Εσωκεντρισμός: Η δρ Νάνσυ Μαλλέρου αποκαλύπτει στο Shape πώς θα γίνεις χαρούμενη, χωρίς ενοχές!

Η Dr. Νάνσυ Μαλλέρου σού δείχνει πώς ο Εσωκεντρισμός θα σε βοηθήσει να ζήσεις αναπολογητικά σ’ έναν κόσμο γεμάτο ενοχές.

mallerou

Εσωκεντρισμός! Μια καινούρια λέξη, μια καινούρια στάση ζωής με μεγαλύτερη χαρά, λιγότερες ενοχές και θετικότερη συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Τι είναι ο ΕΣΩκεντρισμός με απλά λόγια;

Είναι μια λέξη που εφηύρα για να εκφράσω την καλή πλευρά του εγωκεντρισμού. Υπάρχει καλή πλευρά; Φυσικά. Είναι κάθε ενέργεια που κάνουμε προκειμένου να είμαστε ψυχικά και σωματικά ήρεμοι, υγιείς, χαρούμενοι κι ασφαλείς. Αλλά δεν υπήρχε λέξη. Αν ψάξουμε το αντίθετο του εγωιστή στο λεξικό, θα βρούμε τη λέξη αλτρουιστής.

Από το ένα άκρο στο άλλο, χωρίς κανένα πεδίο για να ασχοληθούμε εποικοδομητικά και να φροντίσουμε με αγάπη τον εαυτό μας. Η απουσία της λέξης / έννοιας που θα περιέγραφε αυτό το πεδίο μας οδηγεί σε ένα ενοχικό σύνδρομο κάθε φορά που θέλουμε να αφιερώσουμε χρόνο, ενέργεια και φροντίδα στον εαυτό μας.

Αρχίσαμε έτσι να απολογούμαστε για να "ξεκλέψουμε" λίγο χρόνο για εμάς. Και κάπου εκεί μπερδευτήκαμε και ξεχάσαμε ότι η φροντίδα του εαυτού μας σε όλα τα επίπεδα, δεν είναι κάτι που το κλέβουμε από άλλους.

Είναι σαν τον αέρα ή την αγάπη. Όση και να δώσεις στον εαυτό σου, υπάρχει αρκετή αγάπη για όλους, όσο κι αν αναπνέεις, υπάρχει αρκετός αέρας για όλους. Για αυτό δεν χρειάζεται να απολογείσαι που θέλεις να σε προστατέψεις, να σε εξελίξεις, να είσαι εσύ!

Ποια είναι τα οφέλη του Εσωκεντρισμού

Από την ημέρα που συνέλαβα στο μυαλό μου αυτή την ιδέα και τη λέξη, άρχισα να τη δουλεύω μέσα μου, να τη χτίζω σα μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής και να την δοκιμάζω στον εαυτό μου και σε πελάτες μου. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά:

  • Άνθρωποι πιο απελευθερωμένοι
  • Μειωμένο ενοχικό σύνδρομο
  • Μεγαλύτερη άνεση με τα όρια (δικά μας και άλλων)
  • Μεγαλύτερη ανοχή, υπομονή και ηρεμία
  • Περισσότερη ενέργεια
  • Περισσότερη ενσυναίσθηση και συμπόνια
  • Περισσότερη καλοσύνη και διάθεση για βοήθεια σε άλλους

Η τέχνη του εσωκεντρισμού βασίζεται στην ιδέα ότι ο καθένας μας οφείλει (στον εαυτό του και στους άλλους!) να κάνει ό,τι χρειάζεται για να ανακαλύψει τον αυθεντικό, μοναδικό εαυτό του και να διεκδικήσει τον χώρο που του αναλογεί, δείχνοντας σεβασμό στα όρια των άλλων.

Να φροντίζει για να είναι υγιής σωματικά και πνευματικά έτσι ώστε να μπορεί να απολαμβάνει τη ζωή του και να συνεισφέρει στις ζωές των άλλων.

12 απλές στρατηγικές για να γίνεις εσωκεντριστής!

Στο βιβλίο μου "ΕΣΩΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ", εκδ. Πεδίο, δίνω στον αναγνώστη 12 απλές αλλά σημαντικές στρατηγικές για να μπορέσει να γίνει εσωκεντριστής.

1. Μείνε μόνη, εξερεύνησε.

2. Σώπα, αφουγκράσου

3. Στάσου, νιώσε

4. Αναλογίσου, μάθε

5. Αυτοπροσδιορίσου, εκτίμησε

6. Εμπνεύσου, πειθάρχησε

7. Απελευθερώσου, συγχώρησε

8. Απαγκιστρώσου, άλλαξε

9. Έλεγξε τη διαθεσιμότητά σου

10. Αναβάθμισε τη συχνότητα/ενέργειά σου

11. Βρες τη "Φυλή" σου

12. Ζήσε αναπολογητικά

Τα 20 χρόνια που κάνω Coaching σε ανθρώπους από κάθε μονοπάτι της ζωής με δίδαξαν κάτι σημαντικό: Δεν γίνεται να αρέσω σε όλους! Κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Μοναχικό μερικές φορές; Ναι. Αλλά πάντα με θετική έκβαση. Αυτό μου έδωσε τη δύναμη να σηκώνομαι κάθε φορά που πέφτω, να μην χάνω ποτέ την αίσθηση της αυτό-αξίας μου, να υπερασπίζομαι ό,τι θεωρώ σωστό και δίκαιο -για μένα και για τους άλλους, να εξελίσσομαι διαρκώς, να στέκομαι αυτόνομα και περήφανα στα πόδια μου και να δίνω απλόχερα.

