Κυριακάτικη μελαγχολία: 5 αποτελεσματικοί τρόποι για να την αντιμετωπίσεις

Τι είναι η Κυριακάτικη μελαγχολία και πώς μπορείς να τη διαχειριστείς αποτελεσματικά;

ψυχολογια_συμβουλες Istock

Η Κυριακάτικη μελαγχολία είναι αυτό το συναίσθημα που έχουμε πολλοί από εμάς το απόγευμα της Κυριακής, καθώς το Σαββατοκύριακο πλησιάζει προς το τέλος του. Είναι αυτό το - όχι και τόσο ευχάριστο- συναίσθημα όπου αρχίζουμε να νιώθουμε άγχος για την εργάσιμη εβδομάδα που ακολουθεί.

Σε τεχνικούς όρους, είναι μια μορφή προληπτικού άγχους - ουσιαστικά, ανησυχείς για το τι έρχεται μπροστά σου. Μπορεί να ονομάζεται Κυριακάτικη μελαγχολία, ωστόσο σε κάθε άτομο εκδηλώνεται διαφορετικά όπως με γκρίνια, ανησυχία ή μια αίσθηση σφιξίματος στο στομάχι. Αλλά για σε κάποιους άλλους, μπορεί να είναι σε ακόμη πιο έντονη μορφή που οδηγεί σε στρες, δυσκολία συγκέντρωσης, ακόμη και προβλήματα στον ύπνο.

Είτε είναι η σκέψη των εκατοντάδων email που σε περιμένουν στα εισερχόμενά σου, μια επερχόμενη συνάντηση με πελάτη, μια ατελείωτη λίστα υποχρεώσεων ή απλά η απώλεια προσωπικού χρόνου, η Κυριακάτικη μελαγχολία μπορεί να αλλάξει αυτό που θα έπρεπε να είναι χαλαρωτική μέρα για εσένα.

Διαβάστε επίσης: Έχεις "κολλήσει" συναισθηματικά; 3 σημάδια που το αποδεικνύουν

Πως να αντιμετωπίσεις την Κυριακάτικη μελαγχολία

ψυχολογια_συμβουλες
Istock

1. Εντόπισε τι κρύβεται πίσω από αυτήν

Ξεκίνησε ανακαλύπτοντας τι ακριβώς σε κάνει να αισθάνεσαι ανήσυχη πριν επιστρέψεις στη δουλειά σου. Για παράδειγμα, αν έχει να κάνει με την απώλεια του προσωπικού σου χρόνου ή της αίσθησης ελευθερίας, τι μπορείς να κάνεις για να φέρεις τέτοιου είδους εμπειρίες στην υπόλοιπη εβδομάδα σου;

Αν το άγχος σου σχετίζεται με επερχόμενες υποχρεώσεις ή ευθύνες, υπάρχουν τρόποι να αφαιρέσεις μερικές; Η κατανόηση και η ονομασία του ποια είναι η πραγματική πηγή του άγχους σου τις Κυριακές μπορεί να σε βοηθήσει να το δεις πιο αντικειμενικά και να αρχίσεις να βρίσκεις δραστικές λύσεις.

2. Αποδέξου τα συναισθήματά σου

Κάνε μια παύση για να παρατηρήσεις χωρίς κριτική τα συναισθήματά σου και να κάνεις χώρο σε αυτά. Παρατήρησε εάν αισθάνεσαι λυπημένη, φοβισμένη, ανήσυχη, θυμωμένοι ή ευερέθιστη. Μην κρίνεις ή διώχνεις τα συναισθήματα, απλώς άφησέ τα να είναι παρόντα για λίγα λεπτά. Όταν επικυρώνεις και αποδέχεσαι τα συναισθήματά σου, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να σε ελέγχουν.

3. Δώσε στον εαυτό σου ένα χρονικό όριο ανησυχίας

 Εάν η Κυριακάτικη μελαγχολία είναι αναπόφευκτη, τότε καλό είναι να βάλεις ένα όριο στον χρόνο που επιτρέπεις στον εαυτό σου να την νιώθει, ώστε να μην καταστρέψει ολόκληρη τη ημέρα σου. Ακούγεται, ίσως, αστείο να προγραμματίζεις τον χρόνο ανησυχίας σου, αλλά είναι ένα τέχνασμα που οι ειδικοί προτείνουν συχνά σε άτομα με άγχος. Για παράδειγμα, μπορείς να αφιερώσεις στον εαυτό σου μια ώρα, ας πούμε, από τις 4 έως τις 5 μ.μ., όπου οι φόβοι σου μπορούν να εμφανιστούν.

4. Σχεδίασε μια χαλαρωτική Κυριακή

Γέμισε τη μέρα σου με μια χαλαρωτική ή αισιόδοξη δραστηριότητα. Η μαγειρική, η άσκηση ή η επαφή με έναν φίλο είναι μερικές από αυτές. Επιπλέον, μπορείς να κρατήσεις τον υπολογιστή σου ή το κινητό σου κλειστό/ μακριά, για να εστιάσεις χωρίς αντιπερισπασμό στη χαλαρωτική Κυριακή σου.

5. Δημιούργησε μια ιεροτελεστία που να σου ταιριάζει

Απόλαυσε κάθε σταγόνα του Σαββατοκύριακου σου, τελειώνοντας τη μέρα σου με μια μεταβατική ιεροτελεστία που θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις πριν ξεκινήσεις την εβδομάδα σου. Προχώρησε το ένα βήμα παραπέρα ενσωματώνοντας κάποιες τεχνικές όπως ο διαλογισμός, οι ασκήσεις αναπνοής ή οι διατάσεις.

Σχετικό: Βρήκαμε την καλύτερη διάταση για τη... μελαγχολία, το φούσκωμα, τους πόνους περιόδου κ.ά.

Αυτό θα σε βοηθήσει να επαναφέρεις ομαλά τα συναισθήματά σου  στην έναρξη της εβδομάδας και να καταστήσεις την Κυριακή ως μια ημέρα απόλαυσης, αντί για φόβου. Μπορείς επίσης να σκεφτείς τα καλά πράγματα που συνέβησαν εκείνο το Σαββατοκύριακο αντί να τα παραλείψεις και να πας κατευθείαν στη Δευτέρα.

5 τρόποι να μιλάς με αυτοπεποίθηση και να πετύχεις όσα θέλεις το 2024

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i