Από τη Νανά Τσουμάκη, σύμβουλο εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας (www.athinaedu.com).
Μπορείς να διδάξεις στο παιδί τη διαχείριση χρόνου; Και πόσο σημαντική είναι αυτή η δεξιότητα για τη μαθητική και γενικότερα για την εκπαιδευτική του ζωή;
Ο γονιός πρέπει να βρει τον τρόπο ώστε το παιδί να αγαπήσει το σχολείο, να αγαπήσει τα βιβλία και την γνώση. Στην προσπάθεια αυτή παρατηρεί πολλές φορές ότι το παιδί δεν αφιερώνει τον κατάλληλο χρόνο για το διάβασμα του ή αφιερώνει πολύ χρόνο στο δωμάτιο του και δεν φέρνει το ανάλογο αποτέλεσμα.
Η διαχείριση του χρόνου ενός μαθητή είναι το Α και το Ω της επιτυχίας
Το παιδί πρέπει μέσα τη μέρα του να καλύψει όλες του τις ανάγκες. Από τον ύπνο του και το φαγητό του, μέχρι το σχολείο και τα φροντιστήρια, το διάβασμα, το παιχνίδι, τους φίλους του και την κοινωνικότητα του. Κάθε μέρα πρέπει να τα κάνει όλα με διαφορετική βαρύτητα ανάλογα με τις προτεραιότητες του. Για παράδειγμα, το σαββατοκύριακο ξοδεύει πιο πολύ χρόνο στην κοινωνικοποίηση και στα χόμπυ του από ότι μέσα στην εβδομάδα.
Πρώτο στάδιο της διαχείρισης χρόνου είναι να κατανοήσει το παιδί ότι η μέρα έχει 24 ώρες και η εβδομάδα 168 ώρες. Σε αυτές τις ώρες πρέπει να καλύψει τις πρωταρχικές του ανάγκες που είναι 8-10 ώρες ύπνο, από μισή ώρα το μεσημέρι και το βράδυ για φαγητό και επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον από τις 168 ώρες την εβδομάδα οι 56-70 είναι για ύπνο και οι 7 ώρες τουλάχιστον είναι για φαγητό. Περίπου 40 ώρες την εβδομάδα είναι στο σχολείο και κάποιες ώρες είναι για τις εξωσχολικές του δραστηριότητες. Σε αυτό το χρόνο προσθέστε και τις ώρες μετακίνησης του από και προς το σχολείο/εξωσχολικές δραστηριότητες. Ο χρόνος λοιπόν που μένει για διάβασμα δεν είναι πολύς. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει γρήγορα και αποτελεσματικά.
Οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις πριν το σχολείο
Βασικοί κανόνες για τη διαχείριση χρόνου του παιδιού
1. Βοηθάμε το παιδί να προγραμματίσει τι έχει να κάνει και να τα αξιολογήσει με βαθμό δυσκολίας. Κάθε παιδί πρέπει να μπορεί να ξεχωρίσει το σημαντικό ή το ασήμαντο, το επείγον ή το μη επείγον. Καλό είναι πριν το τέλος της ημέρας τα παιδιά να καταγράφουν τι έχουν να κάνουν την επόμενη μέρα, ώστε να έχουν μια εικόνα στο πως θα οργανώσουν την μέρα τους.
2. Αν έχουν κενά ανάμεσα στις δραστηριότητες αξιοποιούν αυτό το χρόνο κάνοντας τα εύκολα μαθήματα ή επαναλήψεις. Είκοσι με τριάντα λεπτά είναι αρκετός χρόνος ώστε να προλάβει ένα παιδί να διαβάσει κάποιο μάθημα αρκεί να μπορεί να συγκεντρωθεί.
3. Είναι καλό να μην διαβάζει ένα παιδί πάνω από 2 ώρες συνεχόμενες. Μετά από κάποια ώρα ο εγκέφαλος δεν αφομοιώνει. Πότε δεν διαβάζουμε τα μαθήματα της ίδιας μέρας. Πρέπει ο εγκέφαλός μας να αφομοιώσει αυτά που μαθαίνει ώστε να τα θυμάται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
4. Πρώτα διαβάζουμε αυτά που είναι πιο δύσκολα και χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Βέβαια αν κάποιος δυσκολεύεται να αρχίσει να διαβάσει μπορεί να ξεκινήσει από τα πιο εύκολα και γρήγορα (αυτά που δεν θα του πάρουν πάνω από 30 λεπτά στο σύνολο) και μετά να αφιερωθεί σε μαθήματα που θέλουν χρόνο και σκέψη.
5. Το σαββατοκύριακο είναι για ξεκούραση! Προτεραιότητα έχει να κοινωνικοποιηθεί και να ασκήσει τα χόμπυ του. Αν όμως προβλέπεται μια δύσκολη εβδομάδα το σαββατοκύριακο είναι μια ευκαιρία να διαβάσει το παιδί μαθήματα που θα ελαφρύνουν την εβδομάδα του.
Το σχολείο είναι μια εμπειρία δημιουργική, ευχάριστη και ωφέλιμη. Επιτυχημένος μαθητής είναι αυτός που εξασκεί την σκέψη του μέσα από την γνώση αλλά παράλληλα απολαμβάνει όλες της πτυχές της ζωής ( χρόνος με φίλους και οικογένεια, άθληση, άσκηση των χόμπυ του και ξεκούραση). Η πειθαρχία στις προτεραιότητες και η σταθερότητα είναι το μυστικό της επιτυχίας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr