Τι να σπουδάσει το παιδί μου; Έτσι θα το βοηθήσεις να διαλέξει επάγγελμα

Ποιος είναι ο ρόλος των γονιών στις επαγγελματικές επιλογές που κάνει το παιδί πριν ή μετά τις πανελλήνιες. 

teenage-girl-lying-on-the-floor-holding-tablet-studying-picture-id673405548

Από τη Νανά Τσουμάκη, σύμβουλο εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας (www.athinaedu.com).

Η διαδικασία των πανελληνίων είναι η αφετηρία για την επαγγελματική σταδιοδρομία του παιδιού μας, αλλά και η είσοδος στην ενήλικη ζωή του. Και μέσα στους ρόλους που έχουμε ως γονείς είναι όταν θα βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων να δούμε μαζί, ως οικογένεια, τις επιλογές που υπάρχουν και τον τρόπο υλοποίησής τους με γνώμονα τα «θέλω» του παιδιού αλλά και τα οικογενειακά μας κριτήρια. Ένας άνθρωπος στα 18 έχει όλη τη ζωή μπροστά του. Το παιδί μας βρίσκεται στη χρονική στιγμή όπου γυρίζει σελίδα και αρχίζει να γράφει. Ας του δώσουμε την επιλογή να μπορεί να γράψει σωστά και ευανάγνωστα μια ιστορία που θα το κάνει ευτυχισμένο και πετυχημένο στη ζωή του. Τα παρακάτω 8 βήματα μπορούν να μας βοηθήσουν.

Διάβασε επίσης: Διατροφή για Πανελλήνιες; Ιδού τι να κάνεις για συγκέντρωση και καλύτερη μνήμη

1. Χρονοδιάγραμμα

Συνεργαστείτε οι δύο γονείς με το παιδί για τη συλλογή των στοιχείων που χρειάζεται για να πάρει μια αποτελεσματική απόφαση. Συνήθως από τη στιγμή που βγαίνουν οι βαθμοί των πανελληνίων μέχρι να συμπληρωθεί το μηχανογραφικό μεσολαβούν 10 ημέρες. Αξιοποιήστε τες όλες. Ορίστε μια ώρα την ημέρα όπου θα συζητάτε τα στοιχεία και τα συμπεράσματά σας.

+1. Ποτέ μια επιλογή δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι η απόλυτα σωστή

Σημασία έχει να είναι η καταλληλότερη για τη δεδομένη στιγμή και να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη, ώστε το παιδί να ξεκινήσει την ενήλικη ζωή του με όρεξη και εξέλιξη.

2. Καταγραφή στοιχείων και σκέψεων

Αγοράστε ένα τετράδιο για να καταγράφετε τα στοιχεία που συλλέγετε και τις σκέψεις σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρείτε τη σκέψη σας καθαρή και να είστε πιο αντικειμενικοί.

3. Χωρίστε σε 2 μέρη το τετράδιο

*Τι επιλογές υπάρχουν;

Οι βάσεις δεν είναι σταθερές και άρα θα εξετάσουμε ως πιθανές επιλογές σχολές που την προηγούμενη χρονιά είχαν περίπου τα μόρια που έχει πιάσει το παιδί (συν πλην 500-600 μόρια). Τώρα είναι η στιγμή να θέσουμε τους οικογενειακούς μας περιορισμούς, π.χ, μπορεί το παιδί να δηλώσει σχολές σε όλη την Ελλάδα ή μόνο στην πόλη μας;

*Τι θέλει να κάνει;

Ένα επάγγελμα που σήμερα «ανθεί» δε συνεπάγεται επαγγελματική αποκατάσταση αύριο. Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή επαγγέλματος είναι τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα του παιδιού, τα προσωπικά του χαρακτηριστικά, οι ικανότητες και οι δεξιότητές του και οι συνθήκες εργασίας.

4. Συλλέξτε στοιχεία για κάθε επιλογή

Ένα χρήσιμο βοήθημα είναι ο οδηγός σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα που εξασφαλίζει κάθε σχολή. Πρότρεψε το παιδί να αναζητήσει αυτές τις πληροφορίες στο Διαδίκτυο, στον ιστότοπο της σχολής, ή σε επικοινωνία με τη γραμματεία.

5. Μιλήστε με ανθρώπους του επαγγέλματος

Σκέψου στον κύκλο σου ανθρώπους που ασκούν το επάγγελμα που ενδιαφέρει το παιδί, ώστε να συζητήσει μαζί τους και να μάθει τι σημαίνει στην πράξη να ασκεί το συγκεκριμένο επάγγελμα. Πρότρεψέ το να έρθει σε επαφή με σωματεία και οργανισμούς του επαγγελματικού χώρου.

6. Σκεφτείτε εναλλακτικές επιλογές

Μπορεί η σχολή που θα περάσει το παιδί σου να μην είναι αυτή που θέλει τελικά. Σχεδιάστε εκ των προτέρων το «plan B». Επιλογές στο να πραγματοποιήσει κάποιος το όνειρό του πάντα υπάρχουν. Πολλές φορές δεν μπορούμε να τις δούμε καθαρά, γιατί έχουμε απογοητευτεί από μια «φαινομενική αποτυχία». Βοήθησε το παιδί να δει τη ζωή του και πέρα από τις πανελλήνιες. Οι επιλογές είναι ανοιχτές, μπορεί να δώσει ξανά του χρόνου εξετάσεις, να σκεφτείτε πανεπιστήμια του εξωτερικού ή μια ιδιωτική σχολή.

7. Βοήθησε το παιδί να βρει αυτό που θέλει να κάνει

Συζήτησε με το παιδί τι είναι αυτό που του διεγείρει την προσοχή ή την περιέργεια (ενδιαφέρον). Αναρωτηθείτε μαζί ποια είναι τα φυσικά του ταλέντα (ικανότητες) και ποιες είναι οι δεξιότητες που έχει αποκτήσει στα σχολικά του χρόνια. Ποια επαγγέλματα ταιριάζουν με το χαρακτήρα του και ποιες είναι οι επαγγελματικές του αξίες, π.χ. αυτονομία, μόρφωση, κοινωνική προσφορά, υλικές απολαβές. Βοήθησε το παιδί να καταλάβει ότι μια δουλειά που είναι σύμφωνη με τις αξίες μας δίνει νόημα στη ζωή μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i