Συνεργάστηκε η Άννα Μαρία Κυριακοπούλου, ψυχολόγος - ψυχαναλύτρια (apotinarxi.gr)
Όλο το χρόνο τα παιδιά μας έχουν ένα πολύ φορτωμένο ωράριο, μερικές φορές πιο πλήρες κι από το δικό μας. Έτσι δεν έχουν όχι μόνο χρόνο για να βαρεθούν, αλλά ούτε και για να παίξουν και να αφήσουν τη φαντασία τους να εξελιχθεί. Τώρα, λοιπόν, το καλοκαίρι, αν ακούσεις το παιδί να λέει «μαμά, βαριέμαι», μη νιώσεις τύψεις. Αντίθετα, θυμήσου ότι αυτή η «ανία» θα το βοηθήσει να εξελιχθεί.
«Μαμά, βαριέμαι»
Είναι αλήθεια αυτό το «μαμά, βαριέμαι» μπορεί να λυγίσει και να προκαλέσει εκνευρισμό και στην πιο ζεν μαμά! Σκέψου το όμως όπως το εξηγεί η ειδικός: Το να βαριέται το παιδί, όχι μόνο δεν του κάνει κακό αλλά αντίθετα είναι μια διαδικασία που συμβάλει θετικά στην εξέλιξή του. «Μέσα από την απουσία δομημένης απασχόλησης το μυαλό του παιδιού βρίσκει το χρόνο να επεξεργαστεί και να παρατηρήσει το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω του, να ταξιδέψει στον κόσμο της φαντασίας, να δημιουργήσει εικόνες, να βρει έναν μοναδικό τρόπο να διασκεδάσει τον εαυτό του».
Απαραίτητη και η... βαρεμάρα
«Ο ελεύθερος χρόνος και το ελεύθερο παιχνίδι», σχολιάζει η Άννα Μαρία Κυριακοπούλου, «είναι ένας ιδανικός τρόπος για να μην δημιουργούμε παιδιά παθητικά και που θα εξαρτώνται από εμάς, ή τους άλλους ανθρώπους γύρω τους τώρα ή στο μέλλον, για να περάσουν καλά, για να βρουν κάτι ενδιαφέρον με το οποίο ασχοληθούν». Κι όπως εξηγεί η ψυχολόγος, δεν χρειάζεται να προσπαθούμε πάντα να βρίσκουμε τρόπους να απασχοληθούν τα παιδιά μας. Ούτε αυτή η διαμαρτυρία να μας προξενεί άγχος, ότι δεν είμαστε καλοί γονείς ή ότι το παιδί μας δεν κάνει κάτι δημιουργικό και απλά χάνει το χρόνο του. Αντίθετα, αν αφήσεις το παιδί να αναζητήσει μόνο του κάτι για να απασχοληθεί και να γεμίσει όπως του αρέσει το χρόνο του θα διαπιστώσεις ότι θα το βρει και θα ενεργοποιήσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του.
Διάβασε επίσης: Μαμά, βαριέμαι! Αυτά τα 2 εκπαιδευτικά παιχνίδια στο σπίτι με τα παιδιά με έσωσαν!
Διάβασε επίσης: Summer fun: 10+1 ιδέες για το καλοκαίρι με τα παιδιά
Μέτρο παντού
Ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα, με επισκέψεις σε μουσεία, στον κινηματογράφο και το θέατρο, με συναντήσεις με άλλα παιδιά, θα προσφέρει σίγουρα τα απαραίτητα εναύσματα στο παιδικό μυαλό για να αναπτυχθεί. Απ’ την άλλη, ο ελεύθερος χρόνος, κάποια ώρα μέσα στην ημέρα όπου το παιδί θα αναγκαστεί να βάλει το μυαλό του να δουλέψει, να φανταστεί, να εφεύρει μια απασχόληση ή απλά θα αφεθεί να σκέφτεται και να ονειρεύεται παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.
The Mamagers Update
Μπορούν τα παιδιά μας να κολυμπήσουν αμέσως μετά το φαγητό;
2 φράσεις που δεν πρέπει να λέτε στο παιδί σας όταν έχει tantrum και τι μπορείτε να κάνετε
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr