Θέλω να παραιτηθώ από τη δουλειά μου: Πριν το κάνεις, διάβασε αυτά

Βαθμολόγησε με ειλικρίνεια τις παραμέτρους που μπορούν να κρίνουν τη δουλειά σου και αποφάσισε αν αξίζεις να αλλάξεις δουλειά.

these-long-hours-are-draining-all-the-energy-from-me-picture-id951545708

«Θέλω να παραιτηθώ από τη δουλειά μου»: Αυτή είναι μία σκέψη που, ίσως, δεν εξωτερικεύεις συχνά γιατί πλέον υπάρχουν πολλοί που θα σου πουν πως είσαι τυχερή που έχεις δουλειά, σωστά; Κι όμως εσένα αυτή η σκέψη δε σου φεύγει από το μυαλό.

«Όσο περισσότερο μιλάω με ανθρώπους για τις δυσκολίες που ενέχει το να “κάνουν το μεγάλο βήμα” τόσο περισσότερο αποζητώ, όπως και οι ίδιοι, μια εύκολη απάντηση, ένα πλαίσιο, ένα μαθηματικό τύπο για να αποφασίσουν αν πρέπει να μείνουν ή να φύγουν. Έτσι, αποφάσισα να κάνω μια δοκιμή. Αυτό είναι το προϊόν της έμπνευσής μου» τονίζει ο δρ Ben Michaelis, Ph.D., κλινικός ψυχολόγος, του οποίου η ειδικότητα είναι να βοηθά τα άτομα να επιτύχουν πνευματική υγεία και ευεξία μέσω της δημιουργικής έκφρασης.

Διάβασε επίσης: Πώς θα παραιτηθώ από τη δουλειά μου; Ρωτήσαμε τη life coach

Υπάρχουν τέσσερις παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη όταν σκέφτεσαι αν πρέπει να φύγεις ή όχι από τη δουλειά σου: μάθηση, εκτίμηση, αποδοχές και αροοπτικές.

1. Μάθηση

Πόσα μαθαίνεις στη δουλειά σου;

Όλες οι δουλειές έχουν πάντα κάτι καινούριο να σου προσφέρουν. Το θέμα είναι να το αντιλαμβάνεσαι και να κεντρίζει το δικό σου ενδιαφέρον.

2. Αξία

Κατά πόσο νιώθεις ότι σε εκτιμούν στη δουλειά σου;

Διαχώρισε την Αξία από τις Αποδοχές. Το ερώτημα «Κατά πόσο νιώθεις ότι σε εκτιμούν στη δουλειά σου;» έχει σκοπό να σε κάνει να σκεφτείς πόσο εσύ και η συμβολή σου δέχεσαι την εκτίμηση και το σεβασμό των συναδέλφων, του προϊσταμένου και της εταιρείας σου.

3. Αποδοχές

Νιώθεις ότι πληρώνεσαι καλά γι’ αυτό που κάνεις;

«Όσο και να μη θέλεις να είναι έτσι, τα χρήματα μετρούν» λέει ο ίδιος. «Δεν είναι τα πάντα, αλλά δεν είναι και ασήμαντα. Όπως μου είπε κάποτε ένας συνταξιδιώτης “Οι μόνοι άνθρωποι που νομίζουν ότι τα λεφτά δεν μετρούν είναι οι πάμπλουτοι. Για τους υπόλοιπους είναι πολύ σημαντικά – ειδικά όταν δε σου φτάνουν για το νοίκι”. Γι’ αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη στην εξίσωσή μας».

4. Προοπτικές

Τι ευκαιρίες βλέπεις για πρόοδο ή για να κάνεις ενδιαφέροντα πράγματα στο μέλλον;

Βαθμολόγησε καθένα από τους τέσσερις παράγοντες από το 1 έως το 10 για την τωρινή δουλειά σου.

Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι δε νιώθεις πως μαθαίνεις και πολλά από την τωρινή δουλειά σου, οπότε βαθμολογείς τη Μάθηση με 2 ή κάτι τέτοιο. Και νιώθεις ότι σε εκτιμούν σχετικά, οπότε βάζεις στην Αξία ένα 5. Πληρώνεσαι αρκετά καλά, οπότε βάζουμε εκεί ένα 7 και υπάρχουν κάποιες προοπτικές να κάνεις ενδιαφέροντα πράγματα αργότερα, οπότε βάζουμε εκεί ένα 5.

