Γιατί ο/η παιδίατρος μού λέει να βάλω το μωρό ανάσκελα για ύπνο;

Η θέση του ύπνου για το μωρό προκαλεί έντονη ανησυχία στους γονείς.

μωρό ύπνος SolStock

Κι αν μου πνιγεί; Κι αν δεν μπορεί να ανασάνει; θα το ακούσω εάν έχει κάποια δυσκολία να αναπνεύσει; Και τι πρέπει να κάνω; Ποια είναι η ιδανική θέση για το μωρό κατά τον ύπνο και γιατί;

Ο ύπνος του μωρού

Η ύπτια θέση ύπνου για το μωρό, θεωρείται η προτιμητέα, από τη στιγμή που η τραχεία, (που ανήκει στις αναπνευστικές οδούς), βρίσκεται πάνω από τον οισοφάγο (γαστρεντερικό σωλήνα). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην ύπτια θέση, όταν το παιδί παρουσιάζει παλινδρόμηση και το γαστρικό περιεχόμενο ανεβαίνει από το στομάχι προς τη στοματική κοιλότητα μέσω του οισοφάγου, να μην εισέρχεται στην τραχεία, αλλά είτε να επιστρέφει στο στομάχι, είτε να βγαίνει από το στόμα, διατηρώντας ελεύθερες τις αναπνευστικές οδούς.

Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει στην πρηνή θέση (μπρούμυτα)

Η τραχεία βρίσκεται κάτω από τον οισοφάγο, άρα το γαστρικό περιεχόμενο μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να εισέλθει στην τραχεία και το μωρό να πνιγεί. Βέβαια να τονίσουμε πως η επιγλωττίδα, που βρίσκεται στο άνω μέρος της τραχείας, έχει προστατευτικό ρόλο, αφού κλείνει αυτόματα όταν το μωρό καταπίνει ή όταν του έρχεται εμετός, ώστε το γαστρικό περιεχόμενο να μην εισέλθει στην τραχεία.

Μετά συνήθως τον τέταρτο μήνα, όπου το μωρό αποκτά την ικανότητα να «γυρίζει» μόνο του από ανάσκελα μπρούμυτα και το αντίθετο, δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη θέση που το ίδιο αποκτά κατά τη διάρκεια του ύπνου, αφού σε περίπτωση παλινδρόμησης έχει την ικανότητα να αλλάξει θέση. Καλό είναι γενικά πάντα να το τοποθετούμε σε ύπτια θέση στην αρχή του ύπνου, εκτός κι εάν υπάρχουν αντενδείξεις που καθορίζονται από τον/την Παιδίατρό σας.

Να τονίσουμε στο τέλος την προστατευτική δράση που έχει η ύπτια θέση ως προς το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου.

Μετά από τα παραπάνω, εσείς πώς θα βάλετε το μωρό σας στην κούνια για να κοιμηθεί, ανάσκελα ή μπρούμυτα;

Πηγή: The Mamagers

Διάβασε επίσης: 3 συνταγές για porridge από τη διατροφολόγο Βίρνα Σκουλίδη (+1 για το μωρό σου)

Διάβασε επίσης: Εκπαίδευση ύπνου για το μωρό – τώρα που μένουμε σπίτι εξαιτίας του κορονοϊού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i