Πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι κατά την παιδική ηλικία

Το παιχνίδι είναι μια ανθρώπινη ανάγκη που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σωματική, ψυχική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.

cute-smiling-boy-in-sponge-ball-pool-picture-id666530674 Wavebreakmedia

Οι επιδράσεις και η σημασία του στην ανάπτυξη των παιδιών είναι ένα θέμα που απασχολεί τους ειδικούς τόσο στον τομέα της Ψυχολογίας, όσο και στον τομέα της Παιδαγωγικής. Το παιχνίδι αποτελεί ένα μέσο βιωματικής μάθησης και συμβάλλει στην ισορροπημένη ανάπτυξη και στην ψυχική υγεία του ατόμου.

Η καθοριστική του επιρροή στη διαδικασία της μάθησης, αφενός θέτει τις βάσεις για την άρτια ανάπτυξη του παιδιού και αφετέρου καλύπτει ένα μεγάλο εύρος αισθητικών, κινητικών, νοητικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ξέρεις τι να κοιτάς όταν αγοράζεις παιχνίδια για να είναι ασφαλή; Τι δείχνει η σήμανση CE;

Ο όρος μάθηση δεν αναφέρεται μόνο στα όσα αποκομίζει ο μαθητής μέσα από τη διδασκαλία των διαφόρων μαθημάτων, αλλά και σε όσα αποκτά πέρα από το τυπικό σχολικό πρόγραμμα.

Ο σύγχρονος τρόπος μάθησης επικεντρώνεται στην αυτενεργό μάθηση, που επί της ουσίας βοηθά στην ανάπτυξη της πρωτοβουλίας και δράσης του ίδιου του μαθητή. Το παιχνίδι είναι το πιο δυνατό εργαλείο μάθησης, αφού ενεργοποιεί σφαιρικά την προσωπικότητα του παιδιού, την οργανώνει και την καθοδηγεί προς την ωριμότητα.

Όσο τα παιδιά παίζουν αλληλεπιδρούν με τους συνομηλίκους και τους ενήλικες και αναλαμβάνουν ρόλους που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Με άλλα λόγια υποδύονται διαφορετικούς χαρακτήρες αναπτύσσοντας με αυτό τον τρόπο την ικανότητα να βλέπουν τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία.

Πιο συγκεκριμένα μέσα από το παιχίδι, τα παιδιά διδάσκονται

  • να μοιράζονται,
  • να καθοδηγούν και να καθοδηγούνται,
  • να βοηθούν και να προστατεύουν τους άλλους,
  • να επιλύουν προβλήματα,
  • να ανακαλύπτουν ιδέες,
  • να διαχειρίζονται καταστάσεις,
  • να λειτουργούν ομαδικά και
  • να αναπτύσσουν δεξιότητες, με απώτερο και πιο σημαντικό σκοπό να κοινωνικοποιούνται.

Τα οφέλη του παιχνιδιού είναι πολλά τόσο σε γνωστικό και κινητικό επίπεδο, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο και γι’ αυτό μπορεί να αποτελέσει μια βασική δραστηριότητα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Τα είδη του παιχνιδιού σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών και τα στάδια ανάπτυξης

Οι εκπαιδευτικοί καλό θα ήταν να εντάξουν και να προγραμματίσουν το χώρο και το χρόνο για παιχνίδι μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία με σκοπό την ενίσχυση των κοινωνικών και γνωστικών δεξιοτήτων που προκύπτουν από αυτό και να οδηγήσουν το παιδί στην σχολική επιτυχία και όχι μόνο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i