Δεύτερη εγκυμοσύνη vs Πρώτης ανά τρίμηνο: Τα καλά, τα... λιγότερο καλά και όσα ΠΡΕΠΕΙ να ξέρεις

Το τεστ εγκυμοσύνης βγήκε θετικό και δεν είναι η πρώτη φορά. Έχοντας ήδη βιώσει μια εγκυμοσύνη και μία γέννα και μεγαλώνοντας ήδη το πρώτο σου παιδί, ξέρεις τι σε περιμένει. Μια από τις Shape μαμάδες εξηγεί!

pregnancies

Ποιες είναι όμως οι διαφορές μεταξύ πρώτης και δεύτερης εγκυμοσύνης και τι πρέπει να περιμένεις; Ιδού τα γεγονότα με μπόλικο χιούμορ και μεγάλες αλήθειες.

Πρώτο τρίμηνο: 

-Η στιγμή του τεστ: Χαρούμενη όπως και η πρώτη, ειδικά αν και το δεύτερο παιδί σου ήταν λαχτάρα, επιθυμία και ευχή σου! Θα το κρατήσεις ενθύμιο και βουρ, φύγαμε να βιώσουμε το θαύμα της φύσης για μια ακόμα φορά!

-Το πρώτο τρίμηνο που σε ταλαιπώρησε στην πρώτη εγκυμοσύνη, ίσως να μην σε «χτυπήσει» στη δεύτερη. Μπορεί βέβαια να ισχύει το ανάποδο: Στην πρώτη εγκυμοσύνη να ήσουν μια χαρά περδίκι τους τρεις πρώτους μήνες και στη δεύτερη, να μην σταματούν οι ζαλάδες, οι εμετοί και η αδυναμία.

Αν είσαι στην κατηγορία «την πρώτη φορά έψαχνα τουαλέτα για εμετό, το ίδιο και τη δεύτερη», προετοιμάσου για γλέντια. Αυτή τη φορά θα έχεις και ένα μικρό παιδί να απορεί τι έχει η μαμά του, να την ακολουθεί στην τουαλέτα και να της δημιουργεί μεγαλύτερη ζαλάδα, παρά τα τζιντζερομπισκότα που καταναλώνει!

-Ναι, στο πρώτο τρίμηνο της πρώτης εγκυμοσύνης ήσουν το καλό κορίτσι, το κορίτσι που δεν σήκωνε βάρη, δεν έπαιρνε αγκαλιά άλλα μωρά, γενικά δεν έκανε τίποτα μέχρι να «δέσει» το μωρό. Στη δεύτερη εγκυμοσύνη, έχεις ήδη ένα παιδί το οποίο κάνει τα πάντα και κάνεις κι εσύ μαζί του τα πάντα. Και κάπως έτσι ξεχνάς ναυτίες, αδυναμίες και οι μήνες κυλάνε και η κοιλίτσα σου μεγαλώνει!

Μύθος Νο 3: Οι αποβολές συμβαίνουν σπάνια.

-Σκέφτεσαι το φύλο του μωρού! Θα είναι κορίτσι όπως το πρώτο για να παίζουν μαζί ή μήπως αγοράκι για να έχει η μικρή σου έναν αδερφό; Θα έχεις όλα τα ρούχα που χρειάζεσαι ή θα ψάχνεις μπλε ρουχαλάκια; Και πόσα φορέματα δεν ευχαριστήθηκε η μικρή σου και μπορεί να απολαύσει η πιο μικρή σου; Ό,τι κι αν είναι καλοδεχούμενο!

