Να βάλω υπνόσακο στο μωρό για να μην κρυώνει; Όλα όσα θες να γνωρίζεις

Νομίζεις πως επειδή ζούμε στη ζεστή Ελλάδα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις αξεσουάρ όπως είναι ο υπνόσακος για το παιδί σου; Κάνεις λάθος.

ypnosakos

Τι είναι ακριβώς ο υπνόσακος και πως θα τον χρησιμοποιήσεις;

Ένας υπνόσακος είναι ουσιαστικά μία κουβέρτα που φοριέται, σχεδιασμένη ειδικά για μωρά. Οι υπνόσακοι έχουν άνοιγμα στο λαιμό και στις μασχάλες και ουσιαστικά φοριούηνται στο μωρό, βοηθώντας το να παραμείνει στη σωστή θερμοκρασία καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς τα προβλήματα που δημιουργούν οι παραδοσιακές κουβέρτες και τα σεντόνια που το μωρό είτε να αποδιώχνει, είτε τυλίγεται μέσα σε αυτά.

Είναι όλοι οι υπνόσακοι ασφαλείς;

Για να είναι ασφαλής ένας υπνόσακος θα πρέπει να έχουν τηρηθεί οι σωστές προδιαγραφές στην κατασκευή του και να είναι φτιαγμένος από ασφαλή υλικά. Όταν τηρούνται οι σωστές προδιαγραφές, τότε ο υπνόσακος είναι ότι πιο ασφαλές για τον ύπνο του μωρού. Με το σωστό μέγεθος ανοίγματος στο λαιμό και στις μασχάλες, το μωρό δεν κινδυνεύει να γλυστρήσει μέσα ή έξω από τον υπνόσακο και παράλληλα δεν περιορίζεται η ελευθερία κινήσεών του. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι το παιδί θα έχει συνεχή και σωστή θερμοκρασία που θα το βοηθήσει να κοιμηθεί αδιατάραχτα όλη τη νύχτα.

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσω έναν υπνόσακο αντί για μία παραδοσιακή κουβέρτα;

  • Το μωρό δεν μπορεί να κλωτσήσει τον υπνόσακό του. Οπότε δεν μένει ξεσκέπαστο, δεν κρυώνει και δεν ξυπνάει, ούτε το ίδιο, ούτε και όλη η οικογένεια.
  • Το μωρό δεν πρόκειται να κουκουλωθεί η να μπερδευτεί με τον υπνόσακο
  • Οι υπνόσακοι βοηθούν τα μωρά να παραμείνουν σε μία σταθερή και άνετη θερμοκρασία καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.
  • Το μωρό μπορεί να ξυπνήσει να κινηθεί μέσα στην κούνια του και να αποκοιμηθεί ξανά, χωρίς να χρειάζεται να τακτοποιηθούν πάλι τα σκεπάσματά του.
  • Ο υπνόσακος γίνεται γρήγορα ένα καταπληκτικό μέρος της βραδυνής σας ρουτίνας. Έτσι μόλις το μωρό τον φοράει, νιώθει οικιά, νιώθει ασφαλές και

    καταλαβαίνει ότι ήρθε η ώρα του ύπνου, ακόμη και αν βρίσκεται μακριά από το σπίτι του.

  • Βοηθούν στην ομαλή μετάβαση από την καλαθούνα στο κρεβάτι του, καθώς αποτελούν το κοινό σημείο και των δύο.
  • Καθυστερούν την ηλικία που το μωρό γυρίζει και κοιμάται μπρούμυτα, επομένως δε χρειάζεται να ανησυχείς και να σηκώνεσαι συχνά για να γυρίζεις το παιδί ανάσκελα.
  • Δεν αφήνουν το μωρό να σκαρφαλώσει τα κάγκελα της κούνιας και έτσι νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς το μωρό μεγαλώνει και ζωηρεύει.

temperature_table_large

Τι πρέπει να φορέσω στο παιδί μου κάτω από τον υπνόσακο;

