Πέντε συνήθειες που μπορείς να υιοθετήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

5 οικολογικές δράσεις που μπορείς να υιοθετήσεις μόνη σου.

προστασία του περιβάλλοντος iStock

5 οικολογικές δράσεις που μπορείς να υιοθετήσεις μόνη σου:

1. Μάθε το ενεργειακό σου αποτύπωμα

Δηλαδή, το ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατµόσφαιρα ως αποτέλεσµα των καθηµερινών σου δραστηριοτήτων, από το να οδηγείς το αυτοκίνητό σου µέχρι να τρως ένα σάντουιτς µε ζαµπόν. Το ενεργειακό σου αποτύπωµα περιλαµβάνει ακόµη και τα ρυπογόνα που εξέπεµψε το τρακτέρ για τη συλλογή του καλαµποκιού, που έφαγε το γουρουνάκι καθώς και το σιτάρι από το οποίο έγινε το ψωµί μέχρι το όχηµα που έφερε το ζαµπόν και το ψωµί στην πόρτα σου. Όταν γνωρίζεις το δικό σου άµεσο αντίκτυπο στο κλίµα, µπορείς, επίσης, να βρεις το κίνητρο να συνεχίσεις να αλλάζεις τις συνήθειές σου. Μπες στο nature.org όπου µπορείς να µετρήσεις το ενεργειακό σου αποτύπωµα και να το συγκρίνεις µε το µέσο άνθρωπο παγκοσµίως (5,5 τόνους εκποµπών CO2 ετησίως).

2. Μπες στη δράση

Μεγάλος µέρος της επίδρασης της παγκόσµιας υπερθέρµανσης µπορεί να µειωθεί µέσω πολιτικών αποφάσεων και νοµοθεσιών. Κάποιες χώρες, για παράδειγµα, έχουν υποβάλει περισσότερες ρυθµίσεις στην υδραυλική ρωγµάτωση (fracking), µια αµφιλεγόµενη τεχνική εξόρυξης φυσικού αερίου που έχει αποδειχθεί ότι παράγει ρύπους. Η πολιτική δράση µπορεί, ακόµη, να µειώσει τον αριθµό τοξινών από τις τροφές και το περιβάλλον που όχι µόνο βλάπτουν τον πλανήτη, αλλά και την υγεία µας. Τα φυτοφάρµακα πρόσφατα συσχετίστηκαν µε παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και η νόσος του Parkinson. Η αποψίλωση των δασών είναι ακόµη ένα πιεστικό ζήτηµα που µπορεί να αντιµετωπίσει η νοµοθεσία. Γίνε εθελόντρια σε περιβαλλοντικές οργανώσεις και κάνε εγγραφή σε σχετικά newsletter για να ενηµερώνεσαι και να µαθαίνεις πώς µπορείς να βοηθήσεις.

3. Κατανάλωσε με σύνεση

Η ιεραρχία "µείωσε-επαναχρησιµοποίησε-ανακύκλωσε" υπάρχει για κάποιο λόγο. Η ανακύκλωση είναι τέλεια, αλλά η µείωση όσων χρησιµοποιείς εξαλείφει την ανάγκη να παραχθεί κάτι εξαρχής, οπότε παρακάµπτεις την ανάγκη για ανακύκλωση. Είναι σηµαντικό να θυµάσαι ότι τόσο η παραγωγή όσο και η ανακύκλωση χρησιµοποιούν ενέργεια. Πιστεύουµε πως πρέπει να φιλτράρουµε το νερό της βρύσης για την προσωπική µας υγεία αλλά και για το περιβάλλον. Αν και ισχύει ότι το φιλτράρισµα του νερού είναι καλύτερο από το να αγοράζουµε άπειρα πλαστικά µπουκάλια, κανείς δε σκέφτεται να εξετάσει το νερό της βρύσης πρώτα για να δει αν είναι απαραίτητο το φιλτράρισµα. Ένα άλλο στοιχείο της κατανάλωσης, φυσικά, είναι το φαγητό που τρώµε. Σύµφωνα µε το Environmental Working Group, η παραγωγή κόκκινου κρέατος µπορεί να δηµιουργήσει έως και 40 φορές περισσότερες εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου από όσες απαιτούνται για την επεξεργασία λαχανικών και σιτηρών. Το να γίνεις χορτοφάγος ή το να µην τρως κρέας µία µέρα µπορεί να έχει τεράστια επίδραση στη µείωση στο περιβάλλον.

4. "Πρασίνισε" το χώρο σου

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι ακριβή και χρονοβόρα, αλλά υπάρχουν πιο εύκολες αλλαγές που µπορείς να κάνεις στο σπίτι σου. Ξεκίνα επαναχρησιµοποιώντας πράγµατα. Για παράδειγµα, αν σκοπεύεις να βάψεις το σπίτι ή να αλλάξεις έπιπλα, θα βρεις µπογιές µε χαµηλό ή µηδενικό ποσοστό VOC (Πτητικές Οργανικές Ενώσεις). Μπορείς, επίσης, να αγοράσεις έπιπλα από παλαιοπωλεία, αντικερί ή µεταχειρισµένα από το Διαδίκτυο.

5. Επανεξέτασε την καθημερινότητά σου

Η επιλογή προϊόντων προσωπικής φροντίδας χωρίς επιβλαβή χηµικά είναι αυτονόητη, αλλά η αλλαγή της προσέγγισής σου µπορεί να καθορίσει τη ρουτίνα ομορφιάς σου – να αποταµιεύεις τα χρήµατά σου µειώνοντας την κατανάλωσή σου. Για παράδειγµα, αν επιβραδύνεις και κάνεις βήµατα για να µειώσεις το στρες, µειώνεται η διαδικασία γήρανσης χωρίς τη χρήση προϊόντων γεµάτων χηµικά. Πέρα από την εµφάνιση ρυτίδων, σε πολλές µελέτες υποστηρίζεται ότι υπάρχει ένας δεσµός ανάµεσα στο στρες και στις ασθένειες. Πολυάριθµες άλλες µελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισµός µειώνει το στρες, τη µοναξιά, την κατάθλιψη και τον κίνδυνο εµφάνισης παθήσεων όπως της νόσου του Alzheimer και της υπέρτασης. Eάν δε σου ταιριάζει ο διαλογισµός, δοκίµασε κάποιο άλλο τελετουργικό χαλάρωσης. Κάνε, για παράδειγμα, ένα καθηµερινό µασάζ µε έλαια αρωµατοθεραπείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i