Πώς να σταματήσεις να τρως τα νύχια σου - μια και καλή!

5 ισχυρές στρατηγικές και 3 τεχνικές για να απαλλαγείς από αυτή την κακή συνήθεια σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν βρίσκεσαι.

nails istock

Tο να σου λένε να σταματήσεις να τρως τα νύχια σου και να ξέρεις πώς να σταματήσεις να τα τρως είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Ανεξάρτητα από την ηλικία, το φάγωμα των νυχιών μπορεί να είναι μια δύσκολη —αλλά όχι αδύνατη— συνήθεια να κόψεις. 

Γιατί τρως τα νύχια σου;

Η ονυχοφαγία περιλαμβάνεται στο DSM V στις ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, και συγκεκριμένα στην κατηγορία "άλλες προσδιορισμένες ιδεοψυχαναγκαστικές και συνδεόμενες διαταραχές", κάτω από τον τίτλο "Διαταραχή επαναληπτικής συμπεριφοράς, εστιασμένη στο σώμα". Προσωπικά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχει ξεχωριστή δική της κατηγορία, όπως η τριχοτιλλομανία ή η διαταραχή εκδορών, αλλά δεν γράφω εγώ το Διαγνωστικό Εγχειρίδιο- ευτυχώς!

Για να καταλάβεις πώς να σταματήσεις να τρως τα νύχια σου, είναι σημαντικό να καταλάβεις γιατί το ξεκίνησες. Το φάγωμα των νυχιών είναι συχνά μια απάντηση στο στρες. Ενώ επαναλαμβανόμενες σωματικές ενέργειες όπως το πιπίλισμα του αντίχειρα και το τράβηγμα των μαλλιών μπορεί να αποσπούν την προσοχή από το άγχος ή την αγωνία, δεν είναι οι πιο υγιεινοί ή πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισής τους. Τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να είναι αυτοενισχυόμενες, γιατί αυτή τη στιγμή που το κάνεις μειώνεις την αγωνία και το στρες σου.

"Ομοίως, το φάγωμα των νυχιών είναι συχνά μια καταναγκαστική συνήθεια - κάτι που κάνουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τη βαθιά ένταση που συσσωρεύεται στο σώμα τους", εξηγεί η Γεωργία - Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια. "Τείνουμε να κρατάμε πολύ από το άγχος μας στο νευρικό μας σύστημα, σε υποσυνείδητο επίπεδο" εξηγεί.

Το φάγωμα των νυχιών γενικά δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι σκέφτονται συνειδητά: απλώς συμβαίνει μηχανικά και αυτόματα. Αλλά μόλις ξεκινήσει η συνήθεια, είναι δύσκολο να σταματήσει. "Το σώμα χρειάζεται τρόπους για να απελευθερώσει την αποθηκευμένη ένταση", εξηγεί η ψυχολόγος, "έτσι, όταν τον βρει, μπορεί να είναι δύσκολο να ανακατευθυνθεί μέχρι να ανακαλυφθεί ένας πιο αποτελεσματικός".

Πώς να δυναμώσεις τα νύχια σου ώστε να μακραίνουν φυσικά

Πώς να σταματήσεις να δαγκώνεις τα νύχια σου

Αποφάσισες να κάνεις συνειδητή προσπάθεια να σταματήσεις να τα τρως; Μπορεί να μην φαίνεται, αλλά αυτό είναι μεγάλη υπόθεση! Μάθε, επίσης, ότι δεν είσαι μόνη σου: Πολλοί άνθρωποι έχουν παλέψει να κόψουν αυτήν τη συνήθεια και κατανοούν ότι δεν είναι εύκολο πράγμα.

Και κάτι που πρέπει να θυμάσαι: Δεν υπάρχει μια ενιαία συνταγή για να κόψεις τη συνήθεια, επομένως μπορεί να χρειαστούν κάποιες δοκιμές προτού βρεις μια στρατηγική που να λειτουργεί σε εσένα.

Είναι συνήθως μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και όχι κάτι που συμβαίνει εν μία νυκτί. "Αν κάποιος αποφασίσει να σταματήσει οποιαδήποτε συνήθεια, πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες που είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν στην επιτυχία", λέει η ειδικός. Δες πώς μπορείς να ξεκινήσεις, να σημειώσεις πρόοδο και τελικά να σταματήσεις να τα τρως.

1. Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου

Κατανόησε ότι το φάγωμα των νυχιών δεν είναι ένα ελάττωμα του χαρακτήρα ή ένα σημάδι ότι κάνεις κάτι λάθος. Να είσαι συμπονετική με τον εαυτό σου. Το σώμα μας δημιουργεί αυτές τις προσαρμοστικές συνήθειες για κάποιο λόγο. Θυμήσου ότι αυτή είναι πιθανώς μια συνήθεια που έχεις αναπτύξει και ενισχύεις εδώ και χρόνια. Η υπομονή είναι το κλειδί.