Αυτό είναι συνάρτηση του πάχους του υπνόσακου (tog) και της θερμοκρασία που έχεις στο σπίτι. Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε σε αδρές γραμμές πως πρέπει να ντύσεις το παιδί ανάλογα με τα παραπάνω:

Παρόλα αυτά και καθώς κάθε μωρό είναι διαφορετικό, εσύ θα καταλάβεις τι είναι καλύτερο να κάνεις. Τοποθέτησε τα χέρια στο στήθος του μωρού και αναλόγως πως το αισθάνεσαι θα καταλάβεις αν το έχεις ντύσει καλά. Τα χέρια δεν είναι πάντα ένας ασφαλής δείκτης, γιατί τα χέρια των μωρών τείνουν τις περισσότερες φορές να είναι κρύα.

Τι βάρος / πάχος (tog) υπνόσακου να χρησιμοποιήσω;

Οι υπνόσακοι των 2.5 tog είναι ιδανικοί για το Χειμώνα, την Άνοιξη και το Φθινόπωρο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με το ανάλογο ντύσιμο από μέσα ακόμη και κάποια κρύα βράδια το καλοκαιριού. Αν το δωμάτιό έχει συνήθως θερμοκρασία κάτω των 20°C, δοκίμασε έναν υπνόσακο 2.5 tog. Αν όμως μένεις στο Νότο ή έχεις τη θερμοκρασία στο σπίτι ρυθμισμένη πάντα πάνω από τους 21°C ίσως είναι καλύτερα να προτιμήσεις ένα υπνόσακο 1 tog. Συχνα οι μητέρες χρησιμοποιούν έναν υπνόσακο 2.5 tog για τη νύχτα και έναν υπνόσακο 1 tog για τη μέρα, που η θερμοκρασία στο σπίτι είναι συνήθως υψηλότερη.  Οι υπνόσακοι 0.5 tog είναι για τα Ελληνικά Καλοκαίρια που η θερμοκρασία ανεβαίνει πολύ και με το ζόρι δέχεστε και εσείς το σεντονάκι.

Γιατί να πάρω στο παιδί μου υπνόσακο 2.5 tog όταν το πάπλωμά μου είναι 5, 6 ή και 12 tog;

Οι παιδιάτροι συστήνουν τα σκεπάσματα των μωρών να είναι ελαφριά. Από τη δική μας έρευνα και τις μαρτυρίες γονιών, οι υπνόσακοι 2.5 tog είναι ότι πρέπει για το χειμώνα στην Ελλάδα και οι υπνόσακοι 1 tog για την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ένας υπνόσακος κυκλώνει ουσιαστικά το σώμα του παιδιού και το μονώνει πάνω και κάτω, δημιουργώντας μία ζεστή τσέπη αέρα γύρω από το μωρό. 

Τα 2.5 tog είναι ιδανικά για χρήση όλο το χρόνο εκτός από τα ζεστά καλοκαίρια που θα πάτε στο 1 ή στο 0.5 tog. Τα 2.5 tog είναι ιδανικά και γιατα ταξίδια σας. Το μόνο που έχεις κάθε φορά να προσαρμόσεις είναι το ντύσιμο του μωρού από μέσα και έτσι πάντα θα έχεις το μωρό στη σωστή θερμοκρασία.

Γιατί οι υπνόσακοι δεν πρέπει να έχουν μανίκια;

Οι υπνόσακοι δεν πρέπει να έχουν μανίκια ώστε να διευκολύνουν την κυκλοφορία του αέρα και την αποβολή θερμότητας από το σώμα του παιδιού. (Τα μωρά που κοιμούνται στις παραδοσιακές κουβέρτες, πάντα βγάζουν τα χέρια τους έξω από την κουβέρτα). Επιπλέον τα χοντρά μανίκια ενός υπνόσακου περιορίζουν σημαντικά τη δυνατότητα κίνησης του μωρού και επομένως και την ποιότητα του ύπνου του.

Πηγή: www.grobag.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i