Scripting: Πώς θα κατακτήσεις τη ζωή των ονείρων σου

Το scripting έχει γίνει Viral στο TikTok. Μάθε τι είναι, πώς λειτουργεί και πώς θα σε βοηθήσει να αλλάξεις το μέλλον σου.

scripting istock

Η πιο πρόσφατη τρέλα ευεξίας στο διαδίκτυο είναι να σκέφτεσaι πώς θα πετύχεις μια καλύτερη ζωή, και αυτό μπορείς να το κάνεις με το scripting. Το αν λειτουργεί ή όχι δεν είναι πραγματικά το ζητούμενο.

Το scripting (ελληνικά "σενάριο") δεν παρέχει απλώς μια αίσθηση κατεύθυνσης ή γαλήνης, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να επικεντρωθείς σε αυτά που επιθυμείς και να αλλάξεις το πεπρωμένο σου. 

Τι είναι το scripting που ανήκει ευρύτερα στο manifesting;

Το scripting, είναι μια πρακτική που σου επιτρέπει να πραγματοποιήσεις τις επιθυμίες σου μέσω των σκέψεων, του οραματισμού, της έλξης, της πίστης και της δράσης. Αυτή η μέθοδος όπου γράφεις πώς θα ήθελες να είναι η πραγματικότητά σου στον παρόν ή στο παρελθόν, με τρόπο σαν να έχουν ήδη συμβεί, ανήκει στη μέθοδο του manifesting ή αλλιώς μέθοδος Ο.

Βασισμένη στο Νόμο της Έλξης, ο οποίος αποτέλεσε μέρος του κινήματος της Νέας Σκέψης και εισηγήθηκε από τον πνευματιστή του 19ου αιώνα Phineas Quimby, το manifesting έχει να κάνει με την πεποίθηση ότι οι σκέψεις μας είναι ενέργεια. Η έννοια έχει τις βάσεις της σε διάφορες φιλοσοφικές και θρησκευτικές παραδόσεις, από τον Ερμητισμό και τον Υπερβατισμό μέχρι τον Ινδουισμό, και έχει επεκταθεί από διάφορους θεωρητικούς του εικοστού αιώνα, όπως ο Napolean Hill (Think and Grow Rich, 1937) και η Louise Hay (You Can Heal Your Life, 1984). Με απλά λόγια, το manifesting, στοχεύει να σε κάνει να αναλάβεις το τιμόνι της δικής σου ζωής και σε καθιστά υπεύθυνη για τα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα στη ζωή σου.

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του σεναρίου είναι να γράψεις το μέλλον σου σε χαρτί. Το scripting περιλαμβάνει να γράφεις λεπτομερώς για την πραγματικότητα που θέλεις να έχεις. Είναι μια τεχνική γραφής ή γραπτή μορφή οπτικοποίησης, που χρησιμοποιείται για να σε βοηθήσει να εκφράσεις τα συναισθήματά σου αλλά και να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.

Όμως το μυστικό για το σωστό σενάριο, είναι το συγκεκριμένο γράψιμο. Πρέπει να είσαι ξεκάθαρη για το τι θέλεις όταν οραματίζεσαι το μέλλον σου. Για παράδειγμα, αντί να πεις ότι θέλεις να είσαι πιο ευτυχισμένη το 2024, μπορείς να πεις ότι θέλεις να βρεις μια νέα δουλειά, στην οποία θα νιώθεις ότι σε εκτιμούν.

Το να γράφεις τους στόχους της ζωής σου, αποκτάς περισσότερη σαφήνεια για το τι θέλεις. Να είσαι συγκεκριμένη σχετικά με τους στόχους σου και να νιώθεις την αίσθηση του πώς θα ήταν αν τους πετύχαινες.

Η χρήση οπτικής πρόβας θα σε βοηθήσει και είναι κάτι που υποστηρίζεται και από τη νευροεπιστήμη. Όταν οραματιζόμαστε επανειλημμένα τους στόχους μας, προετοιμάζουμε τα υποσυνείδητα μέρη του εγκεφάλου μας, φιλτράροντας ανεπιθύμητες πληροφορίες και αναζητώντας ευκαιρίες που ευθυγραμμίζονται με αυτές.

Πώς να εξασκηθείς στο Scripting

Υπάρχει και η εκδοχή ότι το "σενάριο" μπορεί να σημαίνει είτε να καταγράφεις την επιθυμία σου είτε να την γράψεις 33 φορές για τρεις ημέρες και στη συνέχεια να την ολοκληρώσεις με "όλα αυτά θα γίνουν και καλύτερα", ακριβώς σε περίπτωση που το σύμπαν αποφασίσει να στείλει ακόμη περισσότερα από αυτά που ζήτησες. Ωστόσο υπάρχουν δύο τρόποι να πετύχεις αυτό που θέλεις (χρόνο και προσπάθεια θα λέγαμε).

1. Διαλογίσου

Μόλις γράψεις το μέλλον που θέλεις σε χαρτί (μπορείς να γράψεις τη μελλοντική ημερομηνία στο επάνω μέρος της σελίδας σαν να είναι μια καταχώρηση ημερολογίου), θα πρέπει να ενσωματώσεις το σενάριο στην καθημερινότητά σου. Η προτιμώμενη μέθοδος εξάσκησης του σεναρίου είναι ο διαλογισμός δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για περίπου 10-15 λεπτά.

Κάθισε σε έναν ήσυχο χώρο και εστίασε την προσοχή σου στην αναπνοή σου και στο πως ανεβαίνει και κατεβαίνει το διάφραγμά σου καθώς εισπνέεις και εκπνέεις. Φρόντισε να εστιάσεις στην παρούσα στιγμή, να νιώσεις το μυαλό και το σώμα σου να αρχίζουν να χαλαρώνουν. Μόλις χαλαρώσεις, επέτρεψε στη φαντασία σου να σε πάει μπροστά στον χρόνο. Μετά, κάν' το εικόνα (οπτικοποίηση), γεμίζοντάς την με λεπτομέρειες και δημιουργώντας έντονα συναισθήματα.

2. Γράφε όπως στο ημερολόγιο

Μια άλλη μέθοδος για να ενσωματώσεις το σενάριο στην καθημερινότητά σου είναι το journaling. Η Galebe προτιμά το ημερολόγιο ως μορφή εξάσκησης. Χρησιμοποιεί τις καταγραφές της στο ημερολόγιο ως ευκαιρία να κάνει μια πιο σύντομη μορφή σεναρίου οπτικοποιώντας μια μέρα, σε αντίθεση με την οπτικοποίηση όλης της ζωής της. 

Fake It Till You Make It

Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να καταλάβουμε γιατί βιβλία σαν το The Secret, το The Power of Positive Thinking,  το The Science of Getting Rich είναι τόσο δημοφιλή: Προσφέρουν έναν κόσμο που είναι εξαιρετικά δελεαστικός, όπου το μόνο που χρειαζόμαστε για την επίτευξη κάθε ονείρου είναι να επικεντρωθούμε πολύ σκληρά σε αυτό, και να προσποιούμαστε ότι το έχουμε ήδη, νιώθοντας πανέμορφα, επιτυχημένα, χαρούμενα ανθρώπινα όντα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i