8 λόγοι που χρειάζεστε θεραπεία ζεύγους

Η Γεωργία - Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγος - οικογενειακή σύμβουλος εξηγεί πότε χρειάζεσαι θεραπεία ζεύγους.

therapy istock

Όλα τα ζευγάρια βιώνουν συγκρούσεις. Κάποια μαλώνουν για τα χρήματα, άλλα παραπονιούνται για την έλλειψη σεξ και κάποια άλλα για την συναισθηματική απομάκρυνση. Η θερπαεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει.

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν μερικοί, δεν έχει να κάνει με το ποιος έκανε τι ή το ποιος φταίει. Αντίθετα, "η θεραπεία ζεύγους παρέχει εργαλεία για να επικοινωνείτε καλύτρα και να ζητάτε αυτό που έχετε ανάγκη", λέει η Γεωργία - Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγος - οικογενειακή σύμβουλος.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, περίπου το 75% των ζευγαριών που επιλέγουν θεραπεία ζεύγους λένε ότι η σχέση τους έχει βελτιωθεί. "Πολλά ζευγάρια μου λένε ότι είναι η μόνη ώρα που έχουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας όπου είναι συγκεντρωμένοι ο ένας στον άλλον, χωρίς περισπασμούς", λέει η ψυχολόγος.

Η κακή συμπεριφορά, τα παράπονα και η αγανάκτηση μπορεί να γίνουν πιο δύσκολο να αλλάξουν όσο παραμένουν. Ένα σημαντικό εμπόδιο για τη λήψη βοήθειας; Όταν μόνον ένα άτομο στη σχέση είναι πρόθυμο για αλλαγή. "Μερικές φορές θα έρθει κάποιος που είναι πολύ πρόθυμος και ο άλλος δεν θα είναι", λέει η ψυχολόγος. "Σε αυτήν τη διαδικασία και οι δύο πρέπει να συμμετέχουν".

Γιατί να κάνεις θεραπεία ζεύγους;

Αυτοί είναι οι 8 συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να αναζητήσεις βοήθεια για τη σχέση σου και να σώσεις οτιδήποτε κι αν σώζεται.

thrapy
istock

1. Έχετε χωρίσει

Μετά από χρόνια γάμου, μερικά ζευγάρια δεν ασχολούνται πλέον μεταξύ τους και απλώς συνυπάρχουν ως συγκάτοικοι. Η συχνότητα των διαζυγίων κορυφώνεται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. "Η κορυφή του πρώτου κύματος είναι περίπου επτά με δώδεκα χρόνια", σημειώνει η ειδικός. "Η κορυφή του δεύτερου κύματος είναι 21 χρόνια."

"Έχω ακούσει ζευγάρια να λένε: "Έχουμε μια οικογένεια μαζί, αλλά δεν υπάρχει καμία σχέση ή οικειότητα", λέει ο Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου. "Μια τέτοια απόσταση μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς οι άνθρωποι γεμίζουν τη ζωή τους με άλλα πράγματα, καλύπτοντας τη μοναξιά στη σχέση τους ή τις ανάγκες τους. Τότε κάτι συμβαίνει, π.χ. τα παιδιά μεγαλώνουν και φεύγουν από το σπίτι και κοιτάζονται και σκέφτονται, ποιοι είμαστε ως ζευγάρι τώρα;"

Τα ζευγάρια συχνά ξεχνούν τι τους έφερε κοντά στην αρχή, γιατί ερωτεύτηκαν. "Αν είσαι με κάποιον για πολύ καιρό, έχεις φτιάξει μια ζωή, έχετε αναμνήσεις και μια ιστορία που δεν μπορείς να έχεις με κάποιον άλλο. Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει ξαναφέρει στην επιφάνεια όλα αυτά".

