Δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς; 4 νευροεπιστημονικά μυστικά για καλύτερη προσοχή

Αυτές είναι οι 4 καλύτερες συμβουλές της νευροεπιστήμης για να βελτιώσεις την προσοχή και τη συγκέντρωσή σου.

prosoxi istock

Η συγκέντρωση είναι μια σημαντική γνωστική λειτουργία που σου επιτρέπει να εστιάσεις σωστά προκειμένου να ολοκληρώνεις τις εργασίες σου. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να την επηρεάσουν, όπως η κούραση, το άγχος και το περιβάλλον αλλά και πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τη συγκέντρωσή σου σύμφωνα με τη νευροεπιστήμη.

Διάβασε ακόμη: Το "τρικ" για άμεση και απόλυτη συγκέντρωση

Η νευροανατομία της συγκέντρωσης

Υπάρχουν διάφορες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη συγκέντρωση, όπως:

  • Ο προμετωπιαίος φλοιός: Είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της εκτελεστικής λειτουργίας, η οποία περιλαμβάνει την ικανότητα εστίασης, προγραμματισμού και ολοκλήρωσης εργασιών.
  • Ο κροταφικός λοβός: Είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία των πληροφοριών και τη λήψη αποφάσεων.
  • Ο βρεγματικός λοβός: Είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία της αισθητηριακής πληροφορίας.
  • Ο θάλαμος: Μεταδίδει πληροφορίες από τον αισθητήριο φλοιό στον εγκεφαλικό φλοιό.
  • Τα βασικά γάγγλια: Είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο της κίνησης και της μάθησης.

Η νευροχημεία της συγκέντρωσης

Πολλοί διαφορετικοί νευροδιαβιβαστές εμπλέκονται στη συγκέντρωση, όπως:

  • Η ντοπαμίνη: Σχετίζεται με την ευχαρίστηση, την κίνηση και την παρακίνηση. Παίζει επίσης ρόλο στην προσοχή, βοηθώντας μας να εστιάσουμε σε ανταμοιβές.
  • Η νορεπινεφρίνη: Σχετίζεται με την εγρήγορση, την επαγρύπνηση και την προσοχή. Βοηθά στην προετοιμασία του εγκεφάλου μας για δράση και μας βοηθά να εστιάσουμε σε σημαντικά ερεθίσματα.
  • Η ακετυλοχολίνη: Σχετίζεται με τη μνήμη, τη μάθηση και την προσοχή. Βοηθά στη διατήρηση της εστίασης και στη φιλτράρισμα των περισπασμών.
  • Η σεροτονίνη: Σχετίζεται με τη διάθεση, τον ύπνο και την όρεξη. Παίζει επίσης ρόλο στην προσοχή, βοηθώντας μας να εστιάσουμε και να αποφύγουμε τους περισπασμούς.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη συγκέντρωσή σου

  • Κούραση: Όταν είμαστε κουρασμένοι, η ικανότητά μας να εστιάζουμε και να συγκεντρωνόμαστε μειώνεται.
  • Στρες: Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την προσοχή, καθιστώντας δύσκολο να εστιάσουμε σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την πηγή του άγχους.
  • Διαταραχές προσοχής: Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει την προσοχή, τον έλεγχο των παρορμήσεων και τη δραστηριότητα.
  • Ιατρικές παθήσεις: Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η άπνοια ύπνου, μπορούν να επηρεάσουν την προσοχή.
  • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντισταμινικά και τα αντικαταθλιπτικά, μπορούν να έχουν παρενέργειες που επηρεάζουν την προσοχή.
  • Περιβάλλον: Το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε μπορεί να επηρεάσει την προσοχή.

4 συμβουλές για να μη χάνεις την προσοχή σου

Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την προσοχή σου:

1. Ξεκίνα από τον ύπνο 

Κάνε όποια βήματα χρειάζεται για να κοιμάσαι καλύτερα, κάθε βράδυ. Ο ύπνος είναι σημαντικός για τη βελτίωση της προσοχής. Η καθιέρωση ενός προγράμματος ώστε να κοιμάσαι και να ξυπνάς περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της προσοχής σου.