Για παράδειγμα, αντί να κριτικάρεις τον εαυτό σου και να επικεντρώνεσαι στο πρόβλημα "Γιατί το κάνω αυτό;" ή "Τι συμβαίνει με εμένα;" προσπάθησε να εστιάσεις στο γιατί το φάγωμα των νυχιών σου μπορεί να είναι ο τρόπος σου να αντιμετωπίσεις κάτι άλλο. Σκέψου τι σκοπό έχει το φάγωμα των νυχιών και πώς δρα προστατευτικά για σένα; Μήπως δεν χρειάζεται πια; 

2. Προσδιορίστε τα ερεθίσματα σου

Για κόψεις αυτήν τη συνήθεια, πρέπει πρώτα να ξέρεις πότε, πού και υπό ποιες συνθήκες είναι πιο πιθανό να τρως τα νύχια σου. "Προηγούνται ιδιαίτερα η δυναμική της οικογένειας ή τα εργασιακά προβλήματα; Η εμβάθυνση στο γιατί ορισμένα θέματα έχουν τόσο ισχυρή επίδραση πάνω μας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη, γιατί ακόμα κι αν σταματήσεις να τρως τα νύχια σου, είναι εύκολο για να αντικαταστήσεις τη συνήθεια με κάτι άλλο, εκτός και αν ασχοληθείς με την  υποκείμενη αιτία" λέει η ψυχολόγος. Έχε υπόψη σου τις ώρες της ημέρας και τις τοποθεσίες που είναι πιο πιθανό να τρως τα νύχια σου, ώστε να το αλλάξεις.

3. Θέσε στόχους 

Πολλοί άνθρωποι είναι πιο επιτυχημένοι όταν εργάζονται για έναν συγκεκριμένο στόχο. Κάνε λοιπόν τον στόχο σου συγκεκριμένο και μετρήσιμο. "Μερικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται καλύτερα με μια πιο σταδιακή προσέγγιση", εξηγεί η ψυχολόγος. "Ανεξάρτητα από το, ακόμη και αν είναι φαινομενικά μικρή, η πρόοδος εξακολουθεί να είναι πρόοδος". Για παράδειγμα, βάλε προθεσμία στον εαυτό σου να κόψεις τη συνήθεια ή να βάλεις μικρότερους στόχους στην πορεία.

4. Δώσε στον εαυτό σου ένα κίνητρο 

Εκτός από τα αρχικά σου κίνητρα για να σταματήσεις να τρως τα νύχια σου, δώσε στον εαυτό σου ένα ακόμη κίνητρο για να συνεχίσεις. Το ημιμόνιμο μανικιούρ για παράδειγμα μπορεί να είναι ένα κίνητρο για σένα. Επίσης μπορεί να αποτρέψεις το φάγωμα των νυχιών εάν φοράς βερνίκι νυχιών με άσχημη γεύση ή γάντια. 

5. Βρες μια καλύτερη συμπεριφορά για να αντικαταστήσεις αυτήν τη συνήθεια

Οι άνθρωποι που τρώνε τα νύχια τους το κάνουν ως απάντηση σε κάτι και η αιτία δεν θα εξαφανιστεί ως εκ θαύματος τη στιγμή που αποφασίσεις να σταματήσεις. Έτσι χρειάζεσαι μια καλύτερη λύση. Για παράδειγμα, όταν τα χέρια είναι το επίκεντρο η ιδέα είναι να αντικαταστήσεις αυτήν τη συνήθεια με μια πιο παραγωγική ή τουλάχιστον λιγότερο προβληματική, όπως π.χ. το να πιέζεις ένα μπαλάκι αντι-στρες.  

Όταν το φάγωμα των νυχιών είναι ο τρόπος να ανταποκρίνεσαι στο στρες ή το άγχος, η ψυχολόγος συνιστά να δοκιμάσεις μία από τις τεχνικές αυτοκαταπραϋντικής:

  • Τεχνική 'Havening': Το Havening περιλαμβάνει μια χαρακτηριστική αυτοκαταπραϋντική κίνηση με σταυρωμένα χέρια, σα να αγκαλιάζεις το σώμα σου και να χαϊδεύεις από τους ώμους μέχρι τους αγκώνες. "Αυτό έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί ήρεμα κύματα δέλτα και θήτα στον εγκέφαλο, ενισχύοντας την απόκριση χαλάρωσης", σημειώνει η ειδικός.
  • Tapping - Τεχνική συναισθηματικής απελευθέρωσης: Πρόκειται για αυτοβελονισμό, που πραγματοποιείται χτυπώντας σημεία πίεσης στο πρόσωπο και το σώμα, χρησιμοποιώντας μια καθορισμένη ακολουθία για τη μείωση της συναισθηματικής έντασης. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος της ακολουθίας γίνεται με τα χέρια, αυτό μπορεί να υποκαταστήσει το δάγκωμα των νυχιών. 
  • Άλλες σωματικές μορφές ανακούφισης: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κίνηση όπως τρέξιμο, χορό, αθλήματα ή πολεμικές τέχνες και δημιουργική έκφραση. 

Να θυμάσαι ότι οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα. Μην αποθαρρύνεσαι αν παρατηρήσεις ότι έχεις χάσει μέρος της προόδου που έχεις κάνει. Το κλειδί είναι να συνεχίσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i