Δεν με γεμίζει η δουλειά μου: 4 λόγοι που η δουλειά σου σε φθείρει και πώς θα το αλλάξεις

Αν ταυτίζεσαι με αυτή τη φράση δες πώς θα νιώσεις γρήγορα καλά και θα πάρεις τον έλεγχο στην επαγγελματική σου ζωή.

shutterstock_295640363 By sheff

«Δεν με γεμίζει η δουλειά μου». Άλλαξέ το! Μάθε 4 λόγους που η καθημερινή εργασία σε φθείρει – και πώς μπορείς να ενεργήσεις για να βελτιώσεις τη συναισθηματική και σωματική ευεξία σου στο γραφείο.

Λάθος 1o: Είσαι διαρκώς σε ετοιμότητα

Η δουλειά βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με όλα τα πράγματα για τα οποία αγχώνονται οι γυναίκες, αναφέρει η Αμερικάνικη Ένωση Ψυχολογίας. «Ο ένοχος είναι οι μεγαλύτερες ευθύνες και οι περισσότερες ώρες εργασίας» λέει η Όλγα Τσικαλάκη, MSc, ψυχολόγος, σύμβουλος σταδιοδρομίας και εξηγεί: «Ολοένα και περισσότερο, οι εταιρείες απαιτούν από τους υπαλλήλους να είναι διαθέσιμοι και εκτός εργασίας. Αν και είναι εύκολο να θεωρήσεις την καθημερινή πίεση ως αναπόφευκτο κομμάτι της δουλειάς, έχει το τίμημά της. Το στρες προκαλεί αύξηση της έκκρισης της κορτιζόλης, που κάνει την καρδιά να χτυπά ταχύτερα και τους μυς να σφίγγουν, και αυξάνει την πίεση. Παρότι αυτή η αντίδραση μπορεί να σου δώσει την ενέργεια να αντεπεξέλθεις σε μια προθεσμία ή ένα επείγον περιστατικό, ο οργανισμός μας δεν είναι εξοπλισμένος να βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση συναγερμού. Το χρόνιο στρες αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη, κατάθλιψης και παθήσεων της καρδιάς».

- Ακολούθησε ένα τελετουργικό στο τέλος της ημέρας «Το να φέρνεις τα προβλήματα της δουλειάς στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει τις προσωπικές σου σχέσεις, να σου στερήσει τον ύπνο και να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης» σημειώνει η ειδικός. Απλές λύσεις, όπως το να ακούσεις το αγαπημένο σου τραγούδι ενώ επιστρέφεις σπίτι, στέλνουν το σήμα ότι είναι η ώρα της μετάβασης στην προσωπική σου ζωή.

- Κανόνισε ένα ραντεβού Είτε είναι δείπνο με φίλους είτε μια επίσκεψη στο γυμναστήριο, οι υποχρεώσεις μετά τη δουλειά εξασφαλίζουν ότι θα δε χασομερήσεις στο γραφείο. «Όταν ξέρεις ότι πρέπει να φύγεις μια συγκεκριμένη ώρα, θα κάνεις περισσότερα στη διάρκεια της ημέρας», εξηγεί η Όλγα Τσικαλάκη.

Λάθος 2ο: Τα μάτια σου είναι κολλημένα στον υπολογιστή

«Τα μάτια συγκλίνουν ώστε να εστιάσουν σε ένα κοντινό αντικείμενο, όπως η οθόνη του υπολογιστή. Όταν μένουν σε αυτή τη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, καταπονούνται» αναφέρει ο οφθαλμίατρος Χάρης Μπριλάκης. Πράγματι, το 90% των χρηστών Η/Υ εμφανίζουν το σύνδρομο ηλεκτρονικού υπολογιστή, μια σειρά συμπτωμάτων όπως η ξηρότητα και το αίσθημα καύσου στα μάτια, οι πονοκέφαλοι, η θολή όραση και η ευαισθησία στο φως.

- Χαμήλωσε το φωτισμό Όλοι ονειρεύονται ένα γραφείο λουσμένο στο ήλιο, όμως το υπερβολικό φως μπορεί να αντικατοπτρίζεται στην οθόνη σου, προκαλώντας επιπλέον καταπόνηση στα μάτια. Κλείσε τα φώτα στην οροφή και χρησιμοποίησε λαμπατέρ, ενώ στη συνέχεια τοποθέτησε έτσι την οθόνη ώστε τα παράθυρα να είναι στο πλάι της και όχι πίσω ή μπροστά από αυτήν.

- Κάνε ένα διάλειμμα Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι ανοιγοκλείνουν τα μάτια τις μισές φορές απ’ ό,τι συνήθως –μόλις έξι με οκτώ φορές το λεπτό– όταν κοιτούν την οθόνη του υπολογιστή, πράγμα που ξηραίνει τα μάτια. Προσπάθησε λοιπόν να τα ανοιγοκλείνεις κάθε τόσο. «Επίσης, απόστρεψε το βλέμμα σου από την οθόνη κάθε 10 με 15 λεπτά και κοίτα όσο πιο μακριά μπορείς για μερικά δευτερόλεπτα ώστε να χαλαρώσουν οι μύες των ματιών» προτείνει ο ειδικός.

