Είσαι ντροπαλή στη δουλειά; 10 συμβουλές για να ξεχωρίσεις αν είσαι εσωστρεφής

Μπορεί να είσαι εσωστρεφής, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να ξεχωρίσεις στη δουλειά. Μάθε πως να δείξεις ότι είσαι αποτελεσματική και γίνε απαραίτητη!

all-in-a-days-work-picture-id496033213 Credit:PeopleImages

«Οι άνθρωποι που είναι εσωστρεφείς συνήθως θεωρούνται (λανθασμένα) ως ντροπαλοί ή φοβισμένοι  γιατί προτιμούν να είναι μόνοι τους ή σε μικρές ομάδες», εξηγεί η Lisa Petrilli, συγγραφέας του βιβλίου The Introvert's Guide To Success in Business and Leadership. Αν και οι πιο εξωστρεφείς και κοινωνικοί παίρνουν συνήθως την αναγνώριση, αν είσαι εσωστρεφής μπορείς να εξισορροπήσεις αυτά τα χαρακτηριστικά με άλλες δυνάμεις που θα σε πάνε μπροστά στη δουλειά. Διάβασε παρακάτω τα 10 πράγματα που πρέπει να έχεις υπόψη σου για να ξεχωρίσεις στη δουλειά.

1. Άσε τη δουλειά σου να μιλήσει για σένα

«Οι άνθρωποι με τη μεγαλύτεροι επιρροή δεν είναι αυτοί που προωθούν τον εαυτό τους, είναι αυτοί που αφήνουν τους άλλους να τους προωθήσουν», λέει η Nancy Ancowitz, συγγραφέας του βιβλίου Self-Promotion for Introverts: The Quiet Guide to Getting Ahead. «Στα εσωστρεφή άτομα δεν αρέσει να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, έτσι άφησε τους άλλους να μιλήσουν για σένα, χτίζοντας τη φήμη σου με την εξαιρετική δουλειά σου».

2. Σιγουρέψου ότι έχεις έναν υποστηρικτή

«Οι περισσότεροι εσωστρεφείς με τους οποίους έχω συνεργαστεί είχαν κάποιον διευθυντή ή υπεύθυνο που τους υποστήριζε πραγματικά. Χτίσε σταθερές, δυνατές σχέσεις με άτομα που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανέλιξη σου», τονίζει η Ancowitz.

3. Πάρε τα εύσημα για τη δουλειά σου

Επειδή δεν καυχιέσαι δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και να αναγνωρίζεται η δουλειά σου. Εάν θέλεις να αναγνωρίσει το αφεντικό σου τη δουλειά σου, βρες ένα τρόπο να δείξεις την προσωπική σου συνεισφορά, αναφέροντας ποιο κομμάτι της δουλειάς είναι δικό σου, όποτε αυτό είναι εφικτό.

4. Κάνε ισχυρές προσωπικές διασυνδέσεις

Οι εσωστρεφείς συνήθως δυσκολεύονται να απευθυνθούν σε μεγάλα ακροατήρια και νιώθουν άβολα. Όμως όσο περισσότερους ανθρώπους γνωρίζεις τόσες περισσότερες ευκαιρίες έχεις. Έτσι προσπάθησε να μιλήσεις με ένα άτομο τη φορά, και όχι με πολλούς μαζί. Αυτό θα βοηθήσει τις συζητήσεις σου να είναι ουσιώδεις και τις σχέσεις σου επιτυχημένες.

5. Παρουσιάσου μέσα από τα social media

Το να έρθεις σε επαφή με κάποιον μέσω ιστοσελίδων όπως το LinkedIn και το Twitter θα κάνει τις συστάσεις σας πιο εύκολες. Προσεγγίζοντας κάποιον μέσω του διαδικτύου σου δίνει περισσότερο χρόνο να διαμορφώσεις το μήνυμα σου και μειώνει το άγχος σου.

6. Άκου καλά τους άλλους

Όταν οι εσωστρεφείς βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ικανότητα τους να είναι καλή ακροατές για να συνδεθούν με τους συνεργάτες τους. Έχει παρατηρηθεί ότι οι εσωστρεφείς επικεφαλής μπορούν πολύ εύκολα να ακούσουν και να επεξεργαστούν τις ιδέες και τις προτάσεις μιας εξωστρεφούς ομάδας.

7. Επίλεξε εργασίες που απαιτούν υπομονή και σκέψη

Οι εσωστρεφείς είναι καλοί σε εργασίες που απαιτούν μεγάλη συγκέντρωση και ανάλυση. Διάλεξε projects που απαιτούν βάθος και υπομονή και μπορείς να τα κάνεις μόνη σου όπως το ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας, τον ετήσιο έλεγχο ή τον έλεγχο μιας βάσης δεδομένων. Γίνε ο “ήρωας” του γραφείου επιλέγοντας εργασίες που κανείς δεν θα ήθελε να πάρει.

8. Κάνε σωστή προετοιμασία

Κάνε μια έρευνα και προετοιμάσου σωστά για να έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και συγκέντρωση σε αυτό το meeting ή την παρουσίαση που τόσο φοβάσαι. Έτσι θα ξέρεις για τι πράγμα μιλάς, θα αντιμετωπίσεις πιο εύκολα το οτιδήποτε και οι συνάδελφοι σου θα αναγνωρίσουν τη σκληρή δουλειά σου.

9. Κάνε ένα διάλειμμα

Τα συνεχή meeting και οι συζητήσεις μπορούν να δημιουργήσουν άγχος και υπερένταση στα εσωστρεφή άτομα. Μείνε για λίγο μόνη σου προκειμένου να ηρεμήσεις και να καθαρίσεις το μυαλό σου.

10. Μάθε τι αξίζεις

Αν στοχεύεις σε μία προαγωγή ή απλή αναγνώριση, πρέπει να σκεφτείς τι προσφέρεις στην εταιρία και να είσαι έτοιμη να παρουσιάσεις σωστά επιχειρήματα για όσα έχεις κάνει. Έτσι, όχι μόνο θα είσαι πιο έτοιμη, αλλά θα έχεις και περισσότερες πιθανότητες να πείσεις το αφεντικό σου ότι είσαι απαραίτητη.

Διάβασε επίσης: 8 χαρακτηριστικά που έχουν οι επιτυχημένοι και εσωστρεφείς άνθρωποι

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i