6 σπουδαία μαθήματα που πήρα σε μια συνεδρία life coaching

H ιδρύτρια της Ενελπίς που έκανε το όνειρό της πραγματικότητα βοηθώντας εκατοντάδες ανθρώπους να πετύχουν τα δικά τους, Ελίνα Γιαχαλή, LP Coach, μου έκανε δώρο αυτά τα σπουδαία μαθήματα ζωής.

elina

Αναρωτιόμουν εδώ και χρόνια, πώς θα ήταν να έχω έναν προσωπικό προπονητή. Διάβαζα γι' αυτό, το έβλεπα στην τηλεόραση και σε ταινίες ή άκουγα άλλους να μιλούν. Με λίγα λόγια, το life coaching είναι κάτι που άξιζε να δοκιμάσω . Είπα λοιπόν μέσα μου: "Φίλια, βρες κάποιον/α που θα σου αρέσει και δοκίμασέ το!". Και, σύμφωνα με τον νόμο της έλξης, δεν χρειάστηκε καν να κουνήσω το δακτυλάκι μου: ήρθε μια πρόσκληση για μια δωρεάν συνεδρία με την Ελίνα Γιαχαλή, LP Coach, Speaker, Teacher, Entrepreneur.

 

Η πρώτη μου επαφή με το coaching

Ο Simon Sinek λέει, "Να ξεκινάς πάντα με το γιατί". Το "γιατί" μου για το τι συμβαίνει σε μια συνεδρία life coaching ήταν πολύ απλό: περιέργεια και προθυμία να δοκιμάσω κάτι νέο. Φυσικά, υπήρχε και μια μικρή ελπίδα ότι θα ανακαλύψω κάτι εκπληκτικό για μένα, που θα βοηθούσε την καριέρα ή την προσωπική μου ανάπτυξη, που θα απάλυνε τις σκέψεις μου ή θα με οδηγούσε στην επιτυχία των στόχων μου. 

Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι η επιθυμία μου εκπληρώθηκε, αλλά αυτό θα σου το περιγράφω σε κάποιο άλλο άρθρο. Τώρα ας δούμε τα 6 μαθήματα που πήρα και θυμήσου: αυτή είναι μια εξαιρετικά υποκειμενική άποψη.

Μάθημα 1ο: Δεν κάνεις ψυχοθεραπεία, κάνεις προπόνηση

Ομολογώ ότι είμαι παιδί της ψυχοθεραπείας, μάλιστα κλείνω περισσότερο προς τη γνωσιακή συμπεριφορική σχολή γιατί πιστεύω ότι αν αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι μπορείς να αλλάξεις και τη ζωή σου (κάτι που ευαγγελίζονται και όλοι οι απανταχού προπονητές ζωής).

Το πρώτο πράγμα που με κέρδισε στην Ελίνα, εκτός από το πηγαίο χιούμορ της, ήταν η απάντησή της σε μια "μαθήτριά" της σχετικά με το τι να κάνει και πώς να διαχειριστεί μια κατάσταση στη δουλειά της: "Εγώ δεν είμαι ψυχοθεραπεύτρια, είμαι προπονήτρια ζωής, μην το μπερδεύεις". 

Ναι, ξεκαθάρισε σε μία φράση τί κάνει αλλά και τι δεν κάνει. Ήταν απόλυτη, ειλικρινής, οριοθετημένη, αποδεικνύοντας την εξαιρετική της εξειδίκευση. Τα καλύτερα χαρακτηριστικά που θα μπορούσε να έχει ένας προπονητής ζωής για να σε εμπνεύσει και να συνεχίσεις μαζί του το ταξίδι της αυτογνωσίας.

Δες και αυτό: Ευγνωμοσύνη ή χαμηλή αυτοεκτίμηση: Πρόσεξε τα όρια

Μάθημα 2ο: Υπάρχουν δύο άκρα στην προσωπική ανάπτυξη

Αυτά είναι: να μη γνωρίζεις τίποτα για σένα ή να γνωρίζεις τα πάντα για τον εαυτό σου, τις ανάγκες σου, τα σημεία πόνου σου, τα δυνατά σου σημεία, τις αδυναμίες σου.

