Κοινό κρυολόγημα, γρίπη και κορονοϊός: Πόσο μοιάζουν, σε τι διαφέρουν – Ο ειδικός απαντά

Τα συμπτώματα της γρίπης, του κρυολογήματος και του κορονοϊού.

ιώσεις παιδί ίωση υγεία μαμά πυρετός AngelinaDimitrova

«Πότε ξεκινά η περίοδος της γρίπης”; “Ποιες ιώσεις κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή εκεί έξω;”, “Θα βοηθήσει η μάσκα;”, “Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα ανάμεσα σε γρίπη και πιθανό covid-19;” Ερωτήματα που βασανίζουν στην κυριολεξία τους γονείς, εκφράζοντας το φόβο και την ανησυχία. Για να έχουμε απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω, “καυτά” ερωτήματα μιλήσαμε με τον κ. Κώστα Νταλούκα, Παιδίατρο, Πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, και ζητήσαμε να μας κατευθύνει, ιδίως σε εκείνες τις περιπτώσεις που το παιδί θα ανεβάσει πυρετό και ο γονιός δεν θα γνωρίζει τι να κάνει.

Συμπτώματα γρίπης, κορονοϊού και κοινού κρυολογήματος: Πώς τα ξεχωρίζουμε;

Δυστυχώς τα συμπτώματα από την λοίμωξη covid-19 είναι σχεδόν παρόμοια με των περισσοτέρων αναπνευστικών λοιμώξεων την εποχή αυτή, όπως και με αυτά της γρίπης. Επομένως δεν είναι καθόλου εύκολο να πούμε, με μόνο τα συμπτώματα, ότι κάποιος πάσχει από covid-19 ή δεν πάσχει. Μπορούμε να πιθανολογήσουμε αλλά δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι.

COVID-19 και γρίπη και/ ή άλλες αναπνευστικές ιογενείς λοιμώξεις: Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ των κλινικών συμπτωμάτων;

Ο γονιός σε κάθε περίπτωση, που το παιδί του θα εμφανίσει κάποιο από τα συμπτώματα της λοίμωξης covid-19, έστω και ένα από αυτά, οφείλει να μιλήσει με τον παιδίατρό του και να τον συμβουλευτεί. Αν ο παιδίατρος προτείνει να εξετάσει το παιδί ή να το στείλει για covid τεστ, οι γονείς θα πρέπει να συμμορφωθούν. Παρ’ όλα αυτά, επειδή τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 10 ετών είναι ασυμπτωματικά στην covid-19 ή ακόμα και όταν εμφανίσουν, αυτά είναι ήπια, συνήθως δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά. Ο κίνδυνος είναι αν κολλήσουν να μεταδώσουν τον ιό σε μεγαλύτερα ή σε άτομα με υποκείμενο νόσημα.

Πόσο προστατεύει η μάσκα; Ποιος πρέπει να τη φοράει μέσα στο σπίτι, ενώ υπάρχουν τα πρώτα, αδιευκρίνιστα ακόμη, συμπτώματα;

Η μάσκα, αν την φοράμε σωστά, προστατεύει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Μέσα στο σπίτι πρέπει να την φοράει κάποιος που έχει εμφανίσει συμπτώματα covid-19 και είναι σε καραντίνα ή σε αναμονή των αποτελεσμάτων του μοριακού ελέγχου. Αν στο σπίτι υπάρχει άτομο ηλικιωμένο ή με υποκείμενα νοσήματα, τότε τα παιδιά καλό είναι να φοράνε μάσκα και να μην πλησιάζουν πολύ τα άτομα αυτά.

