Πώς θα κόψεις την πάνα (εσύ, όχι το παιδί!) και πώς το έκανα εγώ βήμα-βήμα

Πώς θα κόψει το παιδί την πάνα; Ή μήπως πως θα κόψεις εσύ την πάνα; Ήρθε η ώρα που το μωρό σου γίνεται νήπιο και που η πάνα - που τόσο αγάπησες- πάει περίπατο.

shutterstock_469136687 By ChameleonsEye

Την ώρα τούτη, που σου γράφω το άρθρο αυτό, δύο- τρεις πάνες βρακάκια φιγουράρουν -χωρίς λόγο- στο δωμάτιο της μεγάλης μου κόρης. Υποτίθεται πως τις κρατάμε εκεί, μήπως και θέλουμε να τις φορέσουμε σε κάποιο μωράκι- κούκλα!

Τι συμβαίνει με την πάνα που τόσο μισείς τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού; Γιατί παθαίνεις - εσύ- τέτοια εξάρτηση μαζί της; Και πως θα την κόψεις- εσύ- όχι το παιδί!

Στην πρώτη σου γνωριμία με την πάνα, από το μαιευτήριο κιόλας, κανείς δεν σε προειδοποίησε για το δέσιμο που θα δημιουργούσατε. Δεν είναι και λίγο πράγμα να ξυπνάς δέκα φορές σε μια νύχτα και η μόνη σου συντροφιά να είναι ένα πακέτο πάνες και μωρομάντηλα. Κι ύστερα, τα νούμερα της πάνας αλλάζουν, η επιλογή για την ιδανική πάνα, κάνει το δεσμό μεγαλύτερο, το είδος της πάνας και η μετάβαση στην πιο λεπτή ή στο βρακάκι, κάνει το δεσμό ανίκητο.

Υπάρχουν βέβαια και τα ατυχήματα, τότε που η πάνα έπαθε διαρροή, και οι φορές που ξέχασες να φέρεις δεύτερη μαζί και τρίτη αλλά αυτά τα γεγονότα τα βάζουμε μαζί με τις αναμνήσεις μιας πάνας.

Και μετά, το παιδί μεγάλωσε, έφτασε στην ηλικία που ειδικοί και το σώμα του είναι έτοιμο να κόψει την πάνα, αλλά εσύ δεν... δεν θέλεις να την κόψεις. Σε παλαιότερες δεκαετίες, οι μαμάδες προσπαθούσαν να κόψουν την πάνα στους 9 μήνες ή και νωρίτερα, με απίστευτο κόπο από μεριάς τους, μιας και το σώμα του παιδιού δεν ήταν έτοιμο. Όσο νωρίτερα έκοβε η μάνα την πάνα, τόσο μεγαλύτερη η υπερηφάνεια.

Βέβαια, 2-3- 10 ψυχολογικά μας έμειναν ως γενιά από το καμάρι της μάνας, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Και φτάσαμε στο σήμερα, που παιδιά φορούν πάνα ως τα 5 και οι μαμάδες χαρούμενες μιλούν για παιδιά ανεξάρτητα που θα αποφασίσουν αυτά να κόψουν την πάνα. Ας πούμε την αλήθεια! Είσαι εσύ που δεν θέλεις να μπεις στη νέα πραγματικότητα.

Κι εδώ θα σου εξομολογηθώ πως ναι, η περίοδος μέχρι να μείνει άνευ πάνας το παιδί με σιγουριά και χωρίς ατυχήματα- καθημερινά τουλάχιστον- είναι δύσκολη- για σένα- αλλά δεν είναι αιώνια. Είναι ένα μικρό διάστημα που ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

Προτού ξεκινήσω το coaching για τη διακοπή πάνας στη μεγάλη μου κόρη, πήρα γνώμες από διάφορες φίλες μαμάδες, που είχαν παιδιά και μεγαλύτερα και μικρότερα.

Σε μας, η διακοπή έγινε γρήγορα, μέσα σε μια εβδομάδα, χωρίς πισωγυρίσματα αλλά ήμουν προετοιμασμένη. Φίλες, με συμβούλευαν να μην κόψω τη βραδινή πάνα, να έχω πάνα μαζί για τις εξόδους ενώ άλλες έλεγαν, "γιατί από τώρα και που να τρέχεις σε ξένες τουαλέτες, δεν φοβάσαι τα μικρόβια!". Ξέχνα τα αυτά.

