Το παιδί βαριέται να διαβάσει; Να πώς μπορείς να το βοηθήσεις

Το να βαριέται το παιδί να διαβάσει δεν είναι σπάνιο! Η εκπαιδευτικός μοιράζεται τα tip της.

παιδί μαθήματα σχολείο KatarzynaBialasiewicz

Από τη Μαριλένα Μίχα, εκπαιδευτικό

Σαν γονιός ανησυχείς συνεχώς για το παιδί σου. Ανησυχείς για το τι θα φάει, πότε θα φάει, πού θα πάει, γιατί δεν σου μιλάει, ακόμη και γιατί δε διαβάζει. Όσο έξυπνο κι αν είναι, όσο επιμελής και αν παρουσιάζεται ως τώρα, θα έρθει η στιγμή που το παιδί θα βαριέται να διαβάσει. Και η «βαρεμάρα» αυτή έχει διαφορετικές μορφές να ξέρεις. Είτε θα σου ζητήσει βοήθεια, είτε θα παραμελήσει τις ασκήσεις του, είτε θα βγει να παίξει με τους φίκους του, ή ακόμη θα κάθεται στο γραφείο του χαζεύοντας.

Πριν αντιδράσεις(!) και το επιπλήξεις: Έχεις αναρωτηθεί γιατί το παιδί σου μπορεί να βαριέται στη συγκεκριμένη στιγμή; Αυτές είναι μερικές απαντήσεις στην απορία γιατί βαριέται το παιδί να διαβάσει.

Δεν έχει κάποιο ισχυρό κίνητρο

Οι μαθητές που δεν έχουν κίνητρο είναι ανάμεσα σε αυτούς που γκρινιάζουν ότι βαριούνται, αλλά όχι επειδή τα καταλαβαίνουν όλα. Επίσης, το παιδί αυτό δεν είναι το ίδιο με το οκνηρό παιδί. Απλά, η έλλειψη κινήτρου συνδέεται με το αίσθημα ότι αυτό που μαθαίνει το παιδί δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι η διαδικασία μάθησης δεν έχει ιδιαίτερο νόημα για εκείνο και για τη ζωή του.

Του φαίνονται πολύ εύκολα. Καμία πρόκληση!

Αυτό δεν αφορά πάντα τους χαρισματικούς ή πιο έξυπνους μαθητές. Είναι πολύ πιθανό το παιδί σου να τα βρίσκει εύκολα και να παραπονιέται ότι βαριέται να διαβάσει επειδή δεν βρίσκει κάποια πρόκληση στο μάθημα. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει πως αυτοί οι μαθητές συνήθως δεν οργανώνουν σωστά την μελέτη τους και δεν μελετούν αρκετά, ωστόσο τείνουν να παίρνουν καλούς βαθμούς.

Διάβασε επίσης: 5 ιδέες για υγιεινό κολατσιό στο σχολείο από τη διατροφολόγο

Διάβασε επίσης: Τα νόστιμα υγιεινά μπισκότα για το κολατσιό στο σχολείο

Δεν έχει κατανοήσει την ύλη: Πολύ απλά, δυσκολεύεται

Δεν είναι απαραίτητο το παιδί σου να έχει μαθησιακές δυσκολίες ή κάποια διαταραχή. Μπορεί απλά να μην έχει καταλάβει το μάθημα της ημέρας, ή να μην έχει τα εφόδια που χρειάζονται για να πάει στην παρακάτω ενότητα. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι πως το παιδί δεν ξέρει πώς να διαβάσει και να οργανώσει την μελέτη του.

Δεν έχει χτίσει σχέσεις

Αν το παιδί σου δεν έχει κάνει ακόμη φιλίες ή δεν έχει ταυτιστεί με τον δάσκαλο, είναι σίγουρο πως δυσκολεύεται να ζητήσει βοήθεια ή να συνεργαστεί με άλλους. Αν νιώθει, λοιπόν, απομονωμένο, το αίσθημα αυτό μπορεί να οδηγήσει το παιδί να αποσυντονιστεί και έτσι να νιώσει ότι βαριέται. Αυτό, όμως, που πραγματικά νιώθει, είναι ανάγκη για ενθάρρυνση και αίσθημα ότι ανήκει κάπου, ότι είναι μέρος της τάξης.

The Mamagers Update

Τα μωρά μας χαμογελούν για να τους χαμογελάσουμε κι εμείς

H σωματική επαφή μας με το μωρό, το ωφελεί ακόμα και 20 χρόνια αργότερα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i