2. Μαλώνετε για τα χρήματα

Τα χρήματα ήταν πάντα ένα πρόβλημα στα ζευγάρια. Σε μια δημοσκόπηση της Harris Interactive, το 36% των παντρεμένων ατόμων ηλικίας 55 έως 64 ετών ανάφερε ότι τα χρήματα προκαλούν καβγάδες με τους συζύγους.

Οι συγκρούσεις μπορεί να προέρχονται από διαφορετικά στυλ δαπανών ή διαφωνίες σχετικά με την αποταμίευση. Μπορεί να υπάρχει άγχος για το ότι δεν έχετε αρκετά χρήματα ή ανισότητες στον τρόπο διαχείρισης.

"Τα χρήματα μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα θυμού, άγχους και φθόνου", λέει η ψυχολόγος και συνεχίζει. "Έχει τόσο υψηλή αξία με τη δύναμη που, αν ο ένας σύντροφος κερδίζει λιγότερα, μπορεί να δημιουργήσει ανισορροπία στη σχέση".

Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τη σχέση σου με τα χρήματα και τον τρόπο που διαμορφώνει τις σκέψεις για τον εαυτό σου και για τους άλλους. Συχνά, ο τρόπος που βλέπουμε και χειριζόμαστε τα οικονομικά συνδέεται με προηγούμενες εμπειρίες και με το οικογενειακό μας υπόβαθρο. 

Το μοναδικό πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις κατά τη διάρκεια ενός καβγά

3. Υπήρξε απιστία

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για να κάνεις θεραπεία ζεύγους είναι η προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, λόγω απιστίας. Η Αμερικανική Ένωση Γάμου και Οικογενειακής Θεραπείας διαπίστωσε ότι το 15% των παντρεμένων γυναικών και το 25% των παντρεμένων ανδρών αναφέρουν ότι είχαν ή έχουν εξωσυζυγική σχέση.

Αλλά, σίγουρα, απιστία δεν σημαίνει μόνο σωματική απιστία. "Το να κρύβεις κάτι και να είσαι μυστικοπαθής είναι μια συναισθηματική προδοσία", επισημαίνει η ψυχολόγος. "Μπορεί π.χ. να επανασυνδεθείς με έναν παλιό έρωτα μέσω του Facebook και να ανταλλάσσετε μεταξύ σας ερωτικά μηνύματα επειδή σου φαίνεται ακίνδυνο ή να έχεις πολύ στενή σχέση στη δουλειά με ένα συνάδελφο επειδή σε προσέχει όπως δεν το κάνει ο σύντροφός σου. Όμως και αυτό είναι μία είδους απιστία" λέει η ειδικός.

Πώς θα καταλάβεις πότε έχεις ξεπεράσει τα όρια; Αυτό είναι δύσκολο. "Η απιστία σημαίνει πολλά πράγματα για πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους", λέει η ειδικός. "Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι σύντροφοι χτίζουν έναν κοινό, συμφωνημένο ορισμό της πίστης και της εμπιστοσύνης μέσα στη σχέση τους".

Εάν έχεις μπει στον πειρασμό να απιστήσεις, είναι καλύτερα να δοκιμάσεις τώρα να κάνετε θεραπεία ζεύγους αντί να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες αργότερα. Και αν ένας σύντροφος έχει ήδη σχέση, σίγουρα υπάρχει τρόπος επιστροφής. Περίπου το ένα τρίτο των παντρεμένων ζευγαριών επιβιώνουν από μια εξωσυζυγική σχέση, αλλά γενικά επιβιώνουν αυτοί που πηγαίνουν για θεραπεία και κάνουν προσπάθεια για να σώσουν τη σχέση τους. Στην πραγματικότητα, "μια παράνομη σχέση μπορεί να ωθήσει να αντιμετωπιστούν πράγματα που αποφεύγατε να αντιμετωπίσετε εδώ και χρόνια", σημειώνει η Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου.