Αν δεν έχεις καθόλου επίγνωση του εαυτού σου, η προπονήτρια ζωής με εργαλεία, μεθόδους και ασκήσεις θα σε βοηθήσει να την αποκτήσεις. Αν αρχίσεις να ανακαλύπτεις τις δυνατότητες του εαυτού σου θα καταλάβεις ότι μόλις δώσεις απάντηση σε μια ερώτησή σου, μια νέα θα εμφανιστεί, κ.ο.κ. Έτσι ξεκινάει το ταξίδι της αυτογνωσίας.

elina

Μάθημα 3ο: Η μαγεία συμβαίνει μεταξύ των προπονήσεων

Αν ελπίζεις ότι σε μία συνεδρία με μία προπονήτρια ζωής θα λυθούν όλα σου τα προβλήματα κάνεις λάθος! Το Coaching δεν αφορά τα 60, 90 ή 200 λεπτά που περνάς με τον προπονητή σου. Η πραγματική δουλειά και η μαγεία συμβαίνουν μετά ή μεταξύ των συναντήσεων. Αυτό γιατί η προπονήτρια ζωής σου δίνει κάποια εργαλεία να δοκιμάσεις αλλά εσύ χρειάζεσαι χρόνο για να σκεφτείς τι συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης και να τα αφομοιώσεις.

Πώς θα ξέρεις ότι η μαγεία συμβαίνει; Χα! Δεν έχω μια απάντηση για τον καθένα. Στην περίπτωσή μου, το συνειδητοποίησα ξαφνικά, σε κάποια τυχαία, απρόσμενη κατάσταση όταν ερχόντουσαν στο μυαλό μου ερωτήσεις από το coaching και πρόσεχα λεπτομέρειες που στο παρελθόν δεν το έκανα.

Επίσης, στη συνάντηση μου ζήτησε να γράψω λέξεις αυτοεπιβεβαίωσης, για ποια πράγματα είμαι ευγνώμων κ.λπ. Εκείνη τη στιγμή δεν σπουδαιολογείς τις απαντήσεις που καταγράφεις. Δύο εβδομάδες μετά, ανοίγοντας το σημειωματάριό μου, έπεσα σε μια φράση αυτο-επιβεβαίωσης: "Μπορώ να αντέξω και περισσότερα" καθώς και τη φράση για κάτι που νιώθω ευγνωμοσύνη: "Είμαι υγιής". Μου άλλαξε τη διάθεση - προς το καλύτερο - και το γενικό mind set μου. Και όπως λέει και η Ελίνα "μπορείς να γίνεις master minder. Do your best and let the rest go".

Μάθημα 4ο: Όλα ξεκινούν από σένα (και καταλήγουν σε σένα;)

Η πρώτη αποστολή από την life coach ήταν να γράψω τι θέλω να έχω.
Κοιτάζοντάς το, το αντιμετώπισα ως μια σχολική εργασία που έπρεπε να κάνω με άριστο τρόπο. Ωστόσο η ίδια δεν μου ζήτησε ποτέ να τη δει. Δεν χρειαζόταν, το μάθημα ήταν τι είχα ανακαλύψει εγώ για μένα και τις επιθυμίες μου. Η μεγάλη αποκάλυψη ήταν ότι η ανάπτυξη και η βελτίωσή μου έπρεπε να οδηγηθούν από τα δικά μου θέλω, τις δικές μου αξίες και επιθυμίες και όχι από τις προσδοκίες των άλλων.

Διάβασε σχετικά: 5 τρόποι να μιλάς με αυτοπεποίθηση και να πετύχεις όσα θέλεις το 2024

Μάθημα 5ο: Η αυτογνωσία είναι ταξίδι. Τέλος!

Όλοι έχουμε την τάση να προτιμάμε πράγματα σε προσεγμένες συσκευασίες. Ιστορίες με αρχή, μέση και τέλος. Παρουσιάσεις σε περίληψη. Οδηγοί που αναλύουν περίπλοκες διαδικασίες σε 10 βασικά βήματα. Αλλά δεν μαθαίνουμε έτσι στην πραγματικότητα, και σίγουρα δεν μαθαίνουμε για κάτι τόσο περίπλοκο και σε κίνηση όπως οι άξονες νου-σώμα-ψυχή. Αυτό το είδος μάθησης είναι επαναληπτικό και άπειρο.

Αυτό μου πήρε χρόνο να το συνειδητοποιήσω. Περίμενα να μου δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, π.χ. τόσο χρόνο χρειάζεσαι για να ξεπεράσεις τον χωρισμό ή οτιδήποτε άλλο ήθελα να αλλάξω. 

