Γιατί ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ανεβάζεις φωτογραφίες του παιδιού σου στα social media (τι συστήνει η ΕΛ.ΑΣ.)

Να ποστάρεις φωτογραφίες του παιδιού σου στα κοινωνικά δίκτυα ή να το αποφύγεις; Τι λένε οι ειδικοί και συγκεκριμένα ο κύριος Μανώλης Σφακιανάκης, Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

photografies-paidi-internet

Τα βασικά κλειδιά που αφορούν την κοινοποίηση στοιχείων (και φωοτγραφιών) των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα και ιδιαίτερα στο Facebook είναι τα εξής:

- Το ένα είναι πληροφορίες για τα παιδιά που δημοσιεύουν, όπως η ημερομηνία και το τόπος γέννησής τους, το πού ζουν και πού πηγαίνουν σχολείο, καθώς τις πληροφορίες αυτές μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε για να κλέψει την ηλεκτρονική τους ταυτότητα ή ακόμα και να τα προσεγγίσει κάποια στιγμή (ως φίλος των γονιών που γνωρίζει τα πάντα για τα ίδια).

- Το δεύτερο έχει να κάνει με την συγκατάθεση του παιδιού σε όλες αυτές τις δημοσιεύσεις: Τι από αυτά που ποστάρουμε θα θέλει το παιδί να δει δημοσιευμένο όταν μεγαλώσει;

Σε ομιλία του Ταξίαρχου Μανώλη Σφακιανάκη- Διευθυντή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οδηγία για τις φωτογραφίες του παιδιού στα κοινωνικά δίκτυα ήταν μία και μοναδική:

«Καμία φωτογραφία των παιδιών στο διαδίκτυο!».

Ο κ. Σφακιανάκης τόνισε πως ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε την ψηφιακή ταυτότητα του παιδιού μας, είναι να μην ποστάρουμε ποτέ απολύτως τίποτα για εκείνο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Με το μωρό στο αεροπλάνο- τι να περιμένεις

Σίγουρα δεν αρκεί να ανεβαίνουν ανώνυμες φωτογραφίες χωρίς το όνομα του παιδιού, αφού το ψηφιακό αρχείο και αποτύπωμα θα μείνει για πάντα εκεί. Αυτό σημαίνει πως ότι ο καθένας θα μπορεί να έχει πληροφορίες για ολόκληρη την ζωή του παιδιού σου, τις οποίες θα διαχειρίζεται όπως θέλει, αφού τις αποθηκεύσει στον υπολογιστή του.

Ο Ταξίαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το πρώτο πράγμα που μας απασχολεί είναι η ασφάλεια των παιδιών μας. Αυτή τη στιγμή το 93% των παιδιών ηλικίας 13 έως 18 ετών χρησιμοποιεί καθημερινά το διαδίκτυο. Για να είναι ασφαλή τα παιδιά μας έχουμε ποντάρει στην πρόληψη.

Πρώτα στη λίστα είναι τα εγκλήματα κακοποίησης παιδιών: παιδική πορνογραφία, αποπλανήσεις και ό,τι σχετίζεται με την εκμετάλλευση ανηλίκων.

Δεύτερα έρχονται τα εγκλήματα που σχετίζονται με τα social media. Όσοι γονείς συνεχίζουν να ανεβάζουν φωτογραφίες παρά τις προειδοποιήσεις μας, προφανώς νομίζουν ότι όσα λέμε δεν είναι παρά “ιστοριούλες”.

Ο τελευταίος που συλλάβαμε έπαιρνε από το facebook φωτογραφίες κοριτσιών, τις μόνταρε σε ροζ βίντεο και στη συνέχεια εκβίαζε ανήλικες. “Εάν δεν υποκύψεις σε αυτά που σου λέω, θα δημοσιεύσω στο facebook το βίντεο, στο οποίο πρωταγωνιστείς , και θα το δουν οι γονείς, οι φίλοι και όλοι οι γνωστοί σου”, ανέφερε ο συγκεκριμένος που συλλάβαμε πρόσφατα».

Τι να κάνεις αν έχεις ήδη φωτογραφίες του παιδιού σου στο διαδίκτυο;

Μπορείς να διαγράψεις όσες φωτογραφίες έχουν αναρτήσει, ώστε να μην είναι διαθέσιμες στον οποιοδήποτε ενώ φρόντισε να κρύψειςτις φωτογραφίες που έχουν ποστάρει άλλοι με εσένα ή τα παιδιά σου από το Χρονολόγιό σου και ζήτα από το άτομο που τις πόσταρε, να τις διαγράψει άμεσα.

Επίσης, δραστηριοποιήσου και σε σχέση με τις ρυθμίσεις ασφαλείας σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα για να βλέπουν μόνο οι φίλοι σου το υλικό που ανεβάζεις. Μην επιτρέπεις να προτίθεται το όνομά σου σε φωτογραφίες, χωρίς την έγκρισή σου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Παιδιά στο κρεβάτι των γονιών- πως θα κόψεις τη συνήθεια

Ενημέρωσε τον φιλικό και οικογενειακό σου κύκλο για την επιλογή σου να μην φαίνεται φωτογραφία του παιδιού σου στα κοινωνικά δίκτυα.

Αν επιλέξεις να ποστάρεις φωτογραφία του παιδιού σου, ΜΗΝ αφήσεις να φανεί το πρόσωπό του. Υπάρχει καλλιτεχνικός τρόπος να ανεβάζεις ωραίες φωτογραφίες χωρίς να φαίνεται το πρόσωπο του παιδιού σου, το οποίο θα γνωρίζουν μόνο τα άτομα που επιλέγεις και δεν θα μπορεί να γίνει αυτό αντικείμενο φωτομοντάζ στα χέρια κάποιου παιδεραστή.

Κι αν αυτή τη στιγμή πιστεύεις πως κάποιος χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες του παιδιού που έχεις ήδη ποστάρει;

Μπες στο Cyber Alert και το Cyberkid την εφαρμογή για επικοινωνία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε πραγματικό χρόνο. Όπως επισημαίνει ο Ταξίαρχος:

«Πρόκειται για έναν ιστότοπο, ο οποίος δημιουργήθηκε μετά την εξιχνίαση μίας μεγάλης υπόθεσης. Υπήρχε ένα παιχνίδι στο οποίο εννιάχρονα κοριτσάκια μπορούσαν να ντύνουν τις κούκλες τους. Οι παιδόφιλοι μέσω αυτού του παιχνιδιού αποπλανούσαν τα ανήλικα κορίτσια. Ένιωσα λοιπόν την ανάγκη ως προϊστάμενος μιας υπηρεσίας, να χτίσω ένα portal με παιχνίδια και συμβουλές, ενώ έχουμε πάρει και τα δικαιώματα για να “ντύνουμε κούκλες”. Έτσι, τα κορίτσια μπορούν να ντύνουν τις κούκλες τους μέσα από τον ιστότοπο της Ελληνικής Αστυνομίας.

cyberkid

Μάλιστα έχουμε ήδη κερδίσει δύο χρυσά μετάλλια για την πατέντα που έχουμε εφαρμόσει μέσω του Cyberkid. Ακουμπώντας κανείς ένα μόνο πλήκτρο, χτυπάει κατευθείαν το Cyber Alert στα γραφεία μας».

https://www.cyberkid.gov.gr/

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i