Κάνε τη διακοπή πάνας- για εσένα- και το παιδί - παιχνιδάκι.

Προετοίμασε το παιδί και προετοιμάσου κι εσύ:

Το μεγαλύτερο χαστούκι στην διαδικασία διακοπής πάνας για εμάς, ήταν η πρώτη φορά, που εμείς αποφασίσαμε να κόψει το παιδί την πάνα. Εμείς, χωρίς καμία εξάσκηση, αφήσαμε ένα παιδί που είχε μάθει να κάνει πιπί και κακά επάνω του, μόνο χωρίς πάνα. Και φυσικά, αποτύχαμε, τα ατυχήματα δεν σταματούσαν, σε βαθμό που πήρα την παιδίατρο να ρωτήσω μήπως το παιδί, έχει κάποιο λειτουργικό πρόβλημα, μιας και είχε φτάσει τους 30 μήνες που ο σφιγκτήρας της ουρήθρας - ο σφιγκτήρας του πρωκτού προηγείται- έχει ωριμάσει.

Οπότε, προτού βγάλεις την πάνα, δημιούργησε το κατάλληλο περιβάλλον, προμηθευτείτε το καθισματάκι ή γιο -γιο επιλογής του, ζήτα του να φοράει πάνα αλλά να πηγαίνετε μαζί και στο μπάνιο, τσέκαρε την πάνα αν φουσκώνει, αν το παιδί φαίνεται να καταλαβαίνει πότε θέλει να ουρήσει ή αφοδεύσει, σημείωσε ώρες, πρόγραμμα, για να βοηθηθείς στην επόμενη- χωρίς πάνα- φάση.

Μην φοβάσαι τα ατυχήματα

Ναι, το πρώτο διάστημα θα είναι δύσκολο, θα υπάρξουν σίγουρα ατυχήματα και ειδικά τα ατυχήματα που περιέχουν τις λέξεις κακά και ρούχα είναι δύσκολα. Αν δεις τα σκούρα, ξεφορτώσου και κανένα ρουχαλάκι που αδυνατείς να πλύνεις, κανένα άσπρο σορτσάκι. Η λογική θέλει τις πρώτες ημέρες το παιδί να ντύνεται ελαφρά, αν όχι να το έχεις τελείως γυμνό. Μην του φοράς τα αγαπημένα του παντελόνια ή τα πιο ακριβά κομμάτια της γκαρνταρόμπας, για να αποφύγεις να πετάξεις ρούχα που θα σε πονέσουν. Εξοπλίσου με καλό απορρυπαντικό και φύγαμε.

Η καλή σου φίλη η σφουγγαρίστρα

Θα κάνετε παρεούλα μαζί εντός σπιτιού, ειδικά τα πρώτα εικοσιτετράωρα. Έχε την κοντά, γιατί θα την χρειάζεσαι άμεσα.

Εξοπλίσου με καλό γιο- γιο ή κάθισμα για την τουαλέτα

Αν διαθέτετε και δεύτερο μπάνιο, διαμόρφωσέ το αποκλειστικά για τις ανάγκες του παιδιού με κάθισμα ειδικό πάνω στην τουαλέτα, ενώ αν το παιδί προτιμά το γιο- γιο, άφησέ το αρχικά στο μπάνιο για να μην θεωρήσει παιχνίδι το παιδί την όλη διαδικασία. Ναι, στο διασκεδαστικό του πράγματος (όχι φωνές, όχι απογοήτευση), όχι στο παιχνίδισμα του πράγματος (κάνε τα πιπί σου όπου θες, δεν πειράζει).

Μην κλειστείς σπίτι

Είναι λογικό τις πρώτες ημέρες να έχεις ανασφάλεια για το που μπορεί να συμβεί το επόμενο ατύχημα με την πάνα αλλά μην κλείσεις το παιδί σπίτι γιατί δεν θα το μεγαλώσεις εκεί. Έχε μαζί σου, όπου πας, δεύτερο και τρίτο βρακάκι και σετ με ρούχα και μωρομάντηλα, και πετσέτα (μας συνέβει ατυχηματάκι και στο αυτοκίνητο) και έσω έτοιμη πως όλα θα πάνε στραβά. Και τι έγινε. Μην βάλεις την πάνα στο παιδί απλά για το ταξίδι- το έχω ακούσει κι αυτό- μην βάλεις την πάνα στο πρώτο ατύχημα, μην βάλεις την πάνα επειδή έχετε να πάτε σε κάποιο γάμο ή βάφτιση. Δείξε εμπιστοσύνη στο παιδί σου!

