Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς | Είναι στιγμές που το μόνο που χρειάζεσαι είναι απλά μια αγκαλιά

Η ψυχολόγος Ελένη Σολταρίδου μιλά την ανεκτίμητη αξία της αγκαλιάς.

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς (21/1), ζητήσαμε από την ψυχολόγο, υποψήφια διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ελένη Σολταρίδου να μας μιλήσει γι’ αυτό το πολύτιμο καταφύγιο αγάπης.

Πόσες φορές δεν ένιωσες την ανάγκη να ζητήσεις μια αγκαλιά; Πόσες φορές δεν ένιωσες την ανάγκη να κρυφτείς σε μια αγκαλιά; Πόσες φορές δεν ένιωσες την ανάγκη να απομονωθείς σε μια αγκαλιά; Πόσες φορές, όταν κινδύνευσες, δεν ένιωσες την ανάγκη να αναζητήσεις την αγκαλιά της μαμάς σου; Πόσες φορές δε σου φαίνεται λογικό να απολαύσεις μια αγκαλιά όταν θέλεις να ηρεμήσεις;

Η φυσική αναζήτηση της αγκαλιάς σαν καταφύγιο καταδεικνύει στην πραγματικότητα τις ανάγκες που μπορεί να καλύψει μια αγκαλιά. Την αγκαλιά την έχουμε στο μυαλό μας ως ένδειξη αγάπης και φροντίδας και συχνά τη συσχετίζουμε με μια μαμά και ένα παιδί, με ένα ζευγάρι σε μια στιγμή οικειότητας και τρυφερότητας. Η αξία της αγκαλιάς, όμως, είναι πολύ περισσότερο από όλα αυτά, καθώς έχει θετική επίδραση στη συναισθηματική και την ψυχική μας κατάσταση.

Πάντα έχω στο μυαλό μου την εξαιρετική φράση της οικογενειακής θεραπεύτριας Virginia Satir:

Χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε, οκτώ για να συντηρηθούμε και δώδεκα για να αναπτυχθούμε.

Επιβίωση, συντήρηση, ανάπτυξη, όχι μόνο όμως.

Μια αγκαλιά ανακουφίζει, δίνει δύναμη, ενδυναμώνει και αυξάνει τα επίπεδα ορμονών όπως η ωκυτοκίνη ή, αλλιώς, η "ορμόνη της αγάπης".

Μια αγκαλιά μπορεί να ανακουφίσει τον σωματικό πόνο, καθώς το σώμα παράγει ενδορφίνες, που μειώνουν το δυσφορικό συναίσθημα.

Μια αγκαλιά αυξάνει την παραγωγή της ντοπαμίνης, σύμφωνα με την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο.

Μια αγκαλιά βοηθά τους ανθρώπους να έχουν σταθερούς καρδιακούς δείκτες, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα.

Μια αγκαλιά σημαίνει στην πραγματικότητα ενθάρρυνση, αγάπη, υποστήριξη, ενσυναίσθηση. Για τους περισσότερους ανθρώπους μια αγκαλιά είναι ο τρόπος έκφρασης συναισθήματος και μια μορφή επιβεβαίωσης θετικών συναισθημάτων ή συμπαράστασης. Μια αγκαλιά, όμως, βοηθά παράλληλα και στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, που σχετίζεται με το στρες, καθώς το άτομο ουσιαστικά παύει να νιώθει αβοήθητο και μόνο, να νιώθει εγκατάλειψη, απόρριψη και ευαλωτότητα. Παράλληλα, η αγκαλιά λειτουργεί σαν επούλωση στο τραύμα.

Η μεγαλύτερη αξία της αγκαλιάς, όμως, είναι όταν δεν απαιτείται από κανέναν, όταν δεν αναγκάζουμε κανέναν να την κάνει, όταν δεν εκβιάζεται, όταν μας χαρίζεται και όταν θέλουμε να τη χαρίσουμε απλόχερα και αβίαστα.

Να αγκαλιάζεις και να εκφράζεις το συναίσθημά σου.

Να αγκαλιάζεις και να δίνεις φροντίδα και προστασία.

Να αγκαλιάζεις και να δίνεις αγάπη.

Να αγκαλιάζεις, όμως, αβίαστα και απλόχερα.

Να επιλέγεις ανθρώπους που να αξίζουν την αγκαλιά σου, τη φροντίδα και το νοιάξιμό σου. Να επιλέγεις ανθρώπους που θα τους χαρίσεις την αγκαλιά σου, μέσα από κοινές διαδρομές, γιατί θα είναι η δική σου επιλογή και με αυτό τον τρόπο θα στηρίζεις εσένα και δε θα αμφισβητείς εσένα και τις επιλογές σου. Να επιλέγεις ανθρώπους που θα είναι εκεί για να σε ακούσουν και να τους ακούσεις, που θα επενδύσουν τον χρόνο τους σ’ εσένα και τον χρόνο σου σ’ εκείνους.

Να επιλέξεις και να αγκαλιάσεις απολαμβάνοντας τη μοναδική στιγμή της αγκαλιάς και την ανεκτίμητη αξία της. Να επιλέξεις και να αγκαλιάσεις όσους αξίζουν για εσένα την ίδια. Γιατί, αν δε φροντίσεις εσύ εσένα, δε θα το κάνει κανένας άλλος για εσένα.

Από το Shape Ιανουαρίου '24 που κυκλοφορεί με εξώφυλλο την Βασιλική Ρούσσου και δώρο μάσκα μαλλιών της mastic spa.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i