2. Μείωσε το άγχος

Η διαχείριση του στρες έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία και ψυχολογικά, και ένα από αυτά είναι η αύξηση της προσοχής. Η εύρεση τρόπων διαχείρισης και μείωσης του άγχους είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ψυχική σου υγεία και τις ψυχικές σου ικανότητες.

Αυτό μπορεί να σημαίνει συχνότερες διακοπές από την εργασία για να αποφευχθεί η εξάντληση. βάζοντας όρια και λέγοντας "όχι" όταν ένα άτομο ή ορισμένες υποχρεώσεις γίνονται υπερβολικές.

Εξασκήσου στην ενσυνειδητότητα και σε συνεδρίες διαλογισμού ή κάνε οτιδήποτε άλλο μπορει να σε ανακουφίσει από το άγχος.

3. Ανάγκαζε τον εαυτό σου να κάνει τακτικά διαλείμματα

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται αδιανόητο, τα τακτικά διαλείμματα είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώσεις την προσοχή σου.

Το εύρος της προσοχής μας τείνει να είναι μεγαλύτερο για πράγματα που μας ενδιαφέρουν ή μας αρέσουν και μικρότερο για πράγματα που είναι βαρετά, κουραστικά, μη ενδιαφέροντα. Ο στόχος εδώ είναι να εκμεταλλευτείς περίπου το 80% της προσοχής σου για μια συγκεκριμένη εργασία και μετά να κάνεις ένα διάλειμμα. Κάνοντας ένα διάλειμμα πριν το χρειαστείς πραγματικά, ο εγκέφαλός σου θα μπορεί να επαναφορτιστεί και να ενεργοποιηθεί ξανά για να συνεχίσει την εργασία.

Αν γεμίζεις το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σου στο 80%, θα χρειαστείς απλώς ένα μικρό διάλειμμα για να βάλεις λίγη βενζίνη ακόμη. Αλλά αν σου τελειώσει η βενζίνη στο δρόμο, θα μείνεις κολλημένη εκεί για πολύ περισσότερο χρόνο.

Έτσι ακριβώς λειτουργεί και η συγκέντρωση. Εάν κάνεις ένα διάλειμμα προτού το χρειαστείς, το διάλειμμα θα είναι μικρότερο και θα συγκεντρωθείς εκ νέου πολύ πιο γρήγορα. Αλλά αν εργάζεσαι στα όριά σου, εξαντλείς τον εαυτό σου και στη συνέχεια χρειάζεσαι πολύ περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να ανακάμψεις και να συνεχίσεις το έργο.

Δεσμεύσου να περιορίσεις τους περισπασμούς

Αν και αυτό φαίνεται προφανές, οι περισπασμοί είναι κάτι με το οποίο όλοι παλεύουμε να αποφύγουμε και είναι ένας σημαντικός εξωτερικός παράγοντας που εμποδίζει την ικανότητά μας να συγκεντρωθούμε. Πρέπει να καταβάλουμε συνειδητή προσπάθεια να περιορίσουμε τους περισπασμούς προκειμένου να βελτιώσουμε την προσοχή μας.

  • Χρησιμοποίησε έναν χρονοδιακόπτη που σβήνει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν σβήσει το χρονόμετρο, παρατήρησε αν είσαι ακόμα συγκεντρωμένη στην εργασία που υποτίθεται ότι θα κάνεις ή αν έχεις ξεφύγει. 
  • Εάν εργάζεσαι σε ένα θορυβώδες, ανοιχτό γραφείο, δοκίμασε να φορέσεις ακουστικά ακύρωσης θορύβου ή απλά ακουστικά.
  • Περιόρισε τους περισπασμούς στις συσκευές σου: χρησιμοποίησε εφαρμογές που εμποδίζουν τους περισπασμούς στις συσκευές σου για να αυξήσεις την προσοχή σου. Αυτά μπλοκάρουν τις ειδοποιήσεις, έναν παράγοντα που αποσπά την προσοχή σου ενώ σε εμποδίζουν να πας σε ιστότοπους ή εφαρμογές που αποσπούν ιδιαίτερα την προσοχή σου.

Δες και αυτό: Bright Habits: Η απόλυτη μέθοδος συγκέντρωσης που γίνεται καθημερινή συνήθεια

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i