Ακμή στο τριχωτό της κεφαλής: Γιατί εμφανίζεται και πώς να την αντιμετωπίσεις

Ένα αρκετά συχνό δερματικό θέμα που όμως δεν συζητείται πολύ.

hair iStock

Η ακμή μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και να εμφανιστεί σε πολλά σημεία του ανθρώπινου σώματος. Κι ενώ το πρόσωπο και η πλάτη αποτελούν τις πιο συχνές περιοχές εμφάνισής της, τόσο για τους εφήβους όσο και για τους ενήλικες, υπάρχει και η ακμή στο τριχωτό της κεφαλής που πλήττει μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων, χωρίς όμως να παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Εν ολίγοις, μιλάμε συνέχεια για τις εξάρσεις ακμής και τα σπυράκια στο πρόσωπο και στην πλάτη και ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να επηρεάσει και άλλα σημεία, και μάλιστα να προκαλέσει ακόμα και μολύνσεις αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και εγκαίρως. 

Τι ακριβώς είναι η ακμή τριχωτού και πώς δημιουργείται;

Ό,τι ακριβώς προκαλεί τα σπυράκια και την ακμή στο πρόσωπο, ευθύνεται και για την ακμή στο τριχωτό. Πρόκειται για σπυράκια και μικρά εξογκώματα που εμφανίζονται στο δέρμα του τριχωτού, ανάμεσα στα μαλλιά, και μπορεί να καταλαμβάνουν ολόκληρο το κρανίο ή μερικά σημεία του. Προκαλούνται συνήθως από την υπερρέκριση σμήγματος, που με τη σειρά του, και σε συνδυασμό με τα νεκρά κύτταρα, φράσσουν τους πόρους. 

Ταυτόχρονα, η σκόνη, οι ρύποι από το περιβάλλον, τα υπολείμματα προϊόντων περιποίησης, τα βακτήρια και τα φυσικά έλαια του τριχωτού μπορούν να προκαλέσουν ακμή και σπυράκια αν δεν καθαριστούν σωστά. 

Δες επίσης: Σπυράκια, θαμπάδα, ξηρότητα: Ξέρουμε γιατί μπορεί να εμφανίζεις (αδικαιολόγητα) ένα από τα παραπάνω συμπτώματα

Επιπλέον, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου το άγχος παίζει τον ρόλο του στη δημιουργία ακμής, αφού μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης με αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή σμήγματος στην περιοχή.

Τέλος, ορισμένες φορές τα σπυράκια μπορεί να προκληθούν και από ξηροδερμία στο τριχωτό. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να δεις έναν δερματολόγο, ιδίως αν υποφέρεις για καιρό, καθώς είναι ο μόνος αρμόδιος να διαγνώσει την κατάστασή σου και να σε καθοδηγήσει καταλλήλως. Το πιο πιθανό είναι ότι θα σου γράψει φαρμακευτικά σαμπουάν που περιέχουν σαλικιλικό οξύ ή άλλα ενεργά συστατικά που καθαρίζουν σε βάθος το τριχωτό.

Δες επίσης: Eίναι απαραίτητο τελικά να λουζόμαστε πριν το κούρεμα ή χτένισμα;

Τι μπορείς να κάνεις εσύ (προληπτικά και κατασταλτικά)

Πέρα από τη συμβουλή του γιατρού σου, που θα σου γράψει την κατάλληλη αγωγή αλλά και τα σωστά φαρμακευτικά σαμπουάν, υπάρχουν κάποια μικρά πράγματα που πρέπει να προσέξεις απ' την πλευρά σου για να βελτιώσεις την κατάσταση αλλά και για να μην ξαναεμφανίσεις ακμή μελλοντικά - ή να την προλάβεις αν έχεις δέρμα με τάσεις για ακμή.

#1. Επίλεξε με προσοχή τα σαμπουάν και όλα τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών που έρχονται σε επαφή με το τριχωτό. Ο γιατρός θα σου συστήσει ειδικά σαμπουάν, τα οποία όμως δεν ενδείκνυνται για καθημερινή χρήση. Αυτό σημαίνει ότι στα ενδιάμεσα λουσίματα θα πρέπει να λούζεσαι με διαφορετικά σαμπουάν, που καλό είναι να είναι καλής ποιότητας. Ρώτα τον δερματολόγο σου αν δεν είσαι σίγουρη ποιο να επιλέξεις.

#2. Μην ξεχνάς να ξεπλένεις πολύ καλά το κεφάλι σου στο λούσιμο ώστε να μην αφήνεις κανένα υπόλειμμα από σαμπουάν, conditioner, μάσκες κλπ. Το σαπούνι και τα χημικά τους, εκτός του ότι φράσσουν τους πόρους, δημιουργούν και έντονη λιπαρότητα ακόμα και στα πιο ξηρά μαλλιά.

#3. Προμηθεύσου ένα scrub μαλλιών ειδικό για την απολέπιση του τριχωτού, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου. Κάνε ελαφρύ μασάζ με το προϊόν σε βρεγμένα μαλλιά, λίγο πριν το τελευταίο ξέβγαλμα με το σαμπουάν. Προσοχή όμως, δεν πρέπει να το παρακάνεις: Μια φορά την εβδομάδα αρκεί, διαφορετικά θα χειροτερέψεις την κατάσταση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i