα ένιωθες σίγουρα καλύτερα αφού θα είχες ανταποκριθεί συνειδητά μετά από σκέψη και θα είχες και περισσότερες πιθανότητες να βιώσεις καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την έκβαση. Με λίγα λόγια, αξίζει να σκεφτείς ότι, αν δεν έχεις εσύ τον έλεγχο των σκέψεων, των αποφάσεων και των πράξεών σου για περίπου το μισό της ημέρας σου, τότε ποιος τον έχει;

Tι θα συμβεί αν αρχίσεις να διακόπτεις τον αυτόματο πιλότο ή, αλλιώς, αν ενισχύσεις την ενσυνειδητότητά σου; Θα ζεις με λιγότερη ανησυχία και άγχος: Ζώντας ενεργά στο παρόν, μαθαίνεις να παρατηρείς τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Το μυστικό εδώ είναι να είσαι ανοιχτή και όχι επικριτική. Το ζητούμενο δεν είναι να κρίνεις τις σκέψεις σου και τον εαυτό σου, απλώς να παρατηρήσεις και να δεις τον αντίκτυπο που έχουν σ’ εσένα την ίδια. Αν είναι θετικές, πώς σε κάνουν να νιώθεις; Τι σου προσφέρουν; Αν, πάλι, είναι αρνητικές, από πού προέρχονται; Πώς θα μπορούσες να τις αντιμετωπίσεις; Η ενσυνειδητότητα μπορεί να σου προσφέρει μια άλλη προοπτική, πιο αντικειμενική και συμπονετική και εντέλει πιο θετική και ήρεμη!

3 λόγοι για να βγεις από τον αυτόματο πιλότο 

• Θα σε βοηθήσει στη δουλειά σου: Με τον ίδιο τρόπο που ενισχύει την ευεξία στην καθημερινή ζωή, η ενσυνειδητότητα έχει οφέλη και στον επαγγελματικό τομέα. Παρατηρώντας πώς αντιδράς σε συγκεκριμένα ερεθίσματα, θα αυξήσεις την αυτογνωσία σου και θα αποφασίσεις αν ο τρόπος που λειτουργείς σε ικανοποιεί ή αν θα άξιζε να αλλάξεις κάτι, π.χ. τον τρόπο που αντιμετωπίζεις κάτι επείγον, τον ρυθμό που δουλεύεις όταν πιέζεσαι ή το πώς νιώθεις όταν ζητείται η γνώμη σου σε ένα meeting. Μπορεί, επίσης, το να βγεις από τον αυτόματο πιλότο να σε βοηθήσει να "ακούσεις" τις σωματικές σου ανάγκες για μια ανάσα, για μια σύντομη βόλτα να ξεπιαστείς ή να κάνεις ένα διάλειμμα που μπορεί να χρειάζεσαι κάποια στιγμή μέσα στον χρόνο που εργάζεσαι, ενισχύοντας έτσι την καλή σου σωματική και ψυχική υγεία.

• Θα τονώσει τις σχέσεις σου: Ζώντας ενσυνείδητα και παίρνοντας χρόνο πριν αντιδράσεις σε ερεθίσματα που αφορούν την επικοινωνία με τους γύρω σου, δίνεις ουσία στις σχέσεις σου και καταλαβαίνεις καλύτερα πώς λειτουργούν. Προσπάθησε να ακούσεις πιο προσεκτικά τη φίλη σου όταν σου αναφέρει τι πήγε καλά στη δουλειά της ή τον σύντροφό σου όταν σου περιγράφει τι τον ενοχλεί και θα δεις πόσες νέες πληροφορίες θα επιτρέψει αυτή η νέα συνήθεια να αντιληφθείς. Θα ενισχύσεις την ενσυναίσθησή σου, θα καταλάβεις πώς ενεργούν οι άνθρωποι που είναι κοντά σου, τι χρειάζονται και αντίστοιχα θα αποφασίσεις τι μπορείς να κάνεις κι εσύ από την πλευρά σου για να είσαι δίπλα τους με θετικότητα, χωρίς να κρίνεις ή να προσπαθείς να ελέγχεις.