Γιατί η απιστία είναι τόσο συχνή στο χώρο εργασίας; Όλες οι επιπτώσεις

therapy
istock

4. Είστε επικριτικοί

Όλοι έχουμε διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης των συγκρούσεων. Μερικοί από εμάς μπορούμε να διαχειριστούμε την αντιπαράθεση ενώ άλλοι όχι. Και φυσικά υπάρχουν οι παθητικό-επιθετικοί τύποι. Οι μεγάλες εκρήξεις μπορεί να αφήσουν πίσω τους πικρίες, δάκρυα και πληγές, αλλά οι συχνοί καυγάδες μπορεί να είναι εξίσου καταστροφικοί. "Τα ζευγάρια μπαίνουν σε έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο, έχοντας το ίδιο επιχείρημα ξανά και ξανά" λέει η ειδικός.

Ένα επιχείρημα δεν είναι από μόνο του κακό πράγμα. Αντίθετα, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι χειρίζονται τη σύγκρουση που μπορεί να την κάνει κακή. Με άλλα λόγια: Δεν είναι αυτό που λες αλλά πώς το λες. "Θα μπορούσε να είναι κριτική ή παράπονα, άσχημα λόγια ή λεκτική κακοποίηση, όπως φωνές ή βρισιές", λέει η ψυχολόγος.

Η θεραπεία ζεύγους θα σας διδάξει πώς να διαχειριστείτε τις διαφωνίες με υγιή τρόπο, λογικά και με σεβασμό. Αντί να πετάξεις μια επικριτική ατάκα τύπου "Γιατί το έκανες αυτό;" δοκίμασε έναν πιο ενθαρρυντικό τόνο, όπως "Βοήθησέ με να καταλάβω γιατί νιώθεις έτσι". 

Οι κλασικοί καβγάδες που κάνει κάθε ζευγάρι πριν χωρίσει

5. Δεν έχετε κοινή γραμμή στην ανατροφή των παιδιών

Ακριβώς επειδή εσύ και ο σύντροφός σου αγαπιέστε δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε και οι δύο στο ίδιο επίπεδο όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών. Ο σύντροφός σου, για παράδειγμα, μπορεί να είναι πιο υποχωρητικός σε κάποια ζητήματα με τα παιδιά ενώ εσύ όχι. Μπορεί να μη συμφωνείτε με αυτό που τελικά συμβαίνει, αλλά πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να συμβιβαστείτε με μια απόφαση που να είναι κοινή και για τους δύο σας.

"Η θεραπεία ζεύγους έχει να κάνει με το να βοηθάς τον σύντροφό σου να αποκτήσει μια εικόνα για την προσωπική του συμβολή στο πρόβλημα", λέει η ψυχολόγος. "Στην περίπτωση της γονικής μέριμνας, πολλές φορές υπάρχει μια τάση που προέρχεται από το πώς μεγάλωσε ο ένας γονιός και επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων. Για παράδειγμα, ένας σύντροφος μπορεί να πει, "Έτσι το χειριζόμασταν στο σπίτι μου". Η συζήτηση για το πώς αντιμετωπίζονταν τα πράγματα στην οικογένεια του συντρόφου σας και στη δική σου θα βοηθήσει να εργαστείτε εποικοδομητικά για να αναπτύξετε ένα νέο πρότυπο".

Είναι επίσης σημαντικό να ρίξεις μια προσεκτική ματιά στα συναισθήματά σου. Οι γονεϊκές αποφάσεις μπορεί να προέρχονται από ένα βαθιά ριζωμένο αίσθημα ενοχής, ιδιαίτερα για τους γονείς που διστάζουν να βάλουν όρια. "Η θεραπεία ζεύγους σου επιτρέπει να κοιτάξεις το ευρύτερο πλαίσιο", λέει η ειδικός.

6. Συμβαίνει μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας

"Ακόμα κι αν εσύ και ο σύντροφός σου τα πάτε καλά, μια μεγάλη αλλαγή μπορεί να ταρακουνήσει τη δυναμική της σχέσης σας", λέει η ειδικός. 

