Δράσεις που πρέπει να κάνεις με το παιδί, έως και την ενηλικίωσή του

Ποιες δραστηριότητες μπορείς να κάνεις με το παιδί ή με τα παιδιά σου από την βρεφική ηλικία μέχρι και να μεγαλώσει; Ο ειδικός απαντά και μας δίνει ιδέες.

happy-little-girl-in-development-school-picture-id866028730 SeventyFour

Οι έντονοι ρυθμοί της σύγχρονης καθημερινότητας πολλές φορές δεν προσφέρονται για να περνούν πολύ χρόνο οι γονείς με τα παιδιά τους, τον ελάχιστο χρόνο που διαθέτουν θα ήταν σωστό να τον περνούν δημιουργικά αφιερώνοντας τον σε ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δράσεις για το παιδί.

Επισκεφτείτε μαζί ένα μουσείο

Μπορείτε να επιλέξετε ένα αρχαιολογικό μουσείο – αρκεί να είσαι καλά ‘’διαβασμένη’’ πριν περάσεις την είσοδο, γιατί οι μικροί μας φιλοί μπορεί να κάνουν τις πιο απίθανες ερωτήσεις.

Σε άλλη περίπτωση θα μπορούσατε να επισκεφτείτε κάποιο από τα παιδικά μουσεία της Αθήνας, όπως:

α) το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο/Παιδικό Μουσείο της Αθήνας για σχολικές ομάδες, παιδιά προσχολικής ηλικίας, μαθητές δημοτικού, άτομα με αναπηρίες, καθώς και για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-3 χρόνων (Ελληνικό Παιδικό Μουσείο).

β) Το Μουσείο Συναισθημάτων για Παιδιά και Εφήβους με εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα όλων των ηλικιών (Μουσείο Συναισθημάτων για Παιδιά και Εφήβους).

γ) Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης για παιδιά από 5 έως και 14 ετών (Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ).

δ) Το Μουσείο Πειραμάτων που μπορούν να επισκεφθούν παιδιά από το Προνήπιο έως και το Λύκειο (Μουσείο Πειραμάτων),

ε) Το Μουσείο Αφής για παιδιά όλων των ηλικιών (Μουσείο Αφής) και

στ) Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για παιδιά Νηπαιγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου (Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας).

Πηγαίνετε με το παιδί σας σε μια παρουσίαση παιδικού βιβλίου

Με τον τρόπο αυτό μαθαίνεις στο παιδί να αναπτύξει μια σχέση με το βιβλίο και να μάθει να διαβάζει πέρα από τα μαθήματα του σχολείου του.

Άλλωστε, το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και ίσως το πιο σημαντικό αγαθό του πολιτισμού ανά τον κόσμο.

Μια τέτοια δράση μπορεί να απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και παιδικών σταθμών, σε μαθητές νηπιαγωγείου, καθώς και σε μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού, ανάλογα πάντα με το περιεχόμενο του παρουσιαζόμενου βιβλίου.

Παρακολουθήστε ένα παιδικό θέατρο

Το θέατρο έχει μια διαπολιτισμική διάσταση και μπορεί να αποτελέσει το φορέα αξιών με πανανθρώπινο χαρακτήρα ως μέσο ανατροπής στερεοτύπων. Αν το παιδί καλλιεργήσει μια ουσιαστική σχέση με το θέατρο από μικρή ηλικία μπορεί να λειτουργήσει ως το καταλληλότερο εργαλείο ηθικής, εθνικής και αισθητικής διαπαιδαγώγησης.

Υπάρχουν παιδικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο και θέατρο σκιών για βρέφη (έως και 2 ετών), νήπια (3 έως και 5 ετών), παιδιά δημοτικού (6 έως και 12 ετών), καθώς και για έφηβους (13 έως και 17 ετών).

Είδα με τις κόρες μου τις «Μουσικές Εποχές», το πρώτο live κονσέρτο για παιδιά από 0-5 ετών

Συμμετέχετε σε πρωτότυπες δράσεις

Βρες για το παιδί δράσεις παιδαγωγικού, εκπαιδευτικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα που θα γεμίσουν ουσιαστικά το χρόνο του και θα το φέρουν σε επαφή με αρχές, αξίες και ιδανικά, όπως η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ο εθελοντισμός, η γενναιοδωρία, η αλληλοβοήθεια, ο σεβασμός στο συνάνθρωπο, η προστασία του περιβάλλοντος και η αγάπη για τα ζώα.

Οι δράσεις αυτές απευθύνονται σε παιδιά κάθε ηλικίας έως και την ενηλικίωση τους.

Συγκεκριμένα φιλανθρωπικοί οργανισμοί, όπως το Make A Wish Greece και το Χαμόγελο του Παιδιού, καθώς και προσκοπικοί και αθλητικοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα, οργανώνουν κατά καιρούς τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i