• Θα κερδίσεις χρόνο: Πόσο συχνά λες μέσα σου τη φράση "πώς πέρασε έτσι η ώρα" ή "πότε ήταν Χριστούγεννα και πότε ήρθε το καλοκαίρι"; Δεν μπορείς να επηρεάσεις το πώς πραγματικά περνά ο χρόνος, σίγουρα όμως μπορείς να αλλάξεις το πώς τον αντιλαμβάνεσαι. Προσπάθησε συνειδητά να ενεργοποιείς την προσοχή σου καθημερινά σε σχέση με ό,τι κάνεις, παρατηρώντας τις λεπτομέρειες που περιγράφουν τις στιγμές σου. Ζήσε το τώρα χωρίς απλά να αφήνεις τις στιγμές, τις εμπειρίες και τον χρόνο να περνούν έτσι, μόνο και μόνο επειδή είσαι εξοικειωμένη με όλα γύρω σου. Πάντα υπάρχει κάτι νέο να ανακαλύψεις και να νιώσεις!

Πώς μπορείς να κάνεις pause τον αυτόματο πιλότο 

Εφάρμοσε τους παρακάτω τρόπους και θα δεις διαφορά:

• Πρόσεξε τον εαυτό σου: Φρόντισε την υγεία σου, επίλεξε υγιεινές συνήθειες στη διατροφή σου, αφιέρωσε χρόνο να περάσεις καλά με μια φίλη ή εξάσκησε ένα χόμπι που αγαπάς και αναγνώρισε πώς οι συγκεκριμένες ενέργειες σε κάνουν να νιώθεις, να αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου.

• Παρατήρησε πού αφιερώνεις σκέψη και ενέργεια μέσα στην ημέρα: Κράτησε ένα ημερολόγιο για 10 μέρες όπου θα καταγράφεις αναλυτικά τι κάνεις κάθε στιγμή της ημέρας. Παρατήρησε μετά ποιες συνήθειες "κλέβουν" από τον χρόνο σου, πόσο θυμάσαι λεπτομέρειες από στιγμές και ανθρώπους, τι χρόνο έχεις αφιερώσει στα social media ή στο Διαδίκτυο και κάνε διορθώσεις όπου χρειάζεται.

• Επιδίωξε να μιλάς λιγότερο και να ακούς περισσότερο: Άρχισε να ακούς πιο ενεργά, να είσαι παρούσα με την προσοχή σου ενεργοποιημένη δείχνοντας κατανόηση και προσοχή μόνο με την έκφρασή του προσώπου σου. Επίλεξε να μιλήσεις για να διευκρινίσεις, να επιβραβεύσεις ή να θαυμάσεις!

• Εξασκήσου να παίρνεις χρόνο πριν αντιδράσεις: Λίγο πριν απαντήσεις και αποφασίσεις, πάρε χρόνο να σκεφτείς. Χρειάζεσαι περισσότερη σκέψη όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια απαιτητική περίσταση ή κάτι που σε στρεσάρει. Αποφάσισε πώς θα δράσεις πριν… αντιδράσεις.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ...

Βέβαια, μέθοδοι όπως ο διαλογισμός θα ενίσχυαν την ενσυνειδητότητά σου και αξίζει να δοκιμάσεις, η καθημερινότητα όμως έτσι κι αλλιώς σου δίνει ευκαιρίες να δοκιμάσεις να διακόπτεις πιο συχνά τον αυτόματο πιλότο. Εξασκώντας την ενσυνειδητότητά σου, ενισχύεις την εστίαση και τη διαύγειά σου, διαχειρίζεσαι καλύτερα τις σχέσεις σου, έρχεσαι πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων. Νιώθεις σταδιακά πιο αισιόδοξη και χαρούμενη, γίνεσαι ευγενική και επιεικής προς τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Πιθανότατα θα νιώσεις έντονο θαυμασμό γι’ αυτό που είσαι και ευγνωμοσύνη για όσα έχεις και όσα βιώνεις. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα οφέλη της ενσυνειδητότητας μπορούν να αγγίξουν κάθε πτυχή της ζωής σου!

Από τη Δήμητρα Τσόγκα, ICF Accredited coach, Founder of Welcomeistic (welcomeistic.com).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i