Παιδικό παιχνίδι: Γιατί είναι τόσο απαραίτητο;

Μέσα από το παιχνίδι το παιδί έχει την δυνατότητα να δράσει ελεύθερα, να ζήσει σε ένα κόσμο φανταστικό που μπορεί να εξουσιάσει, να εκφράσει τα συναισθήματα του, να μάθει τον εαυτό του και τους ανθρώπους γύρω του!

παιχνίδι και παιδί

Οι ειδικοί λένε, ότι στο παιχνίδι αντικατοπτρίζονται συχνά οι πλευρές της πραγματικής μας ζωής. Και μάλιστα οι τρόποι με τους οποίους τα παιδιά συμπεριφέρονται καθώς παίζουν απεικονίζουν συνήθως την συμπεριφορά τους στην καθημερινότητά τους γενικότερα.

Γιατί είναι όμως τόσο σημαντικό το παιχνίδι στη ζωή των παιδιών; Μα φυσικά γιατί πρόκειται για μια δραστηριότητα που το βοηθά να ανακαλύψει μόνο του τον κόσμο, ένας απαραίτητος παράγοντας για την αρμονική ανάπτυξη τόσο του σώματος όσο και της προσωπικότητας του.

Πιο συγκεκριμένα...

• Ευνοεί τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Βοηθά στην ανάπτυξη της κινητικότητας του και στην ανάπτυξη των αισθητηρίων οργάνων του.

• Βοηθά να αναπτυχθούν οι νοητικές ικανότητες του.

• Μέσα από το παιχνίδι αναπτύσσει το συναισθηματικό του κόσμο.

• Χάρη στο παιχνίδι αναπτύσσει την επιδεξιότητα του και την κοινωνικότητα του. Ανακαλύπτει τα άλλα παιδιά, μοιράζεται τις χαρές του μαζί τους.

• Το παιχνίδι αναπτύσσει τη φαντασία του και βέβαια το διασκεδάζει.

•Μεγάλοι θεωρητικοί υποστηρίζουν, ότι το παιχνίδι προκαλεί στο παιδί μια πραγματική εσωτερική ανάγκη για άσκηση της νοημοσύνης και της περιέργειάς του. Αναπτύσσει την ικανότητα αναπαράστασης, το συμβολισμό, τη μίμηση και τη φαντασία.

shutterstock_524935618

Την προσοχή σου σε αυτό το σημείο!

  • Το ακριβότερο ή το πιο πολυδιαφημιζόμενο παιχνίδι, δεν είναι αναγκαστικά και το πιο κατάλληλο για το παιδί. Ο ευαίσθητος και αδιαμόρφωτος ακόμα χαρακτήρας του πρέπει να είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τις αγορές μας.
  • Το παιχνίδι χρειάζεται να έχει σχέση με τη φαντασία του παιδιού. Γι αυτό πρέπει να αποφεύγονται τα πολύ ουδέτερα παιχνίδια. Αντίθετα οι εικόνες και οι ιστορίες μπορούν να εξοικειώσουν το παιδί με καταστάσεις άγνωστες σε αυτό.
  • Ένα παιδί είναι πάντα περίεργο να μάθει πώς είναι φτιαγμένο το παιχνίδι του. Γι' αυτό πρέπει να μπορεί να το συναρμολογήσει κάθε φορά που το επιθυμεί.
  • Η ποσότητα χρειάζεται να είναι προσαρμοσμένη στη λειτουργία του παιχνιδιού. Αρκεί μια κούκλα για ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι. Για να κτιστεί όμως μια πόλη χρειάζονται πολλοί κύβοι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i