Όμως προσοχή! Ο Εσωκεντρισμός δεν αναιρεί την ευαισθησία, τον σεβασμό, την συνεισφορά ή την ευγένεια. Όσο δυσλειτουργικές είναι οι ενοχές τόσο κακή βρίσκω και την αναισθησία ή τον εγωκεντρισμό.

Όσο κακό είναι να νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα και να πατάμε αδιάφορα επάνω σε ανθρώπους και αξίες, τόσο άχρηστο είναι να απολογούμαστε διαρκώς για το δικαίωμά μας να είμαστε ΕΜΕΙΣ.

Ο εσωκεντρισμός σε καλεί να επιστρέψεις στον πυρήνα της ύπαρξής σου, εκεί όπου υπάρχουν µόνο η αγάπη, η σοφία και η δύναμη για εξέλιξη. Να ζήσεις χωρίς ενοχή, ακούγοντας και αγαπώντας ουσιαστικά τον εαυτό σου, αλλά και τους άλλους. Να τολμήσεις να επιστρέψεις στην πηγή σου, να αφυπνιστείς και να γίνεις όλα όσα μπορείς να γίνεις. Να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, ο ηγέτης της ζωής σου!

Ο εσωκεντρισμός είναι η επαναφορά στο προσκήνιο των βαθύτερων αξιών και η ευθυγράμμιση της ζωής μας με αυτές και είναι βαθιά μου πίστη ότι όσο πιο εσωκεντριστές γίνουμε, τόσο πιο ισορροπημένη και ασφαλής θα είναι η κοινωνία μας.

Γι’ αυτό τον λόγο το 2024 είναι η χρονιά που θα με βρει "στον δρόμο", σε κάθε πόλη της Ελλάδας, σε μια περιοδεία που έχει σκοπό να δώσει μια άλλη διέξοδο στους ανθρώπους, έναν άλλο τρόπο να προσεγγίζουν την ζωή και να ζούνε καλύτερα! Σύντομα θα ανακοινωθούν οι πόλεις που θα επισκεφθώ και ανυπομονώ να διαδώσω αυτή τη νέα φιλοσοφία σε όλη την Ελλάδα!

Δες ακόμη: Πώς να μην συμβιβάζομαι; Η δρ Νάνσυ Μαλλέρου αναλύει πώς θα ζούμε αναπολογητικά!

mallerou

Η Dr Νάνσυ Μαλλέρου δραστηριοποιείται στον χώρο της ψυχικής και της σωµατικής ευεξίας, είναι CEO της Nama Group, συγγραφέας του best seller Καλύτερα Γίνεται, από τις κορυφαίες coaches και περιζήτητη οµιλήτρια. Μέσα από τη δραστηριότητά της, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει επηρεάσει θετικά τη ζωή εκατοµµυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσµο. Η εκποµπή της "Καλύτερα Γίνεται" στο YouTube έχει ξεπεράσει τις 8.000.000 θεάσεις (views) και έχει φανατικούς θεατές.
 
To 2020, σε απάντησή της προς το στρες, την αβεβαιότητα, τη µοναξιά και την κοινωνική αποµόνωση που επέφερε ο COVID-19, ίδρυσε τη Φυλή των Νάµα σε µια προσπάθεια να συσπειρώσει την ελληνική κοινωνία. Το 2021, από κοινού µε τη Μαλού Λαρσινού, ίδρυσε το Nama Tribe, την πρώτη ελληνική συνδροµητική πλατφόρµα Coaching & Wellbeing, µε παρουσία σε 19 χώρες του κόσµου, που τιµήθηκε µε το βραβείο "Wellbeing Expert of the Year".
 
Η ∆ρ Μαλλέρου έχει πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας, master στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων και διδακτορικό στις Στρατηγικές Ανταγωνισµού. Έχει διδάξει Μάρκετινγκ και Επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήµιο για 12 χρόνια.
 
Έχει 15 χρόνια εµπειρίας σε πολυεθνικές εταιρείες ποικίλων τοµέων στην Ευρώπη, ενώ είναι συγγραφέας των βιβλίων Καλύτερα Γίνεται και Ανταγωνιστές συνεργαστείτε.
To 2020, στο Κάιρο, βραβεύτηκε από το Women Economic Forum µε το διεθνές βραβείο "Iconic Women Creating a Better World for All" (Μάρτιος 2020, Κάιρο).
 
Τέλος, έχει την πατρότητα των όρων "εσωκεντρισµός" και "εσω- κεντρικός", που αποτελούν τη βάση της προσέγγισής της. Το 2019 παρουσίασε για πρώτη φορά αυτές τις έννοιες σε οµιλία της στο TEDx.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i