Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα ceramides, ένα βασικό συστατικό για υγιή, ενυδατωμένη επιδερμίδα

Και κάνουν θαύματα σε όλους τους τύπους δέρματος.

skin iStock

Ta ceramides (ή κηραμίδια στα ελληνικά) είναι ένα skincare συστατικό που θεωρείται ένα από τα πιο βασικά στοιχεία για μια υγιή, ενυδατωμένη επιδερμίδα, κι όμως, λίγοι το γνωρίζουν. Παρ' όλα αυτά, περιλαμβάνεται στα περισσότερα skincare προϊόντα, στις ενυδατικές και τα serums, μέχρι και τα cleansers προσώπου και τις κρέμες ματιών, μιας και χαρίζουν πολλά οφέλη στο δέρμα.

Δες επίσης: Έχεις ξηρή επιδερμίδα; Η σωστή skincare ρουτίνα που καλό είναι να ακολουθήσεις

Τι είναι τα ceramides;

Μια προσεκτικότερη ματιά στις ετικέτες των προϊόντων θα σε κάνει να διαπιστώσεις πόσο συχνή είναι η χρήση τους στο skincare γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για λιπίδια, μόρια δηλαδή που αποτελούν το 50% των λιπιδίων του επιδερμιδικού φραγμού και είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του επιδερμιδικού φραγμού και τη συγκράτηση της υγρασίας. Χωρίς τα ceramides, το δέρμα γίνεται ξηρό και αφυδατωμένο ενώ παρουσιάζει κνησμό, τράβηγμα, ερυθρότητα και ερεθισμούς.

Πώς επιδρούν στην επιδερμίδα;

Όταν τα επίπεδα των ceramides είναι χαμηλά, ο επιδερμιδικός φραγμός μπορεί να αποδυναμωθεί, χάνοντας την ικανότητά του να συγκρατεί την υγρασία. Η εφαρμογή των ceramides συμβάλλει στην αποκατάσταση του επιδερμιδικού φραγμού και τη συγκράτηση της υγρασίας στο δέρμα, ενώ βοηθά το δέρμα να δείχνει πιο φωτεινό και νεανικό, με μια απίστευτη αίσθηση απαλότητας.

Το καλό με τα ceramides είναι ότι συνδυάζονται πολύ καλά με άλλα συστατικά, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τυχόν αντίδραση με οξέα και ενεργά συστατικά. Επίσης, ταιριάζουν με όλους τους τύπους δέρματος και μπορείς να ωφεληθείς από αυτά είτε έχεις ξηρή είτε λιπαρή επιδερμίδα. Ειδικότερα, αν νιώθεις μια αίσθηση τραβήγματος και ξηρότητας στο δέρμα σου ακόμα κι αν ακολουθείς μια ενυδατική skincare ρουτίνα, είναι πιθανό να σου λείπει το συγκεκριμένο συστατικό. 

Δες επίσης: 5 λάθη που κάνεις στη ρουτίνα καθαρισμού προσώπου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i