Νυχτερινή πάνα;

Εγώ την απέφυγα, κάναμε πλήρη απεξάρτηση από την πάνα εξ΄αρχής. Προμηθεύτηκα αρχικά το εύχρηστο αδιάβροχο υπόστρωμα και το έβαλα και στο κρεβάτι του παιδιού και στο δικό μας. Είχα έτοιμο πάντα ένα σεντόνι δίπλα στο κρεβάτι αλλά το χρειάστηκα μια φορά μόνο. Κάποιοι ειδικοί σε παιδιά μικρότερης ηλικίας, υποστηρίζουν τη χρήση πάνας στον ύπνο αλλά η αλήθεια είναι πως είναι σαν να λες στο παιδί, «εδώ θα έχεις πάντα τη σιγουριά σου».

Όχι στα πισωγυρίσματα

Δώσε στο παιδί ένα διάστημα μιας εβδομάδας για να είσαι σίγουρη ότι πρέπει να αφήσεις κι άλλο χρόνο να περάσει, προτού του φορέσεις και πάλι πάνα. Ένα μεγάλο λάθος των γονιών είναι πως απογοητεύονται και κουράζονται από τα διαρκή μικροατυχήματα- άσε που δεν το χωράει ο εγωισμός μας, το ταλέντο μας, να μην μπορεί να κάνει την ανάγκη του στην τουαλέτα. Αν δώσεις στο παιδί το ελεύθερο, μπορεί να φοράει πάνα μέχρι τα 10, αν δεν του διδάξεις την τουαλέτα, δεν θα μάθει ποτέ ούτε την υγιεινή, ούτε την τουαλέτα.

Φτιάξε τελετουργία

Πρακτικά, δημιούργησε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα για τα κακά και τα πιπί. Το τέλειο καθισματάκι μας, τα υπέροχα βρακάκια μας, το σούπερ καζανάκι που στέλνει τα πιπί στη θάλασσα, τα κακάκια που έχουν αδερφάκια που τα περιμένουν, το πλύσιμο των χεριών με σαπουνάδα, τα μυρωδάτα μωρομάντηλα, όλα συνθέτουν το παζλ της ενασχόλησης ενός παιδιού με την τουαλέτα.

Εξοπλίσου με το γιο γιο παντός καιρού

Λοιπόν, αυτό που με έσωσε από την ιστορία μικρόβια, ξένες τουαλέτες, τι κάνουμε εν κινήσει, ήταν ένα κάθισμα διπλής χρήσης με σακούλες μιας χρήσης. Το χρησιμοποιείς και σαν κάθισμα για κάθε τουαλέτα και μόνο του, παντού, μιας και τα ποδαράκια του ανοιγοκλείνουν. Πετάς την σακούλα και είσαι έτοιμη. Το έχουμε πάρει παντού μαζί μας, στο δρόμο, σε γάμους, ακόμα και στην άμμο. Λέει το παιδί «τουαλέτα» και δεν ψάχνεσαι.

Τα μικρόβια μένουν μακριά μιας και το παιδί είναι πιο ψηλά και δεν έχει επαφή με άλλη τουαλέτα και εσύ, είσαι ήσυχη. Θυμάμαι την καψερή τη μαμά μου, να βάζει δέκα στρώσεις χαρτί υγείας σε τουαλέτες ξένες και να μας κρατά ψηλά ή να βρίσκει τρόπο να μας κρατήσει σε πάρκινγκ και την λυπάμαι!

Τέλος, εξοικειώσου με την λέξη πιπί ή κακά ή τουαλέτα ή μπάνιο

Θα την ακους συχνά, ειδικά σε εξόδους, θα πας και 10 και 20 φορές να την επισκεφτείς, θα κάνει την ανάγκη του τις μισές το παιδί, ενώ τις υπόλοιπες θα θαυμάζει το μπάνιο, τη βρύση, το χαρτί, τα κοχύλια και ό,τι άλλο φανταστείς. Έχε υπομονή και Ωμμμμ Ωμμμμ! Cool!

Βρες με στο φυσικό μου περιβάλλον στο Instagram

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i