Πώς να διαπραγματευτώ το μισθό μου: Ιδού όσα πρέπει να γνωρίζεις

14 φράσεις που πρέπει να αποφύγεις όταν διαπραγματεύεσαι το μισθό σου με τον εργοδότη σου.

shutterstock-576771979_frxs

Η διαπραγμάτευση του μισθού σου -είτε πρόκειται να συνεργαστείς για πρώτη φορά με μια εταιρεία, είτε είσαι ο «παλιός» που ζητάει αύξηση- δεν διαφέρει σε τίποτα από οποιαδήποτε άλλη αγοραπωλησία παρά μόνο στο εξής:

Αυτό που είναι για «πώληση» είσαι εσύ ο ίδιος και το όποιο ταλέντο έχεις. Ωστόσο, επειδή η κουβέντα αυτή είναι μια εντελώς προσωπική υπόθεση (για την ακρίβεια, πιο προσωπική δεν γίνεται), είναι πολύ δύσκολο να μην εμπλακεί το συναίσθημα σε αυτή. Επειδή, λοιπόν, σε ανάλογες περιπτώσεις το συναίσθημα είναι κακός σύμβουλος, ιδού μερικές φράσεις που καλό θα ήταν να αποφύγεις όταν «ντιλάρεις» το μηνιάτικο.

«Δέχομαι την (πρώτη) προσφορά σας»

Θυμήσου: Υποτίθεται ότι η κουβέντα γίνεται για να διαπραγματευτείς τον μισθό σου. Και μια διαπραγμάτευση συμπεριλαμβάνει πάντα τη διαδικασία της προσφοράς και της αντιπροσφοράς. Οπότε, ποιο το νόημα της διαδικασίας αν είναι να πεις το «ναι» από τον πρώτο αριθμό που θα ακούσεις;

«Θέλω Χ ευρώ»

Ποτέ μην λες εσύ πρώτος το ποσό που θέλεις αφού το ζητούμενο είναι να υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση. Μια καλή στρατηγική είναι να αφήνεις τον (υποψήφιο) εργοδότη να πει πρώτος πόσα λεφτά προτίθεται να σου δώσει. Με τον τρόπο αυτό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την πρώτη προσφορά που θα σου γίνει ως σημείο εκκίνησης για να πιέσεις εν συνεχεία για περισσότερα.

«Το ελάχιστο που θέλω είναι Χ ευρώ»

Αντίστοιχα, αν ενημερώσεις τον «απέναντι» για το ελάχιστο ποσό που περιμένεις να σου προσφερθεί, το πιο πιθανό είναι να καταλήξεις να πάρεις μόνο τόσα.

«Μόνο τόσα δίνετε;»

Καλό θα ήταν να αποφύγεις αυτή ή οποιαδήποτε ανάλογου ύφους και περιεχομένου φράση -σκοπός σου είναι να διαπραγματευτείς με επιτυχία, όχι να προσβάλλεις τον εργοδότη. Οπότε, συγκρατήσου ακόμα και αν μισθός που σου προσφέρουν είναι για γέλια. Ή, χειρότερα, για κλάματα.

Πώς να διαπραγματευτώ το μισθό μου: Ιδού όσα πρέπει να γνωρίζεις - εικόνα 1

«Η απάντησή μου είναι “όχι”»

Τί πάει να πει όχι; Θυμήσου ότι εδώ το ζητούμενο είναι να ανεβάσεις την αξία σου στα μάτια του υποψήφιου εργοδότη σου, εξασφαλίζοντας μια ακόμη καλύτερη προσφορά. Λέγοντας “όχι”, το μόνο που καταφέρνεις είναι να περιορίσεις τραγικά τα περιθώρια των διαπραγματεύσεων, αποκλείοντας ενδεχομένως μια βελτιωμένη προσφορά. Οπότε, όχι στο «όχι».

«Την περίοδο αυτή μου έχει γίνει και άλλη μια, καλύτερη προσφορά»

Ακόμα και αν λες την αλήθεια, καλό θα ήταν να αποφύγεις να παίξεις αυτό το χαρτί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκτός από άκομψο, δεν είναι απίθανο ο (υποψήφιος) εργοδότης σου να θελήσει να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες. Και αν λες ψέματα, ίσως και να ζοριστείς λιγάκι να φανείς πειστικός στην περίπτωση που ο «απέναντι» αρχίσει να σου γυρεύει περισσότερες λεπτομέρειες. Εκτός, βέβαια, και αν είσαι τόσο καλός στο πόκερ.

«Εν κατακλείδι / Αυτή είναι η τελική μου προσφορά»

Φράσεις αναλόγου ύφους ακούγονται συνήθως όταν απειλείς κάποιον και όχι όταν διαπραγματεύεσαι μαζί του. Αν πεις κάτι ανάλογο και ο (υποψήφιος) εργοδότης δεν «τσιμπήσει», η κουβέντα σας εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα πρέπει να θεωρείται τελειωμένη. Ο επόμενος!

Δες περισσότερα στο Askmen.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i