Γιατί αυξάνεται η μυωπία διεθνώς και πώς να φροντίσεις τα μάτια του παιδιού

Νέα παγκόσμια έρευνα ρίχνει φως στις μεγαλύτερες ανησυχίες των γονιών – μία βασική, τα μάτια των παιδιών μας.

παιδί διάβασμα βιβλία γυαλιά Kuzmichstudio

Διαβάζει, παρακολουθεί το μάθημα στον πίνακα, φτιάχνει παζλ και αναζητά τις πιο μικρές λεπτομέρειες, παίζει παιχνίδια στο tablet (ε, ναι, ας είμαστε ειλικρινείς!). Τα μάτια του παιδιού και η υγεία τους είναι από τα βασικά μελήματα όλων των γονιών.

Αυτό αποκάλυψε και έρευνα της εταιρείας Signify, παγκόσμιου ηγέτη στο φωτισμό, αποκαλύπτοντας ότι μια από τις πιο σημαντικές ανησυχίες των γονιών είναι η όραση των παιδιών τους.

Τα μάτια του παιδιού είναι υπό συνεχή πίεση!

Οι καθημερινές πιέσεις και οι τεχνολογικές εξελίξεις κάνουν τα παιδιά να περνούν κατά μέσο όρο δώδεκα ώρες την ημέρα είτε κάτω από χαμηλής ποιότητας φωτισμό είτε μπροστά από μια οθόνη διαβάζοντας ή κάνοντας μια εργασία. Αυτό καθιστά τον ποιοτικό φωτισμό άμεση προτεραιότητα για πολλούς γονείς. Παράλληλα η παγκόσμια αύξηση της μυωπίας στα παιδιά, εντείνει τις ανησυχίες των γονιών για την όραση τους.

Γιατί αυξάνεται η μυωπία διεθνώς και πώς να φροντίσεις τα μάτια του παιδιού - εικόνα 1

Τι αποκαλύπτει η έρευνα για τα άγχη των γονιών για τα παιδιά τους

  • Πάνω από τους μισούς γονείς παγκοσμίως (52%) ανησυχούν για την όραση των παιδιών τους.
  • Σχεδόν τα δύο τρίτα (60%) ανησυχούν ότι τα παιδιά τους θα χρειαστούν γυαλιά στο μέλλον.
  • Οι μισοί γονείς (51%) ανησυχούν για το επίπεδο άγχους και την ψυχική υγεία των παιδιών, αλλά και για τις σχολικές τους επιδόσεις.
  • Σχεδόν οι πενήντα στους εκατό γονείς (το 49%) ανησυχεί για τον ύπνο του παιδιού.
  • Και περίπου τέσσερις στους δέκα (43%) ανησυχούν για το βάρος του παιδιού τους.

Λιγότερος χρόνος μπροστά σε οθόνες

Η έρευνα σε πάνω από 8.000 ενήλικες σε 11 χώρες – Κίνα, Τσεχική Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ινδονησία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία, Ταϊλάνδη, Τουρκία και ΗΠΑ – βρήκε ότι οι γονείς λαμβάνουν μέτρα ώστε να μειώσουν το χρόνο που περνούν τα παιδιά τους μπροστά σε οθόνες.

Σχεδόν τρία τέταρτα (71%) των γονέων παγκοσμίως πιστεύει ότι η μείωση του χρόνου παραμονής μπροστά από μια οθόνη μπορεί να αποτρέψει τη μυωπία, μια διαπίστωση που έγινε ειδικά στις χώρες της Ασίας (Ινδονησία 91%, Ταϊλάνδη 83 % και Κίνα 83%). Αυτό υποστηρίζεται επίσης από έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η οποία έδειξε ότι η υπερβολική εργασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μυωπίας ενώ το να περνάμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να βοηθήσει.

Η σημασία του φωτισμού στην καλη υγεία των ματιών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των γονέων παγκοσμίως αναγνωρίζουν τον ποιοτικό φωτισμό ως ζωτικής σημασίας στη βελτίωση της απόδοσης στο σχολείο.

Ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό (79%) ανησυχούν ότι η κακή ποιότητα φωτισμού μπορεί να επιδεινώσει την όραση των παιδιών τους. Ως αποτέλεσμα τα τρία τέταρτα των γονέων θα χρησιμοποιούσαν ποιοτικό φωτισμό όπως Philips LED, εάν γνώριζαν ότι θα είχε θετικό αποτέλεσμα στη μελέτη των παιδιών τους. Το ίδιο ποσοστό συμφωνεί ότι θα σκεφτόταν να αγοράσει λαμπτήρα εάν θα βελτίωνε την απόδοση των παιδιών τους στο σχολείο, κάτι που προέκυψε ειδικά από την Ινδονησία (83%), Ισπανία (79%) και Τουρκία (78%).

Philips EyeComfort

Οι επιστήμονες της Signify ανέπτυξαν για πρώτη φορά το πρότυπο Philips EyeComfort, το οποίο δεσμεύεται να παράγει LED φωτισμό χωρίς ορατό τρεμόπαιγμα. Εκτός από το τρεμόπαιγμα, το πρότυπο μετράει και άλλους δείκτες που επηρεάζουν την άνεση των ματιών όπως η αντανάκλαση, το στροβοσκοπικό αποτέλεσμα, η φωτοβιολογική ασφάλεια, ο συντονισμός και η απόδοση χρωμάτων. Τα LED Philips EyeComfort ελέγχονται για να διασφαλιστεί ότι τηρούν τα προδιαγεγραμμένα πρότυπα ενώ παράλληλα παρέχουν ενεργειακή απόδοση με μέσο όρο ζωής πάνω από 10 χρόνια. Όλα τα προϊόντα LED Philips EyeComfort σηματοδοτούνται από το εμπορικό σήμα EyeComfort.

Μπορείς κι εσύ να απολαμβάνεις άνετο και ξεκούραστο φωτισμό με τα προϊόντα Philips LED:

Philips LED A60 bulb – ο πιο δημοφιλής λαμπτήρας της σειράς

Philips LED A60 bulb (frosted) – ο κλασσικός λαμπτήρας με το γνώριμο σχήμα

Philips LED A60 clear filament bulb – με ορατό νήμα είναι σχεδιασμένοι για να δείχνουν όμορφοι αναμμένοι αλλά και σβηστοί

Philips LED GU10 spot – το πιο δημοφιλές σποτ της σειράς

Philips Star WarmGlow LED spotlight – για ένα ζεστό σπίτι

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i