Ενσυνειδητότητα: Απόκτησέ την σε 4 βήματα

Η ενσυνειδητότητα θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τη συγκέντρωσή και να μειώσεις το στρες στην καθημερινότητά σου.

ενσυνειδητότητα iStock

Το mindfulness κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην αδιάκοπα πιεστική καθημερινότητα, με πολλούς να δοκιμάζουν την πρακτικής της ενσυνειδητότητας ως μέρος μιας τελετουργίας που τους βοηθάει τελικά να παραμείνουν ήρεμοι – σωματικά και πνευματικά – αντιμετωπίζοντας αβίαστα τις νέες προκλήσεις. Με πολύ απλά λόγια, η ενσυνειδητότητα είναι η ικανότητα, που αναπτύσσει κανείς μέσω της πρακτικής, να προσφέρει την πλήρη προσοχή του σε κάτι, μειώνοντας τους ρυθμούς και παρατηρώντας στον μέγιστο βαθμό αυτό που συμβαίνει. Η τακτική εξάσκηση της ενσυνειδητότητας μπορεί να οδηγήσει στην ηρεμία σώματος και πνεύματος, αλλά και στην σύνδεση αυτών, αποκτώντας μεγαλύτερη επίγνωση του εαυτού μας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μετατρέψεις το mindfulness σε κομμάτι της καθημερινότητας σου, ωστόσο το διάχυτο στρες που κατακλύζει τα πάντα γύρω μας, είναι πιθανόν να δυσκολέψει την μετάβαση αυτή. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί επί του θέματος προτρέπουν όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν να προσθέσουν την ηρεμία και γαλήνη στην ζωή τους μέσω της ενσυνειδητότητας, να το πράξουν σταδιακά, ακολουθώντας πρώτα πρακτικές αυτής.

Άλλωστε, η κίνηση και η άσκηση γενικότερα του σώματος μας έχει αποδειχθεί πως προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό, μειώνοντας τις πιθανότητες μελλοντικών ασθενειών και προβλημάτων υγείας. Έτσι, η πρακτική της ενσυνείδητης κίνησης βοηθάει στην αύξηση της επίγνωσης του σώματός μας, των εντάσεων, του πόνου και των στρεσογόνων παραγόντων που χρειάζονται την προσοχή μας. Εκτελώντας την, ουσιαστικά ωθούμε το σώμα, σε σύνδεση με το πνεύμα, να γίνει πιο δυνατό και συγκεντρωμένο σε οτιδήποτε επακολουθήσει και χρειάζεται την προσοχή μας.

Τέσσερα tips για να δημιουργήσεις την απόλυτη mindfulness πρακτική

1. Δούλεψε την νοοτροπία

Φυσικά για να πετύχεις το μέγιστο αποτέλεσμα, επικεντρώνοντας την προσοχή σου σε κάτι που επιθυμείς, θα πρέπει πρώτα από όλα να κάνεις ένα δουλέψεις το mindset σου. Αυτό σημαίνει, ότι είναι σημαντικό να βρεις την πηγή γνώσης που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις σε βάθος το γιατί κάνεις κάτι. Πριν ξεκινήσεις θέσε στον εαυτό σου τις εξής ερωτήσεις: Γιατί σε ενδιαφέρει η συνειδητή κίνηση και σε ποιόν στόχο θα ήθελες να φτάσεις μέσω αυτής; Στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσουμε ότι μια mindfulness κίνηση οφείλει να είναι αργή, σταθερή και προσεκτική, χωρίς να υπάρχουν εντάσεις ή εξάντληση μετά από αυτή. Κάποιες στάσεις yoga για παράδειγμα θα μπορούσαν να βοηθήσουν την επικέντρωση της προσοχή σου.

2. Μείνε μακριά από ηλεκτρονικές συσκευές

Η ψηφιακή αποτοξίνωση και το διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικά για την πλήρη εναρμόνιση σώματος και πνεύματος. Κατά την εκτέλεση μιας mindfulness κίνησης προσπάθησε να μην χρησιμοποιείς οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή (κινητό, λάπτοπ, τηλεόραση) ώστε να πετύχεις την συγκέντρωση που αναζητάς.

3. Άκουσε το σώμα σου

Το να κινείσαι με απόλυτη συνείδηση σου προσφέρει την δυνατότητα να ακούς τις ανάγκες του σώματος σου. Έτσι, αποφεύγοντας τις υπερβολές, την εξάντληση και την καταπόνηση του σώματος σου, μπορείς μέσω της mindfulness κίνησης να ανακαλύψεις ένα αδύνατο σημείο που χρειάζεται περισσότερη ενίσχυση. Θυμήσου πως η εν λόγω πρακτική απαιτεί απαλές και αργές κινήσεις που θα συναγωνίζονται με την αναπνοή.

4. Επίλεξε μια κίνηση που σου αρέσει να ακολουθείς

Όπως και με την άσκηση, έτσι και με τις mindfulness πρακτικές, για να σου αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να περνάς καλά κατά την εκτέλεση τους. Εάν μια κίνηση που θα επιλέξεις σε δυσκολεύει ή σύντομα χάσεις το κίνητρο σου για αυτή, καλύτερα να κοιτάξεις για κάποια άλλη. Για να αυξήσεις την αίσθηση της διασκέδασης κατά την εκτέλεση της, μπορείς να την δοκιμάσεις με κάποιον φίλο μαζί.

Διάβασε επίσης: Γιόγκα: Οι στάσεις που θα ανακουφίσουν τον πόνο των δύσκολων ημερών του μήνα

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i