Αν τα προσθέσουμε, το αποτέλεσμα θα είναι κάπως έτσι: 2 (Μάθηση) + 5 (Αξία) + 7 (Αποδοχές) + 5 (Προοπτικές) = 19. Αυτή είναι η βαθμολογία για την τωρινή δουλειά σου.

Τώρα, κάνε το ίδιο για μια άλλη δουλειά που ίσως σκέφτεσαι

Ας πούμε ότι περιμένεις να μάθεις πολλά από την καινούργια σου δουλειά, οπότε βάζεις 7. Πιστεύεις ότι θα σε εκτιμούν πολύ και βάζεις κι εκεί 7. Φαντάζεσαι ότι οι αποδοχές θα είναι περίπου οι ίδιες, οπότε τις βαθμολογείς και πάλι με 7. Τέλος, βλέπεις μεγάλες προοπτικές, οπότε βάζεις 9.

Αν τα προσθέσεις, θα έχεις το εξής αποτέλεσμα: 7 (Μάθηση) + 7 (Αξία) + 7 (Αποδοχές) + 9 (Προοπτικές) = 30. Αυτή είναι η βαθμολογία για τη μελλοντική δουλειά σου.

Φαίνεται εύκολο, έτσι; Η τωρινή δουλειά σου πήρε 19 στη βαθμολογία, ενώ η μελλοντική πήρε 30, άρα πρέπει να παραιτηθείς από τη δουλειά που έχεις τώρα. Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν δύο παράγοντες Χ που είναι πολύ σημαντικοί στη λήψη αυτής της απόφασης. Είναι η αλλαγή και ο φόβος:

5. Αλλαγή

Πόσο θα αναστατωθεί η ζωή σου αν αλλάξεις δουλειά;

6. Φόβος

Πόσο φοβάσαι το καινούργιο και το άγνωστο;

Βαθμολόγησε κάθε παράγοντα από το 1 έως το 10. Ας πούμε ότι η αλλαγή δουλειάς θα έχει μέτρια επίδραση στη ζωή σου, οπότε τη βαθμολογείς με 4. Φοβάσαι σχετικά την αλλαγή, οπότε εκεί βάζεις 5. Πρόσθεσε τους δύο αριθμούς και θα έχεις τη βαθμολογία Αλλαγή/Φόβος. Τώρα, αφαίρεσε τη βαθμολογία Αλλαγή/Φόβος από τη μελλοντική δουλειά σου και σύγκρινε το αποτέλεσμα με τη βαθμολογία της Τωρινής Δουλειάς σου. Στο παράδειγμά μας, αυτό σημαίνει Μελλοντική Δουλειά = 9 μείον Αλλαγή/Φόβος = 9, οπότε το αποτέλεσμα είναι 21, ενώ για την Τωρινή Δουλειά σου είναι 19. Αυτό σημαίνει ότι ήρθε ο καιρός να φύγεις. Δε χρειάζεται να παραιτηθείς σήμερα, αλλά πρέπει να το κάνεις και, μάλιστα, σύντομα. Δεν ήταν και τόσο δύσκολο να το καταλάβεις, σωστά; Αυτό που μένει τώρα είναι να αναλάβεις δράση. Αν αυτή η εξίσωση σε έπεισε να μείνεις στη δουλειά σου, αλλά νιώθεις ακόμα νευρική, προσπάθησε να μεταβάλεις τους πρώτους τέσσερις παράγοντες: Μάθηση, Αξία, Αποδοχές και Προοπτικές. Αν προσπάθησες να τα βελτιώσεις αλλά πάλι νιώθεις βαλτωμένη, ίσως πρέπει να ξανακάνεις τους υπολογισμούς.

Διάβασε επίσης: Δε μου αρέσει η δουλειά μου! Η life coach δείχνει το δρόμο αν νιώθεις ότι έχεις κολλήσει

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i