Μάσκα στο σχολείο: πώς να βοηθήσεις στην προσαρμογή του παιδιού

Η εκπαιδευτικός Μαριλένα Μίχα μας συμβουλεύει για την εφαρμογή της μάσκας στα σχολεία.

teenage-girl-standing-among-high-school-students-picture-id1226241807 (1) izusek

Από τη Μαριλένα Μίχα, εκπαιδευτικό

Ο Σεπτέμβρης έφτασε και η επιστροφή των μαθητών στα θρανία πλησιάζει. Η νέα σχολική χρονιά, ωστόσο, επρόκειτο να είναι διαφορετική και ίσως γεμάτη εντάσεις λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν την υποχρεωτική χρήση υφασμάτινης μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικοϋς, ενώ πρόσφατα ψηφίστηκε και η αύξηση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα. Μάλιστα, οι ειδικοί ομόφωνα επισημαίνουν ότι η μάσκα είναι επωφελής για τα παιδιά. Συνεπώς, οι διευθυντές δε θα επιτρέπουν την είσοδο δασκάλων και καθηγητών, αλλά και όλων των εργαζομένων στις σχολικές μονάδες, χωρίς μάσκα.

Η αλήθεια είναι πως η πολύωρη χρήση μάσκας δεν είναι καθόλου ευχάριστη ούτε για παιδιά ούτε για τους ενήλικες. Η μάσκα υγραίνεται και δημιουργώντας δυσφορία στην αναπνοή, και ως επί το πλείστον εκνευρισμό, βήχα ή φτέρνισμα, ενοχλήσεις, που ενδεχομένως δυσχεραίνουν τη διαδικασία της μάθησης.

Παρ’ όλα αυτά, η  ψυχολογία των παιδιών πρέπει να παραμείνει στο προσκήνιο, καθώς είναι σαφώς μεγαλύτερος ο κίνδυνος της απομόνωσής τους στο σπίτι, σε σχέση με τον κίνδυνο της ομολογουμένως παράξενης και ενοχλητικής καθημερινότητας με μια μάσκα στο πρόσωπο. Η ψυχολογική καταπόνηση των παιδιών είναι απείρως μεγαλύτερη αν κλειστούν επ’ αόριστον στο σπίτι με ένα λάπτοπ, παρά αν είναι στο σχολείο με μια μάσκα και βλέπουν τους φίλους τους και κάνουν μάθημα κανονικά. Επιπλέον, εκτός από την υγεία η μόρφωση είναι δικαίωμα και πολύτιμο αγαθό.

Πώς θα βοηθήσεις το παιδί να συνηθίσει την μάσκα στο σχολείο;

Εξήγησε στο παιδί σου σε γλώσσα που κατανοεί την αναγκαιότητα της μάσκας και τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Πάρτε αρκετές μάσκες με σχέδια ή διάφορα υλικά και αφήσε το παιδί να επιλέξει αυτή που το βολεύει.

Φόρεσε τη μάσκα με χαμόγελο και να μην εκφράζεις δυσαρέσκεια μπροστά του. Τα παιδιά φοβούνται όταν φοβάσαι κι εσύ. Ένα μικρό παιδάκι όταν ακούσει ένα δυνατό θόρυβο συνήθως δεν κοιτάζει προς το μέρος του θορύβου αλλά τους γονείς του για να "αξιολογήσει" την κατάσταση.

Πάρτε μαζί σας περισσότερες μάσκες όταν ξέρεις ότι θα μείνετε σε δημόσιο χώρο για αρκετή ώρα, ώστε να αλλάξετε με μια καθαρή αν χρειαστεί. Ο ιδρώτας και η υγρασία από την αναπνοή υγραίνει τη μάσκα, κάνοντάς την λιγότερο αποτελεσματική στο να φιλτράρει τα μικροσωματίδια του αέρα.

Παράλληλα, μην ξεχνάς να του υπενθυμίζεις ότι πρέπει να πλένει καλά και τα χέρια του αν χρειαστεί να την πιάσει ή να την βγάλει για να βάλει καινούργια. Είναι απαραίτητο να του μάθεις τη σωστή χρήση της.

Ενθάρρυνε το και δώσε του κίνητρο. Παρατήρησε και σημείωσε το χρόνο, που μπορεί να ανεχτεί την μάσκα. Την επόμενη φορά που θα φορέσετε μάσκα βγάλε την πριν αρχίσει το παιδί να την τραβάει και επιβράβευσέ το άμεσα με κάποιο τρόπο πριν το χρόνο που συνήθως εκδηλώνει δυσαρέσκεια.

Το σημαντικότερο όλων είναι η ενθάρρυνση, η θετική σκέψη και η ομαδικότητα. Γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να γίνουν το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά!

Διάβασε επίσης: Μάσκα στα παιδιά στο σχολείο: Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας να τη συνηθίσει;

Διάβασε επίσης: Η μάσκα προστατεύει μόνο τους άλλους ή και εμάς; Χειρουργική ή υφασμάτινη; Δες εδώ δύο σημαντικές απαντήσεις

The Mamagers Update

Κανόνες για την αποτελεσματική οριοθέτηση της συμπεριφοράς των παιδιών

Οι έγκυες που προσβάλλονται από Covid-19 είναι πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i