Παρατηρείς αλλαγές στην επιδερμίδα σου όταν ταξιδεύεις; Δες γιατί συμβαίνει και πώς θα τις αντιμετωπίσεις

Η αλλαγή τοποθεσίας μπορεί να προκαλέσει διάφορα θέματα στο δέρμα μας.

skin iStock

Είναι πολύ συνηθισμένο το γεγονός να παρατηρούμε αλλαγές στο δέρμα μας όταν ταξιδεύουμε, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, και είναι κάτι που αφορά όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Σπυράκια, έξαρση ακμής, έντονη ξηρότητα ή αφυδατωμένο δέρμα, καθώς και διάφορες ευαισθησίες που μπορεί να προκύψουν, είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που οφείλονται στην αλλαγή των συνθηκών.

Γιατί η αλήθεια είναι  ότι, το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και δεν οφείλεται σε μόνο μια κατάσταση. Ο καιρός, η αλλαγή θερμοκρασίας, ακόμα και η αλλαγή ώρας, οι διαφορετικές διατροφικές συνήθειες αλλά και η αλλαγή ρουτίνας (skincare, ύπνου και ξεκούρασης, κλπ) είναι μερικοί παράγοντες που παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο πώς θα αντιδράσει η επιδερμίδα μας όταν επισκεφτούμε ένα άλλο μέρος. 

Δες επίσης: "Γιατί έχω πιο καθαρή επιδερμίδα το καλοκαίρι;"

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, και όπως όλα τα όργανα, χρειάζεται ισορροπία και ηρεμία για να λειτουργήσει σωστά. Είναι λογικό επομένως να διαταράσσεται η φυσιολογική του λειτουργία όταν αλλάζει κάποιο από τα δεδομένα της καθημερινότητάς μας αλλά και όταν κάτι "ξένο" εισβάλλει στον οργανισμό μας.

Πιο αναλυτικά, δες ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να σε επηρεάσουν και πώς θα τους αντιμετωπίσεις:

#1. Το ίδιο το ταξίδι

Όταν ταξιδεύεις με τρένο, λεωφορείο ή αεροπλάνο για πολλές ώρες, το δέρμα υποφέρει κάτω από τη μάσκα προστασίας που πρέπει να φοράς καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Ο ιδρώτας, οι ρύποι, η σκόνη αλλά και το μακιγιάζ (αν είσαι βαμμένη) παγιδεύονται και παραμένουν για πολλή ώρα πάνω στο δέρμα, με κίνδυνο να φράξουν οι πόροι σου και να προκληθούν σπυράκια ή ακμή.

Δες επίσης: Οι θεραπείες ομορφιάς που πρέπει να αποφεύγεις το καλοκαίρι

Τι μπορείς να κάνεις:

Βεβαιώσου ότι έχεις αρκετές καθαρές μάσκες μιας χρήσης για να αλλάζεις συχνά μέσα στη μέρα ενώ, αν είναι εφικτό, απόφυγε να βαφτείς για το ταξίδι. Αρκέσου στην ενυδατική και στο αντηλιακό σου, ή σε ένα αντηλιακό με χρώμα που θα χαρίσει μια ομοιομορφία στο δέρμα σου. Έχε πάντα μαζί σου μαντηλάκια ντεμακιγιάζ για να καθαρίζεις και να φρεσκάρεις το δέρμα σου καθώς και face mists για να το ενυδατώνεις.

#2. Το κλίμα του τόπου που επισκέπτεσαι

Η πολλή υγρασία (σε συνδυασμό μάλιστα με υψηλές θερμοκρασίες) ή το πολύ ξηρό κλίμα μπορεί να κάνει το δέρμα μας να τρελαθεί στην κυριολεξία. Ιδίως όταν η μετάβαση σε αυτές τις συνθήκες είναι απότομη. Ανάλογα λοιπόν με το αν παρατηρείς ξηρότητα, αφυδάτωση ή έντονη λιπαρότητα από το πουθενά, και πάντα σε συνάρτηση με τον δικό σου τύπο δέρματος, θα βρεις τα ενυδατικά ή καταπραϋντικά προϊόντα που σου ταιριάζουν. Και πάντα να έχεις στο μυαλό σου ότι "less is more".

#3. H αλλαγή ρουτίνας

Όπου ρουτίνα βάλε την skincare ρουτίνα σου ή τις συνήθειές σου στο φαγητό και στον ύπνο. Προφανώς και δεν είναι εύκολο να ακολουθήσεις την ίδια ρουτίνα με αυτή του σπιτιού σου όταν είσαι διακοπές, καλό είναι όμως να προσπαθήσεις έστω λίγο. Επιπλέον, η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ ή Junk food (λογικά), καθώς και η μειωμένη πρόσληψη νερού που συμβαίνει συχνά όταν ταξιδεύουμε, θα δείξουν γρήγορα τα σημάδια τους στο πρόσωπό σου. Εάν μάλιστα υποφέρεις από ακμή, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει μικρή έξαρση, ιδίως αν παραλείψεις να ακολουθήσεις τη συνταγή του γιατρού σου. Επομένως, κρίνεται σκόπιμο να μείνεις πιστή στην όποια θεραπεία ακολουθείς, και να τη λαμβάνεις την ίδια ώρα, ακόμα κι αν είσαι σε χώρα με μεγάλη διαφορά ώρας, ενώ αναφορικά με τα skincare προϊόντα σου θα σε συμβουλεύαμε να πάρεις μαζί σου όσα ακριβώς χρησιμοποιούσες και πριν. Κι επειδή είναι δύσκολο να κουβαλάς ολόκληρα μπουκαλάκια, προμηθεύσου τις mini συσκευασίες ή φακελάκια που παρέχουν πολλά brands ή βάλε μικρές ποσότητες σε μπουκαλάκια ταξιδίου. Προσπάθησε επίσης να καταναλώνεις όσο πιο πολύ νερό μπορείς.

#4. Το νερό

Ίσως σου φανεί περίεργο όμως το νερό κάθε περιοχής παίζει κι αυτό τον ρόλο του. Θα σου έχει τύχει μάλλον να δεις διαφορά στο δέρμα σου από το νερό των νησιών ή κάποιων χωρών του εξωτερικού. Και δεν αναφερόμαστε στο πόσιμο, αλλά σε αυτό με το οποίο πλένεις το πρόσωπό σου ή κάνεις μπάνιο. Η λύση είναι να προμηθευτείς με καθαριστικά που δεν απαιτούν τη χρήση νερού για να απομακρύνεις το μακιγιάζ ή να χρησιμοποιείς λιγότερο νερό όταν ξεπλένεις το δέρμα σου. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i