Δεύτερο τρίμηνο:

-Στην πρώτη εγκυμοσύνη είχες τρία βιβλία για να παρακολουθείς την ανάπτυξη του εμβρύου και γνώριζες λεπτομέρειες που οι γυναικολόγοι ξεχνάνε! Στη δεύτερη εγκυμοσύνη, όπως σωστά τόνισε και η Mila Kunis, ο κόσμος σε ρωτάει σε ποια εβδομάδα είσαι και εσύ χρειάζεσαι μερικά λεπτά για να απαντήσεις, σημειώνεις με επιμέλεια τα ραντεβού στο γιατρό, για να μην πέσουν πάνω στον παιδίατρο του μεγάλου παιδιού και όχι, ΔΕΝ ξέρεις αν στην εβδομάδα που είσαι το μωρό έχει το μέγεθος ανανά ή γκρέιπφρουτ.

-Στη δεύτερη εγκυμοσύνη έχεις την ευτυχία να ξέρεις από πολύ νωρίς πως τα φτερουγίσματα που νιώθεις είναι το μωράκι σου που κάνει τις πρώτες τους βουτιές στην κοιλιά σου, αξία και συναίσθημα ανεκτίμητο!

-Και ναι, μπορεί ο περίγυρος να μην σε έχει στα ώπα- ώπα όπως στην πρώτη εγκυμοσύνη, αλλά εσύ συνεχίζεις να λάμπεις από ευτυχία και ξέρεις πολύ καλά πως και το παιδί αυτό είναι εξίσου σημαντικό και ευλογημένο.

-Η δε αγωνία σου, πριν από κάθε μεγάλη εξέταση και υπέρηχο είναι το ίδιο μεγάλη με την πρώτη φορά, γιατί ναι, θέλεις ένα υγιές μωρό.

-Η φουσκωμένη σου κοιλιά μεγαλώνει γρηγορότερα από την πρώτη φορά και κρύβεται δυσκολότερα κι εσύ δεν έχεις το στρες να την κρύβεις και την κοιλιά και την εγκυμοσύνη όπως την πρώτη φορά. Το σώμα έχει μνήμη και εσύ νιώθεις έγκυος από πολύ νωρίτερα. Φυσικά μαζί με την κοιλιά, μεγαλώνουν γρηγορότερα και οι πόνοι στη μέση, στο στήθος, οι κράμπες, η μειωμένη ισορροπία και όσα δυσκολέψαν τη ζωή σου και την πρώτη φορά.

-Δεν είσαι η αγχωμένη εγκυούλα της πρώτης φοράς. Προσέχεις και τη διατροφή σου και την καθημερινότητά σου ΑΛΛΑ και baby swimming κάνεις με την κόρη/ γιο σου, και κολυμπάς άφοβα στη θάλασσα και γυμνάζεσαι και δουλεύεις και δεν αφήνεις τους μήνες να κυλάνε με εσένα κολλημένη σε μια πολυθρόνα!

stand-up-for-pregnant-public-transport-service-ad-shiyang-he-1-850x622

-Ξέρεις καλύτερα και τι θα πει εγκυμοσύνη και το σώμα σου και πως αλλάζει αυτό! Ακούς άλλες κοπέλες έγκυες στο πρώτο τους παιδί να μιλούν για μύθους, άγχη κι εσύ απλά απολαμβάνεις αυτή την εγκυμοσύνη στο φουλ της!

-Έχεις πολλά ωραία ρούχα να φορέσεις από την πρώτη φορά, οπότε δεν χαλάς μια περιουσία για ρουχισμό για σένα αλλά για το μωρό σου! Κι όχι μόνο διαθέτεις γκαρνταρόμπα εγκυμοσύνης αλλά δεν παίρνεις το ασταμάτητο βάρος που έπαιρνες στην πρώτη εγκυμοσύνη. Όχι, δεν τρως χωρίς αύριο, γιατί ούτε το έχεις ανάγκη αλλά και γιατί ξέρεις με πόσο κόπο θα χάσεις τα κιλά μετά και όχι, δεν χρειάζεται να τρως για δύο, αυτή είναι η αλήθεια.