Αλλά η αυτογνωσία είναι σαν τη γιόγκα: δεν περιμένεις να "κερδίσεις" κάποιον ή κάτι. Η αυτογνωσία δεν έχει να κάνει με αυτό που ήδη γνωρίζεις. Έχει να κάνει με αυτό που πρέπει να μάθεις και τι (σου) συμβαίνει όταν προσπαθείς και ανακαλύπτεις την από κάτω στιβάδα του εαυτού σου που δεν ήξερες καν ότι υπάρχει.

Η αυτογνωσία σε αναγκάζει να επιβραδύνεις και να παρατηρήσεις τον εαυτό σου από μία απόσταση, σαν ένας άλλος, από έξω. Πολύ συχνά εγκλωβιζόμαστε σε συνεχείς δραστηριότητες, έγνοιες, πληροφορίες και συναισθήματά, και δεν βλέπουμε το νόημα πίσω από όλα αυτά. Ξεχνάμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να πάρουμε μια καλή ανάσα, να μειώσουμε τον θόρυβο στο μυαλό μας και να "σκάψουμε" λίγο βαθύτερα για να δούμε ποιοι πραγματικά είμαστε και τι πραγματικά θέλουμε.

 

Μάθημα 6ο: Το τι ξέρεις και το τι κάνεις είναι δύο διαφορετικά πράγματα

Νομίζω ότι με τη βοήθεια της Ελίνας κατέκτησα αυτό το μικρό αλλά και συμπαντικό ψήγμα σοφίας: όλοι επιθυμούν την αλλαγή, αλλά κανείς δεν θέλει να αλλάξει.
Όλοι θέλουμε μια γρήγορη μεταμόρφωση (όπως και ένα χάπι για δίαιτα παρακαλώ): αν γράφω καθημερινά σε ένα ημερολόγιο για ένα μήνα ή εάν κάνω διαλογισμό θα μεταμορφωθώ ως δια μαγείας στον τέλειο εαυτό μου, σωστά;

Την ξέρεις την απάντηση: η μόνη μαγεία βρίσκεται εντός σου και για να μεταμορφωθείς πρέπει να αλλάξεις. Αλλά το ότι το γνωρίζεις αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Το θέμα είναι τι κάνεις.

Και κάπου εδώ έρχεται η Ελίνα Γιαχαλή. Η προπονήτρια ζωής που ενεργοποιεί τους ανθρώπους να υλοποιήσουν τους βαθύτερους στόχους τους μέσα από την αυτογνωσία, την νευροεπιστήμη και τη σύνδεση με την εσωτερική τους δύναμη.

elina

Ποια είναι η Ελίνα Γιαχαλή
Η Ελίνα Γιαχαλή είναι NLP Coach, Ομιλήτρια και Καινοτόμος Επιχειρηματίας, πιστοποιημένη από την παγκόσμιας κοινότητα του NLP ως NLP Master Practitioner, Social and Emotional Intelligence Coach.
Η αποστολή της είναι να οδηγεί ανθρώπους οι οποίοι βίωσαν δυσκολίες στην παιδική τους ηλικία, στην Ευημερία τους.
Διδάσκει και εκπαιδεύει ανθρώπους προς το δρόμο τους προς τη θετική αλλαγή για πάνω από 8 χρόνια. Έχει μιλήσει σε κοινά άνω των 500 ανθρώπων. Έχει κάνει πάνω από 1500 ώρες coaching. Eίναι μια επαγγελματίας εστιασμένη στη λύση, πολύ αποτελεσματική στο να αντιλαμβάνεται πως οι άλλοι κινητοποιούνται προς το δικό τους μονοπάτι προς την ευημερία και τι χρειάζονται να γνωρίζουν την τρέχουσα στιγμή. Τι τους οδηγεί να απελευθερωθούν από το τέλμα στο οποίο βρίσκονται και να αναλάβουν δράση προς την επίτευξη των στόχων τους. Στην εργαλειοθήκη της υπάρχουν ποικίλα εργαλεία. Από τα πρακτικά εργαλεία του  Life Coaching, της Νευροεπιστήμης, του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού, της Αυτογνωσίας και της Ενεργειακής Ψυχολογίας μέχρι, την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και ασκήσεις Ανώτερης Συνειδητότητας.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i