Θα μπορούσε να είναι μια σοβαρή ασθένεια, μία απώλεια, η συνταξιοδότηση ή το να φύγουν τα παιδιά από το σπίτι. Το να βρεθείς ξαφνικά να φροντίζεις τον άρρωστο γονέα σου, ο οποίος μπορεί να καταναλώνει μεγάλο μέρος του χρόνου και της προσοχής σου και ο σύζυγός σου δεν καταλαβαίνει το άγχος ή δεν είναι υποστηρικτικός, αυτό προκαλεί συναισθήματα απογοήτευσης και αγανάκτησης. Η θεραπεία ζεύγους θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη νέα κατάσταση, αποκαθιστώντας τη σχέση που είχατε κάποτε.​

4 σημάδια πως μια σχέση δεν πάει καλά

7. Δεν υπάρχει οικειότητα ή σεξ

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex & Marital Therapy, ζητήθηκε από 2.371 πρόσφατα διαζευγμένους να επιλέξουν τους λόγους για τον χωρισμό τους. Η νούμερο 1 απάντηση (από το 47% των συμμετεχόντων): έλλειψη αγάπης ή οικειότητας. "Μερικές φορές ένας σύντροφος είναι απλώς πολύ κουρασμένος και το σεξ είναι σαν ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να το κάνει από υποχρέωση". Τα προβλήματα υγείας, οι παρενέργειες των φαρμάκων και οι αλλαγές στο σώμα, όπως η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση, μπορούν επίσης να κάνουν το σεξ δύσκολο για ορισμένα ζευγάρια.

Αλλά μικρές οικειότητες – όπως ένα πεταχτό φιλί στο μάγουλο, το να ακούς τις ιστορίες του συντρόφου σου ή να προσφέρει ο ένας στον άλλον μικροδωράκια και εκπλήξεις– μπορεί να είναι εξίσου σημαντικές για να νιώθετε συνδεδεμένοι.

Επίσης, υπάρχουν πολλά ζευγάρια που είναι στοργικά και συναισθηματικά οικεία, αλλά όχι σεξουαλικά. "Εφόσον είστε και οι δύο ικανοποιημένοι με όποια και αν είναι η κατάστασή σας, δεν υπάρχει πρόβλημα. Η θεραπεία ζεύγους είναι χρήσιμη όταν ο ένας ή και οι δύο δεν είστε ικανοποιημένοι με το επίπεδο οικειότητάς σας".

therapy
istock

8.  Θέλετε να αποφύγετε το διαζύγιο ή να έχετε ένα φιλικό χωρισμό

"Συνήθως, όταν ένα παντρεμένο ζευγάρι έρχεται για θεραπεία ζεύγους, έχει σκεφτεί το διαζύγιο, αλλά θέλει να δει αν ο γάμος του μπορεί να σωθεί", λέει η ειδικός.

Μερικές φορές τα ζευγάρια δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες. Ο ένας θέλει να χωρίσει και ο άλλος να σώσει τη σχέση. Σε περιπτώσεις σαν και αυτές η θεραπεία ζεύγους μπορεί να τα βοηθήσει να αποφασίσουν εάν θέλουν διαζύγιο ή τι πρέπει να αλλάξει εάν θέλουν να παραμείνουν μαζί.

Εάν γίνει φανερό ότι αυτός ο γάμος δεν μπορεί να λειτουργήσει, η θεραπεία ζεύγους μπορεί να μειώσει την τοξικότητα που προκαλεί ένας χωρισμός. "Αν ένα ζευγάρι μπορεί να επεξεργαστεί το "Πώς φτάσαμε ως εδώ;" και να μην κατηγορεί ο ένας τον άλλον, μπορεί να προχωρήσει με έναν πιο ενήλικο τρόπο που θα κάνει λιγότερη ζημιά σε όλους τους εμπλεκόμενους, όπως τα παιδιά".

Πώς να αντιμετωπίσω το διαζύγιο; 8 συμβουλές από τη ψυχολόγο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i