- Προσάρμοσε την οθόνη σου Μπορεί να νομίζεις ότι αν φέρεις την οθόνη πιο κοντά θα είναι πιο ξεκούραστο για τα μάτια, όμως είναι καλύτερα να κρατάς μια απόσταση. «Η οθόνη πρέπει να βρίσκεται 50 με 70 εκατοστά μακριά από το πρόσωπό σου», συστήνει ο οφθαλμίατρος. Επίσης, τοποθέτησέ τη 25 μοίρες χαμηλότερα από τα μάτια – σε μελέτη από τη Δανία διαπιστώθηκε ότι αυτή η γωνία μειώνει την κούραση των ματιών.

Λάθος 3ο: Τα κρατάς μέσα σου

Μεταξύ της προετοιμασίας για μια παρουσίαση και της διεκπεραίωσης των καθηκόντων σου, η επαφή με τους συναδέλφους είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σου. Όμως, ένας στενός φίλος στο γραφείο προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση και σε κάνει πιο παραγωγική, σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού Gallup. Κι αυτό είναι σημαντικό, γιατί η εργασιακή «δυστυχία» επεκτείνεται σε κάθε πλευρά της ζωής σου: σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο Λάνκαστερ της Μ. Βρετανίας σημειώνεται ότι οι άνθρωποι που δεν ήταν ικανοποιημένοι στη δουλειά είχαν περισσότερες πιθανότητες άγχους και κατάθλιψης.

- Πάρε το… φτυάρι Το κουτσομπολιό με τους συναδέλφους μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις σχέσεις και να ανακουφιστείς από την πίεση, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Personal Relationships. «Η “γκρίνια” για κοινά πράγματα βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν εμπιστοσύνη μεταξύ τους και να έρθουν πιο κοντά» επισημαίνει ο Τάσος Λ. Χαραλαμπάκης, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής προσωποκεντρικής μη κατευθυντικής θεραπείας. Όμως, πριν αρχίσεις να λες μυστικά, σκέψου ότι η κουτσομπόλα του γραφείου θεωρείται το πιο ενοχλητικό άτομο στο γραφείο, σημειώνεται σε αμερικάνικη έρευνα. «Καλύτερα να μιλήσεις για το πώς πέρασες το προηγούμενο βράδυ» προτείνει ο ειδικός. «Θα σε βοηθήσει να έρθεις πιο κοντά με τους άλλους χωρίς να πληγώσεις κάποιον».

Λάθος 4ο: Δεν καθαρίζεις το γραφείο σου

«Μπορεί να φαίνεται πιο τακτοποιημένο από του διπλανού συναδέλφου, αλλά μάλλον παραμένει γεμάτο μικρόβια που προκαλούν κρυολόγημα, γρίπη και γαστρεντερικά προβλήματα» τονίζει ο Γιώργος Σιδερής, ειδικός παθολόγος. Μάλιστα, είναι από τα πιο βρόμικα μέρη στο κτίριο, καθώς περιέχει 400 φορές περισσότερα βακτήρια από ένα μέσο κάθισμα τουαλέτας.

- Σκούπιζέ το καλά Έρευνες έχουν δείξει ότι τα γραφεία των γυναικών είχαν τα τριπλάσια μικρόβια από αυτά των ανδρών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες έχουν την τάση να τρώνε και να μακιγιάρονται στο γραφείο τους, αφήνοντας πίσω υπολείμματα από τα οποία τρέφονται τα μικρόβια. Καθάρισε το γραφείο περνώντας με ένα υγρό απολυμαντικό μαντιλάκι το γραφείο, το τηλέφωνο, το ποντίκι και το πληκτρολόγιο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

- Αποθήκευε τα σνακς στην κουζίνα Θα απαλλαγείς από το αφηρημένο τσιμπολόγημα και θα διατηρείς καθαρό το χώρο σου. Εάν τρως συχνά στο γραφείο σου, άπλωνε ένα σουπλά ή μερικές χαρτοπετσέτες για να μην πέφτουν ψίχουλα.

- Μη βάζεις συνεχώς κρέμα χεριών Οι κρέμες και οι λοσιόν που διατηρούν απαλό το δέρμα σου μπορεί να μεταφερθούν στις επιφάνειες, εξαπλώνοντας βακτήρια από τα χέρια σου. Άπλωσε το προϊόν πολύ πριν ακουμπήσεις το πληκτρολόγιο, ώστε με την πάροδο του χρόνου να απορροφηθεί.

- Άσε τις χειραψίες Τα μικρόβια που προκαλούν κρυολογήματα μπορεί να αναπτύσσονται στα πόμολα και άλλους κοινόχρηστους χώρους μέχρι και για 2 ημέρες. Μάλιστα, το 80% των κρυολογημάτων προκαλούνται από την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Γι' αυτό απόφευγε τις χειραψίες με τους «κρυωμένους».

Διάβασε επίσης: 10 χρυσές συμβουλές για αυτοπεποίθηση στα ύψη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i