Mindfulness: Μια δεξιότητα απαραίτητη σε μικρούς και μεγάλους

Τι είναι το mindfulness και τι σχέση έχει με το σχολείο;

παιδί σχολείο μάθηση εκπαίδευση βιβλία βιβλίο Choreograph

Από τη Μαριλένα Μίχα, εκπαιδευτικό

Τι είναι το mindfulness ή στα ελληνικά ενσυνειδητότητα; Είναι η επίγνωση του εαυτού και της ζωής. Ο όρος αυτός εστιάζει κυρίως στην προσοχή που δίνεις στον εαυτό σου, σε αυτό που αληθινά είσαι και σε αυτό που σου συμβαίνει κάθε στιγμή. Η πρακτική του mindfulness βοηθάει στην αναγνώριση, την κατανόηση και την αποδοχή των συναισθημάτων. Συνεπώς, τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν όχι μόνο σαν μαθητές στην σχολική τάξη, αλλά γενικότερα στην καθημερινότητά τους.

Γιατί η πρακτική αυτή είναι όμως απαραίτητη στο σχολείο;

Στις ΗΠΑ και στην Αγγλία ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε σχολικά περιβάλλοντα, ενώ στην Ευρώπη είναι δημοφιλής σε επαγγελματικούς κυρίως χώρους. Σκοπός της είναι να αποκτήσουν τα παιδιά (και οι ενήλικες) έναν τρόπο να συγκεντρώνονται στον εαυτό τους, να ηρεμούν, να νιώθουν καλά και να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις στη ζωή τους με μεγαλύτερη επίγνωση.

Πώς ωφελεί το mindfulness

Μειώνει τα επίπεδα άγχους και στρες

Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσει ο μαθητής το άγχος και την αγωνία που τυχόν βιώνει στην τάξη και να επωφεληθεί σε επίπεδο υγείας και ευεξίας. Ο κλάδος της νευροεπιστήμης υποστηρίζει ότι η πρακτική της συνειδητής αναπνοής (να καθόμαστε ήσυχα νιώθοντας την αναπνοή μας) καλλιεργεί μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διαύγεια, τη μνήμη και τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων. Βοηθά τα παιδιά να ηρεμούν, να βελτιώνουν τις σχολικές επιδόσεις και να νιώθουν ικανοποίηση από τη σχέση τους με τον εαυτό τους και τους συμμαθητές τους. Φυσικά όλο αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην γενικότερη καλή ψυχολογία των μαθητών και την κοινωνικοποίησή τους. Έτσι, βελτιώνονται και εξελίσσονται οι διαπροσωπικές τους σχέσεις και η επικοινωνία τους με άλλους, ενώ παράλληλα μειώνονται συναισθήματα θλίψης και χαμηλής αυτοπεποίθησης.

Αυξάνει τη συγκέντρωση προσοχής

Μια απλή δραστηριότητα χαλάρωσης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην σχολική τάξη και να ενισχύσει την συγκέντρωση των μαθητών και την όρεξή τους για το μάθημα. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι βοηθά τον εγκέφαλο στη βελτίωση και στη μάθηση νέων δεξιοτήτων. Τα παιδιά θα ηρεμήσουν, θα κάνουν ένα διάλειμμα και θα συνεχίσουν με ενεργότερη συμμετοχή στη διαδικασία της διδασκαλίας και μάθησης.

Διάβασε επίσης: Φιλαναγνωσία: Πώς θα αγαπήσουν τα παιδιά μας τα βιβλία

Διάβασε επίσης: 6 δεξιότητες που πρέπει να έχουμε (και δεν μας τις διδάσκουν στο σχολείο)

Δημιουργεί θετικό κλίμα στην τάξη

Όταν η ατμόσφαιρα που επικρατεί στη σχολική αίθουσα είναι φιλική, υποστηρικτική, ευχάριστη και προφανώς ήρεμη, το όφελος είναι μεγάλο: Ο μαθητής ενθαρρύνεται στην προσπάθεια του, νιώθει ζεστασιά και το μάθημα γίνεται πιο εύκολο και για το παιδί και για τον εκπαιδευτικό.

Ενισχύει την αυτονομία και την επίλυση προβλημάτων

Η ενσυνειδητότητα θα επιτρέψει στον μαθητή να καταλάβει τι του συμβαίνει εκείνη τη στιγμή, τι ακριβώς βιώνει και επιθυμεί. Με αυτόν τον τρόπο θα εκφράσει τα ‘’θέλω’’ του και θα προσπαθήσει να συζητήσει, να συνεργαστεί ή ακόμη και να βρει λύση. Η κατάλληλη διατύπωση προβληματισμών και ερωτήσεων στη διαμόρφωση απόψεων και ιδεών διασφαλίζει έτσι κι αλλιώς τη δυνατότητά τους να εκφράζονται ελεύθερα, να υπερασπίζονται με επιχειρήματα και να κρίνουν και να συγκρίνουν.

The Mamagers Update

Διάβασε επίσης: O μικρός που έγινε έξαλλος επειδή η μαμά του έφυγε για τη δουλειά χωρίς να τον φιλήσει

Διάβασε επίσης: Αίσθηση προκάλεσε η άρνηση του αντιδημάρχου πολιτισμού Λέσβου σε εκδήλωση δημόσιου μητρικού θηλασμού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i