Τι περιλαμβάνει ο προληπτικός έλεγχος για παιδιά και εφήβους από τον παιδίατρο Γιώργο Γλυνό

Ποιος είναι ο απαραίτητος προληπτικός έλεγχος σε παιδιά και εφήβους τώρα που άνοιξαν τα σχολεία;

παιδί παιδίατρος εξετάσεις SeventyFour

Καλή σχολική χρονιά, είπαμε; Είπαμε, αλλά θα ξαναπούμε! Και ο προληπτικός έλεγχος σε παιδιά και εφήβους αυτή την εποχή είναι μέσα στην agenda κάθε γονιού. Ο παιδίατρος Γιώργος Γλυνός μας δίνει τις βασικές κατευθύνσεις. Εννοείται, πως ο παιδίατρος που παρακολουθεί το κάθε παιδί είναι εκείνος που θα δώσει πιο συγκεκριμένες και εξειδικευμένες οδηγίες για τον προληπτικό έλεγχο.

Ο απαραίτητος προληπτικός έλεγχος σε παιδιά και εφήβους

Έλεγχος αναιμίας (γενική εξέταση αίματος και φεριτίνης). Συστήνεται να γίνει στην ηλικία των 12 μηνών. Επαναλαμβάνεται στις ηλικίες 4-5 χρονών και 10 χρονών, μαζί με έλεγχο για υπερλιπιδαιμία. Μπορεί, ανάλογα με την κατάσταση του παιδιού και το οικογενειακό του ιστορικό, ο έλεγχος αυτός να διαφοροποιηθεί σε εξετάσεις και περιοδικότητα.

«Το παιδί μου δεν τρώει, τι να κάνω;»! Αύξησε θερμίδες και όχι ποσότητα, λέει η διατροφολόγος

Είναι ο σύντροφός σου ο ιδανικός πατέρας; Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που τον ξεχωρίζουν

Καρδιολογικός έλεγχος - κατά την κρίση του παιδιάτρου. Οπωσδήποτε με την έναρξη αθλητικής δραστηριότητας ανάλογα με το πόσο έντονη είναι και συχνή είναι η προπόνηση. Απαραίτητος προληπτικός έλεγχος επίσης στην αρχή της εφηβείας σε όλα τα παιδιά.

Οφθαλμολογικός έλεγχος. Συνήθως η πρώτη εξέταση γίνεται στην ηλικία 4-5 χρονών. Σε σχέση με το ιστορικό των γονιών,ο έλεγχος μπορεί να γίνει σε ηλικία 12-18 μηνών.

Οδοντιατρικός έλεγχος από 2 χρονών. Αν μη τι άλλο, θα είναι μια πρώτη γνωριμία και εξοικείωση με τον οδοντίατρο!

Ανάλογα με την κατάσταση του παιδιού, την πορεία της εγκυμοσύνης, τον τοκετό, την περιγεννητική περίοδο και την ψυχοκινητική εξέλιξη μπορεί το παιδί να χρειάζεται ακουολογικό έλεγχο, αναπτυξιακή εκτίμηση και αξιολόγηση, νευρολογική και ορθοπεδική εξέταση.

Περιοδικός έλεγχος κατά την διάρκεια των μαθητικών χρόνων όπου συμπληρώνεται από τον παιδίατρο το ΑΔΥΜ (Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή).

Βέβαια δεν ξεχνάμε τα εμβόλια, σύμφωνα με το πρόγραμμα εμβολιασμού, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και αναστολές. Με ολοκληρωμένο εμβολιασμό προστατεύουμε τα παιδιά μας και το κοινωνικό σύνολο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i