-To πρωτότοκο μωρό σου λατρεύει την φουσκωμένη σου κοιλιά κι εσύ του εξηγείς από νωρίς ότι εκεί μέσα μεγαλώνει με ζεστασιά το αδερφάκι του. Αν είναι μεγαλύτερο σε ηλικία, θα ζητάει να βγει το αδερφάκι του κάθε μέρα! Κι αυτές οι αγκαλιές του παιδιού σου στην κοιλιά σου, θα σε κάνουν να λυγίσεις από χαρά!

Τρίτο τρίμηνο:

-Η κοιλιά μεγαλώνει, το μωρό μεγαλώνει και η δυσκολία του να μεγαλώνεις το πρώτο σου παιδί, μεγαλώνει επίσης. Όλα μεγαλώνουν και εσύ ζηλεύεις την εγκυούλα στη διπλανή ξαπλώστρα που χαιδεύει την κοιλιά της και απολαμβάνει τον ήλιο και το βιβλίο της, ενώ εσύ τρέχεις πίσω από ένα τρίχρονο παιδί που αλωνίζει στην παραλία.

- Ξεχνάς να απλώσεις την κρέμα για τις ραγάδες στην κοιλιά, ιεροτελεστία που φυσικά δεν έχανες να απολαύσεις στην πρώτη εγκυμοσύνη.

-Ο σύντροφός σου και δις μπαμπάς αναλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό τη φροντίδα του πρώτου παιδιού. Μπάνιο, βόλτες, άπλωμα ρούχων και όποια άλλη βοήθεια μπορεί να σου προσφέρει είναι καλοδεχούμενη και απαραίτητη!pregnant-sleeping

-Κάνεις baby shower και προσπαθείς να τηρήσεις όλες τις παραδόσεις που τήρησες και ούσα έγκυος στο πρώτο σου παιδί. Το άγχος να μην ξεχωρίσεις από τόσο νωρίς τα παιδιά σου, έχει ήδη ξεκινήσει.

-Αναρωτιέσαι πως θα είναι το μωρό σου; Τόσο χαρισματικό, χαρούμενο και όμορφο όπως το πρώτο; Hell yeah!

-Ξεκινάει και το άγχος του τοκετoύ. Αυτή τη φορά δεν πας ξυπόλητη στα αγκάθια, ξέρεις ακριβώς τι σε περιμένει, έχεις φτιάξει βαλίτσα για το μαιευτήριο και σκέφτεσαι ήδη «πως στο καλό θα αποχωριστείς το μωρό σου τόσες μέρες»!

mom-clutches-daughter

-Δεν έχεις καμία υπομονή να περιμένεις στην ουρά με την κοιλιά τούρλα κι ένα παιδί να σε κρατάει από το χεράκι, Προσπερνάς αδιάφρους, ηλικιωμένους χωρίς τύψεις κι ενοχές.

- Δεν βγάζεις όσες φωτογραφίες έβγαζες ούσα έγκυος την πρώτη φορά αλλά νιώθεις τεράστια χαρά που βιώνεις το θαύμα αυτό ξανά, και που μπορεί να μην έχεις τη χαρά να το ξαναβιώσεις στη ζωή σου.

- Κάνεις μπάτζετ για το δωμάτιο του νέου μωρού πιο μαζεμένο και ξέρεις να μην σκορπάς χρήματα σε πράγματα που δεν έχουν καμία χρησιμότητα.

- Δεν κοιμάσαι, όχι, δεν κοιμάσαι. Η κοιλιά σε ενοχλεί, οι εβδομάδες δεν κυλούν, νιώθεις έγκυος εκατό χρόνια και ταυτόχρονα έχεις κι ενα παιδί που ξυπνάει στη μέση της νύχτας και θέλει ένα παραμύθι από τη μαμά του κι άλλο ένα που κλωτσάει στη μέση της νύχτας!

- Ανυπομονείς να γίνετε τέσσερις και να ξεκινήσει η νέα φάση της ζωής σας!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i