Συμβουλές σε γονείς και παιδιά για τη διαχείριση της έντονης επιδημιολογικά περιόδου

  • Να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και τις επαφές τους, όσο αυτό γίνεται, με άλλα παιδιά εκτός σχολείου, να τηρούν όσο γίνεται τα μέτρα, να τρέφονται σωστά (μεσογειακή διατροφή), να αθλούνται σε ανοιχτούς χώρους με αθλήματα που δεν απαιτούν σωματική επαφή και να κοιμούνται επαρκώς.
  • Πρέπει επίσης να προσέχουν ιδιαίτερα να μην μοιράζονται τα προσωπικά τους αντικείμενα με άλλα παιδιά.
  • Επειδή μέσα από πολλές μελέτες έχει φανεί ότι η βιταμίνη D προστατεύει σε υψηλό βαθμό ώστε να μην κολλήσουν εύκολα και να μην νοσήσουν σοβαρά από την νόσο covid-19, οι γονείς θα πρέπει να συζητήσουν με τον παιδίατρό τους για να μετρήσουν με αιματολογικό έλεγχο τα επίπεδα της βιταμίνης D. Στην περίπτωση που τα επίπεδα είναι χαμηλότερα από τα φυσιολογικά, τότε θα πρέπει να τους δώσουμε να πάρουν συμπλήρωμα από το στόμα βιταμίνη D, για τουλάχιστον 3 μήνες και μετά να γίνει επανέλεγχος.
  • Για τα παιδιά που είναι πολύ κακόφαγα, δεν τρώνε μια ποικιλία από όλες τις τροφές σε καθημερινή βάση, ίσως πρέπει να δοθούν περισσότερες βιταμίνες ή και συμπληρώματα διατροφής π.χ. βιταμίνη C, B κ.λπ.

Μπορεί τα μέτρα πρόληψης και προστασίας να φέρουν λιγότερα κρούσματα γρίπης;

Είναι αρκετά πιθανό. Το καλοκαίρι που πέρασε η Αυστραλία είχε χειμώνα και επομένως γρίπη. Όπως ανακοίνωσαν οι Αυστραλοί, ενώ πέρυσι είχαν 62.000 περίπου κρούσματα γρίπης, φέτος είχαν μόνο 107, λόγω της χρήσης μάσκας. Βέβαια ίσως οι Αυστραλοί να είναι πολύ περισσότερο πειθαρχημένοι σαν λαός και να εφάρμοσαν το μέτρο της μάσκας καθολικά. Στην χώρα μας μένει να δούμε.

Ποια παιδιά είναι καλό να κάνουν φέτος το εμβόλιο κατά της γρίπης;

Την γρίπη, σε αντίθεση με τον κορoνοϊό, την κολλάνε τα παιδιά και την μεταδίδουν στους μεγάλους. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω θεωρούνται ότι ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου. Στην χώρα μας δυστυχώς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θεωρεί σε αυξημένο κίνδυνο τα βρέφη κάτω των 6 μηνών και συνιστά να εμβολιάζονται όλοι όσοι ζουν μαζί τους, επειδή κάτω των 6 μηνών δεν μπορούν να εμβολιαστούν για την γρίπη. Και εκεί που κανείς θα περίμενε όταν κλείσουν τους 6 μήνες να συνιστάται ο εμβολιασμός τους, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν συνιστά να εμβολιάζονται.

Εμείς, ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία αλλά και οι περισσότεροι από τους παιδιάτρους, θεωρούμε ότι ο εμβολιασμός για την γρίπη πρέπει να είναι καθολικός. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και παρ’ όλη την κατά 40-65% αποτελεσματικότητα του εμβολίου, εμβολιάζοντας όλα τα παιδιά θα σταματήσουμε την μετάδοση της νόσου στους μεγαλύτερους και ευπαθείς, τα παιδιά θα απουσιάσουν λιγότερο από το σχολείο και οι γονείς από την εργασία τους. Τέλος θα αποφύγουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία των παιδιών με πνευμονία από γρίπη, όπως και σοβαρών αν και σπανιότερων επιπλοκών από το ΚΝΣ ή και άλλα όργανα.

Διάβασε επίσης: Τα πάντα για το κοινό κρυολόγημα στην εποχή της Covid-19

Διάβασε επίσης: Γρίπη 2020: Οι δύο απαραίτητες βιταμίνες για το ανοσοποιητικό σου

The Mamagers Update

Τι θα γίνει με τα τηλε-σκονάκια στα τηλε-διαγωνίσματα – Όλες οι οδηγίες

Δείτε τη φετινή συγκινητική διαφήμιση της Disney για τα Χριστούγεννα!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i