Η μαία Πασχαλίνα Καμπουρίδου μιλά για τον αποθηλασμό σε πρώτο πρόσωπο

Μια προσωπική ιστορία αποθηλασμού με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού.

μωρό θηλασμός μητρικός θηλασμός NataliaDeriabina

Από την Πασχαλίνα Καμπουρίδου, μαία, πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ IAIM, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Hypnobirthing Australia, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Attached at Heart (www.midwives.gr)

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού η Πασχαλίνα Καμπουρίδου, μοιράστηκε στην προσωπική της σελίδα στο fb τη δική της εμπειρία αποθηλασμού με τον γιο της.

Μια προσωπική ιστορία αποθηλασμού

«Έχει περάσει κοντά ένας χρόνος που αποθήλασα, καθώς ο Θανάσης αποθήλασε (νομίζω) περίπου στην ηλικία των 4,5 ετών ή και λίγο αργότερα... Τελευταίως, έφερα στο μυαλό μου την εικόνα του θηλασμού του στο Νηπιαγωγείο (προνήπια πέρυσι) στην καθιερωμένη συνάντηση γονέων που κάνουν στην αρχή του έτους, κι αυτό γιατί ήμουν η μόνη που θήλαζα και γιατί κανένας δεν πήρε χαμπάρι ότι θήλαζα την ώρα που γινόταν η ενημέρωση τον τετράχρονο γιό μου. Ο αποθηλασμός ήρθε εντελώς φυσικά, ομαλά και ίσως χωρίς να το περιμένω, καθώς μετά από μια ηλικία έχεις την αίσθηση ότι θα θηλάζεις για πάντα! Απλά, μια νύχτα περιμένοντας ότι θα θηλάσει, μου ζήτησε αγκαλιά και κοιμήθηκε. Κι έτσι πολύ ομαλά και φυσικά το ταξίδι του θηλασμού έλαβε τέλος και γι' αυτό στο μυαλό μου δεν έχει μείνει κάποια ημερομηνία αποθηλασμού! Και για μένα αλλά και για το Θανάση δεν είναι κάτι που έμεινε στη μέση, που διακόπηκε βίαια και γι' αυτό δεν μου έχει μείνει και συναίσθημα έλλειψης.

Ο θηλασμός, πάντως, δεν ήταν εύκολος από την αρχή (παρ' όλο που είμαι του επαγγέλματος). Είχα ένα μωρό, που δεν έβαζε βάρος, που δεν έκανε κακά, που, που, που... Με την επιμονή μου όμως, με την υπομονή μου και με την εμπιστοσύνη στις γνώσεις μου, το πάλεψα και έφτασα να θηλάζω 4,5 χρόνια. Φυσικά, και σκέφτηκα ότι δεν έχω γάλα, φυσικά και σκέφτηκα αν κάνω σωστά ή όχι και αυτομαστιγωνόμουν. Και, συν τοις άλλοις, είχα και το αίσθημα της ντροπής, καθώς αναιρούσα το "όλες οι γυναίκες έχουν γάλα" με το να σκέφτομαι ότι το παιδί μου δε χορταίνει...

Τέλος πάντων. Άργησε να πάρει βάρος, άργησε να κάνει πορτοκαλί κακά, έβαλε το ελάχιστο δυνατό μέσα στον πρώτο μήνα, αλλά ποτέ δε σκέφτηκα να τα παρατήσω και ποτέ δε σκέφτηκα να δώσω φόρμουλα. Τον είχα συνέχεια πάνω μου, θήλαζε κατά βούληση και κάπως έτσι άρχισε να βρίσκει το ρυθμό του ο θηλασμός. Από τον μάρσιππο βγήκε στην ηλικία των 3.

Μετά από τόσο καιρό, ένα έχω να πω ο θηλασμός είναι εφικτός στις περισσότερες των περιπτώσεων. Ενημερωθείτε, διαβάστε αλλά πάνω από όλα εμπιστευθείτε τη σοφία του παιδιού σας. Αυτό θα σας δείξει το δρόμο!»

Διάβασε επίσης: Θηλασμός και Covid-19

Διάβασε επίσης: Μητρικός θηλασμός: Η καλύτερη αρχή για τη ζωή – Μάθε τα δεδομένα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i